Lovasok! Szerintetek mennyire veszélyes így terepre menni? Ti belementetek volna?
Barátommal egy panzióban szálltunk meg, ami lovastanya is, és felajánlották a lovaglási lehetőséget. Én évekig lovagoltam, saját lovam is volt, de a barátom még soha nem ült lovon.
Azt mondta a lovász, hogy nem gond, attól jöjjön ő is, majd tesz vezetőszárat a lovára, és úgy vezeti (Nem gyalog, a saját lova hátáról)
Nekem nem tetszett az ötlet, ilyet még nem is hallottam, hogy 0 tudással így kivigyenek valakit terepre. Amúgy tőlem megkérdezték h tudok e lovagolni, de ennyi. Simán kiengedtek volna az edzővel, nem akarták előtte megnézni mennyire tudok.
Végül nem ment egyikünk se, a barátom azt mondta nem érezné magát biztonságban, és amúgy sem lovagolni mentünk oda.
Szerintetek ez normális, helyes gyakorlat, így kivinni valakit? Közületek volt már valaki így lovagolni?
Igazából, ilyen több helyen is van.
Ez a terep annyiból szokott állni, hogy csak sétálgatás van és ennyi.
Teljesen nyugis lovakkal, nem szokott gond lenni.
Egy átlagos megugrást meg egy felnőtt, főleg férfi sima kapaszkodással izomból meg tud oldani. Ha nagy a gáz akkor az is borul aki tud lovagolni igazából.
De ha ilyet vállalnak szinte biztos, hogy azok a lovak mellett bombát lehetne robbantani, akkor se csinálnának semmit.
Én jártam ilyen helyre és imádtam. Nem szeretném reklámozni, hogy hol, melyik is ez, mert a lovagláshoz értők szívrohamot kapnának. Én több ismerősömet is elvittem oda magammal, akik sosem lovagoltak és rögtön mentünk terepre (másfajta lovaglás ott nem is volt), mi több (inkább ne olvassátok el..), első alkalommal vágtával a hegyekben. Kb. 3 évig jártam oda hétvégéken, alkalomszerűen, és ez alatt alig láttam esést, az is inkább csak lecsúszás volt. Talán az volt ennek az egésznek a titka, hogy a lovak bombabiztosak voltak, már kiscsikóként jöttek velünk szabadon a terepre, szinte még belovaglást is alig igényeltek. A tulaj pedig pontosan tudta, kit melyik lóra lehet ültetni.
Életem legszebb emlékei közt tartom számon ezt az időszakot, sajnos magánéleti problémák miatt abbahagytam a lovaglást, de én amúgy is csak hobbiból lovagoltam, nem volt igényem minőségi lovasoktatásra. (Nem itt kezdtem a lovazást, gyerekkoromban már jártam alkalmanként Pomázra és ott is kivittek terepre komolyabb tapasztalat nélkül).
Engem anno 0 tudással vittek terepre és még szár se volt, simán magamtól mentem. Jó, sima séta volt, tehát még egy ügetés sem és közben magyarázták, hogy mit hogy kell.
Nem tudom mennyire normális, csak létező jelenség.
Ahol a lovak ehhez vannak szokva és teljesen megbízhatóak séta szintjén azt mondom... Hát oké.
De én sem vagyok ennek a híve, hisz az ember érdekeit nézi, nem a lóét.
Szerintem veszélyes, jól is tettétek, hogy nem vállaltátok be. Nincs atombiztos ló, ráadásul vezetőszáron is bármi történhet. Illetve a lovasélmény sincs meg úgy, mint ha olyan csapat megy ki, akik tudnak lovagolni. Tehát nincs nagyon ügetés se, vágta meg végképp, mert a fullkezdő örül, ha fent marad a lovon.
Meg ad egy hamis érzetet is, mert maga a lovaglás elég összetett dolog, ha meg valakit 0 tudással kivisznek terepre erősíti azt a vonalat, hogy csak ülni kell a lovon és mész... Pedig velem megtörtént eset, ismert ló, általában halálnyugalom (olyan szárat eldobva is szépen menős), nyugis terep, és az egyik erdős részen totál megkattant, elkezdett vergődni, meg minden baja, volt (valószínűleg azért meg valami dög volt a közelben, mert brutál dögszag volt), a hülyeségét még 2 másik lóra is ráragasztotta, de szerencsére mindenki tapasztalt lovas volt tudtuk kezelni, de egy kezdő tuti pánikba esett volna, ami csak tetézte volna a gondot.
Szóval legyen akármilyen szelíd, nyugodt a ló, bármi megtörténhet, amitől a laza sétaterep pokollá változhat.
Még a magukat tapasztaltnak vallott lovasokat is lecsekkoljunk terep előtt. Volt egy fickó be is sértődött rendesen, mert mindenáron terepre akart menni, de annyira szar volt az ülése és a ló szájába kapaszkodott, hogy a pályán alig mertem elengedni, terepről meg szó se lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!