Mit csinál a lovász?
A magyar istállókban: trágyát szed, abrakol, kivezeti az állatokat a legelőre, istállót takarít.
Egyébként: lemozgatja a lovakat, étrendet állít össze, mozgástervet állít össze egyéni problémákra (pl. ferdeség kiküszöbölésére), figyeli az állomány egészségét, állatorvost hív, patkolást intéz, szállítózik, előkészíti a lovakat a szállítóra, tenyészszemlén segít, ÉS trágyát sged, abrakol, kivezeti az álllatokat a legelőre, istállót takarít.
A lovász manapság már nem olyan presztízsű állás, mint régen volt az uradalmak idején. Ott volt a birtokon X ló, a lovász abrakolt, almozott, ápolt, mozgatta a lovakat, ha kellett kocsizott, ha kellett belovagolt.
Manapság csak etet, itat, ki-behozza a legelőről a lovakat, meg ganézik. Meg úgy a mai lovardákban mindent IS csinál a kerítésjavítástól a fűnyíráson át a favágásig...
Ráadásul a legtöbb lovarda a világ végén van, szóval van bentlakás, de akkor kb heti 6-7 napot dolgozol, mert úgy gondolják ugráltatható vagy, ezért kapsz havi 200-250 ezer körül viszont ki se látsz a melóból, ráadásul a legtöbbször be sincs jelentve az illető.
Dolgoztam lovászként még akkor a helyen 8-10 ló volt, az még bírható volt, de aztán lett 18, ami már sok volt, főleg, hogy télen egyenként kellett itatni meg hasonlók, meg a napi 2x-i trágyázás is elvárás volt, mire végig értem kezdhettem elölről.
A lovászképzést most beolvasztották a gazda képzésbe, mint lovas szakirány, de megmondom őszintén a mai világban csak annyi az elvárás, hogy legyen normálisan etetve, almolva, ne bántsd a lovat, ne is félj tőle és ne legyél alkesz.
Külföldön ezt egy fokkal komolyabban veszik, de manapság sajna ez ilyen "alja" munkának számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!