Box vagy rideg/félrideg?
A legtöbb hobby lónak a félrideg tartás a legjobb, hiszen akkor egész nap mozoghatnak, és sokkal jobb a fizikai és a mentális egészségének. Van olyan ismerősöm, aki versenyzik és ridegben tartja a lovát. De a nagyon értékes, drága (több milliós) lovat azt nyilván nem szokták kirakni, viszont ez a ló is lóból van, neki is ugyanúgy jobb lenne a ridegtartás. Szerintem a legjobb, ha kora reggeltől késő estig karámban/legelőn van, este pedig tágas boxban.
Ez az én véleményem, de kinek mi:)
Szerintem is rideg vagy félrideg lenne a legjobb a lónak.
Ha több milliós kitűnő versenylovam lenne őt is úgy tartanám, hiába nem szokás, ő is megérdemli azt amit az első leírt. persze történhet vele akármi, de elég ritka hogy történne valami súlyos, gyógyíthatatlan dolog a lóval amíg a legelőn van a többiekkel.
Nálunk reggel 8-tól sötétedésik 2 hektáron legelnek, estére karámba vannak csukva, boxajtó nyitva, ha akarnak bemennek. Estére van előttük széna.
Szerintem a legjobb a rideg/félrideg. Minél szabadabb a ló, annál boldogabb.
Komoly tervekkel a boxos tartás mellé voksolok. A legelőn akármikor lesérülhet egy sportló, ezért csak munka tán, lábvédőkkel. Nagyon kell vigyázni a jó teljesítményért.
Nem részletezem, de mi így tartjuk a lovakat bérben, és nagyon kiegyensúlyozottak, jól érzik magukat. Járunk velük terepre is stb.
Szerintem box és ahol szabadon is tudod tartani, de mindenképpen box.
Már csak azért is, mert ha olyan helyen laksz ahova átjár a szomszéd országból medve akkor megvéded a lovad éjszakára. Másrészről ha télen félridegbe tartanád az esetlegesen érzékeny lovadat, abból izületi problémák is kialakulhatnak és az versenyzésnél nem játszik.
De mivel kell a lónak a szabad mozgás, így fontos az is, hogy legyen legelő is ahol szabadon is lehet, de a téli zimankó időben nem jó egy versenylónak, persze immunrendszerileg erősíti, de ez fajtától is függ ha olyan fajtát veszel mint pl. a Haflingi az bírja a félrideget is, mivel erdei hegyi kisló.
Nem mindegy milyen fajta, mikre érzékeny. Szóval először azt kéne tudni milyen lovat akarsz és ahhoz igazítani a tartást is, ami jó a lónak, de ha lovat veszel viszel állatorvost is, az álaltorvos meg el fogja mondani, hogy bocsi ennek a lónak nem való a félrideg tartás vagy ennek a lónak jó. Nem ilyen egyszerű ezen kérdésre válaszolni, mert ahhoz tudnunk kéne milyen lovat akarsz venni, de a ló egyéni genetikája is befolyásoló tényező a tartasara nézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!