A lovasok nagyrésze, miért nézi le a Westerneseket?
Military lovas vagyok egy pár éve, néha egy-egy western-versenyt megnézek, mert nekem nagyon tetszik így messziről. Egyszer ültem quateren, semmihez se hasonlít, szuper élmény volt. Szóval erősítem a kivételt.
Akikkel én beszélgetek azért nézik le a westerneseket, mert azonosítják őket az álszent, de hozzá nem értő "erőszakmentes kiképzőkkel", akik beszólnak ha pálcázni mered a lovad.
Sajnos még némi alapja is van, persze én tudom hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz, de sokszor western cuccos tinik képzik át magukat suttogókká. Asszem innen az előítélet.
Na jo akik azt mondják hogy a western rossz meg hogy bántják a lovat az semmit se tud én westernbe lovaglok és nagyon szeretem laza szár a nyereg súlya eloszlik a lovon nagyon jó
Eközben az angol húzza a ló száját ostor pálca rugdossák az oldalát hát nagyon jó persze
Az angolok semmit nem tudnak ők kínozzák szegény lovat nem mi westernesek persze van kivétel biztos
23. Szerintem egyetlen dolgot kéne nézni: aki jól lovagol, és aki nem.
Aki árt a lónak az rosszul lovagol, aki fejleszti a lovat és kiegyensúlyozottá teszi az jól lovagol.
És ezt nem a stílus határozza meg, hanem az egyén attitűdje, felkészültsége, helyzeti állapota.
A 23 - as bölcsen szólt, de gyakorlatilag semmit sem mondott.
Onnantól kezdve, hogy - bármilyen - nyerget teszel egy lóra és felülsz rá, TE irányítod, mindegy, hogy western vagy angol stílusban.
Mi árt lónak?
Az, ha ész nélkül alkalmazod a segítségeket! Na ezzel tényleg ártasz a lónak, mert összezavarod, nem fogja tudni, hogy mit akarsz tőle így előbb-utóbb átveszi az irányítást ( ha nem dob le a hátáról...)
De ez lehet westernben éppúgy, mint angolban.
Nem a ló dönti el, hogy milyen stílusban fogják őt lovagolni.
Amíg a határozottság megvan a lovasnál a lónak mindegy, hogy milyen stílusban lovagolják.
A különbség a képzésben van.
Ha lótól olyat várunk el, ami az alaptermészeténél fogva közelebb áll hozzá (natural horsmanship alapgondolata), akkor azt a ló szívesebben csinálja.
A Quarter horse - al azért lehet roll back - ezni, meg sliding stopp - ozni, mert anno a vadnyugaton, a marhaterelésnél ezek voltak a leggyakoribb feladatok, amit a cowboynak el kellett a lóval végezni, a genetikai adottságok miatt a quarter horse ezt hozta magával, ugyanúgy mint pl. az oldenburgi vagy holsteni a díjugratást, nekik meg az megy könnyen.
A western lovaglásnál - a munkalovas hagyomány miatt - más a képzési cél. Az a lényeg, hogy a ló kizárólag testsúly és esetleg minimális szármozgásra reagáljon, akkor összeszedett a ló.
Angolban is van összeszedettség, de ott ez némileg mást jelent.
"A 23 - as bölcsen szólt, de gyakorlatilag semmit sem mondott."
Dehogynem, azt mondta, hogy előtte az, aki az angolhoz társította szárcibálást, az hülyeséget mondott, mivel nem az angol stílus jerllemzője a szárcibálás, hanem a bula lovasé.
ezek voltak a leggyakoribb feladatok, amit a cowboynak el kellett a lóval végezni
A cowboynak igen. Tudod, egy életstílus volt, ott éltek tanárok, tanulók, kovácsok, vadászok, nőiszabók és még ezerféle más foglalkozás űzői, akiknek nem kellett sliding stop.
"Az a lényeg, hogy a ló kizárólag testsúly és esetleg minimális szármozgásra reagáljon, akkor összeszedett a ló."
Szerintem te nem tudod, mi az az összeszedettség.
"Angolban is van összeszedettség, de ott ez némileg mást jelent."
Az összeszedettség az az összeszedettséget jelenti.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!