Box vagy rideg/félrideg?
Kedves tízes!
Miért ne kéne túlfélteni a lovat? Egy olyan állatról van szó, amely könnyen önveszélyessé válik ha megijed. Én sem félteném a legelőn a lovat, ha nem dolgoznék vele minden nap, és nem érne annyit anyagilag, és érzelmileg nekem amennyit ér. 10 ujjamon nem tudnám összeszámolni hány legelőn ijedés miatt lévő szalagszakadást láttam (mert amúgy az olyan emberek akik így gondolnak általában nem tudnak úgy mozgatni, hogy a ló ne terhelje túl a mellső lábát és ne vegye ki a hátát a munkából), és aztán meg mehettek teljes boxfogságba hónapokig (ezzel a kezelési móddal egyébként nem értek egyet), és vajon az jobb a lónak?
Komoly sportban nem lehet rideg/félrideg tartásban tartani egy sportlovat. Főleg úgy nem, ha több lóval együtt van kint, mert egy rúgás nem kívánt vizesedést, rosszabb esetben törést, de volt példa rá hogy halált is okozott. Akarjuk ezt (most a lóra való szeretetetünktől eltekintve) egy 15-20 milliós lónál? És ez még csak nem is az árak teteje.
Ne legyen komoly sportcélunk, szakmai célunk a lóval? Ja bocs, de ha nem fogok tudni megélni belőle, vagy nullára kijönni, akkor nem tartok saját lovat, hanem elmegyek valahova simogatni, sőt kurzusokat látogatok, mert úgy is több pénzem lenne ló nélkül.
5ös válaszoló voltam..
Na és akkor hagy fussak neki harmadjára. Egy komoly munkában lévő lovat nyírni és takarózni kell, hogy ne fázzon meg miután megizzad, hogy ne marja szét a bőrét a só, hogy szellőzzön. Ridegtartásban pedig nagyon fontos szerepet tölt be a ló szőre, hisz az védi meg az esőtől, a benne lévő levegő szigeteli a hőt.
Mindenképp komoly sportról beszélünk, hisz a kérdező leírta, hogy ez a célja.
Kedves 15!
Úgy akarom, hogy komoly munkát végzek a lóval, ha kopasz lenne is megizzadna. ha van rajta 5 kiló szőr a hideg miatt nem tudna megszáradni, és megfázna. Munka után polár takaróval (ami elvezeti az izzadtságot, konkrétan kiül a takaró tetejére) felszárítom, aztán leveszem róla, várok 1-2 percet, hogy picit visszahűljön a ló, szellőzzön a bőre, és ezután betakarom időtől függően átmeneti vagy téli takaróval.
Így gondolom, és remekül működik is.
Remélem jó napod lesz a holnap, a mai nem lehetett a legjobb, ha ez a pár mondat ennyire frusztrált hangulatot sugárzó válaszra késztetett. Jobbulást!
https://www.youtube.com/watch?v=gKcYDYnrVcM
Németül van, de éerthető! Tizes vagyok amúgy.,,Csodálkoznak, hogy bekólikáznak a bokszban!" vagy ,,Azzal ölik meg, amivel megmenteni akaraják! Borzalamas!"(Lovastanárom szokta mondani)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!