Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Lovasok! Mit gondoltak erről...

Lovasok! Mit gondoltak erről a cikkről?

Figyelt kérdés

Előre leszögezem nem vagyok sem vegán, sem radikális állatvédő. Csak szembejött velem ez a cikk, és vannak részei, amivel akár még egyet is tudok érteni.

[link]

Kifejtenétek róla a véleményeteket? Nem lovaglom, kutyás vagyok, de gondolom angolul a kutyás sportokrol is van ilyen cikk. Nem célom a vita, hangulatkeltés, tényleg csak a véleményetek érdekel.

2021. máj. 4. 22:27
 1/7 anonim ***** válasza:
nem vagyok lovas, de szerintem érdekes el gondolkozni rajta.
2021. máj. 4. 22:46
 2/7 anonim ***** válasza:
95%

Elnagyolt, egyoldalú írás.

Egyfelől ha egy 600 kg-os állat nem akarja bevenni a zablát, nem akar téged a hátán látni, akkor nem fog. Nem, akkor sem, ha előtte szarrá vered. Régebben volt durvább része a ló betörésének, ma már sokkal jobban csinálják.

A lovak kíváncsi és intelligens állatok, igenis képesek a kötődésre.

Különben miért köszöntene minden egyes alkalommal, amikor kimegyek hozzá?

Egyszerűen saját magából, vagyis inkább az európai, emberi szemléletből indul ki a cikkíró, hogy a ló fejével gondolkodva, ugyan miért akarnám ezt. Nem vagyunk lovak, de igenis létezik az összedolgozás és a közös munka fogalma.

Az hogy legtöbb ló vágóhídra kerül, nos az utcabeli 87 éves bácsi még mindig gondozza a huszonéves lovát, nem akarja vágóba adni. Barátnőm szintén a haláláig elkötelezte magát a már 24 éves lova tartása mellett. Nem mindenki adja vágóhídra.

De őszintén, ló temető? Kutya és macska temető sincs az országban (kivéve itt, Alsónémedin), de ezt át kéne jobban gondolni. Egy ló hatalmas állat, a tetemének kezelése, szállítása, hűtése, eltemettetése milliós összeg. Megérdemelné? Meg, de attól, hogy szeretjük, ésszerűnek kell maradni és más megoldást találni. Nem ettől függ, hogy milyen helyet foglalt el az életünkben.

De ha most minden egyes állatnak ásnánk egy gödröt (és melyik állatnál húzzuk meg a határt?) akkor gondoljunk bele, az mekkora területigényt jelentene. Így sincs sok kihasználatlan terület már, a lakosság meg csak nő.

A többi meg csak a szokásos vegán motívum, azokat aki ismeri felismeri, aki nem, az nem, nem megyek bele, mert eleve messziről kerülöm ezt a felfogást. Itt is feltehető az a kérdés (igazából meg van válaszolva), hogyha ezek alapján az elvek alapján élnénk, a háziállatok, mint fogalom megszűnnének létezni. (persze vele együtt az állatok is)

Ezért is gondolom úgy, hogy ez a felfogás áll legmesszebb az egészséges élet-halál, ember-állat felfogástól.

Ahogy a kérdező is kérte, személyes vélemény volt, ha nem értesz egyet, menj tovább....

2021. máj. 4. 22:59
 3/7 Lost princess ***** válasza:
90%
Teljesen egyetértek a 2.válaszolóval. A mai világban sokkal jobban odafigyelnek az idomításra és a bánásmódra is.
2021. máj. 4. 23:58
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Az első dolog, amit egy laikusnak elmondok a lovardában, hogy egy ló bármikor okozhat fájdalmat és meg is ölhet, akár véletlenül is és ehhez nem szükséges a hátára ülni. Régen a lovakat tényleg betörték, megtörték, ma már sokkal lóbarátabb idomítási módszerek vannak és lehet látni amikor egy ló szívesen dolgozik és nem muszájból. A másik, hogy a ló definíciója továbbra is haszonállat, még akkor is, ha nem az ekét húzza, hanem rekreációs célokat szolgál. Tőlünk nyugatra a lovak segge fényesre van nyalva, főleg a nagyobb lovas központokban, de még egy vidéki lovarda is magasabb szintet képvisel, mint jó pár itthoni hely. Ott nem látni feltört lovakat, nagyon fontos az állatok jóléte. Itthon sok lovardában kizsákmányolás történik, ezt aláírom, de nem szabad egy kalap alá venni mindenkit.

De akkor ennyi erőből ne legyen kutyád, macskád, se hörcsögöd vagy más állatod, mert amúgy mindegyik úgy érzi jól magát, ha szabadon azt csinálna amit akarna és élne békében. Van egy egyensúly, amit meg kell tartani, de nem kéne átesni a ló túloldalára.

Mellesleg több vegán ismerősöm is lovagol, ők pl szintetikus cuccokat használnak, műbőr csizma, pvc kantár ilyesmi.

2021. máj. 5. 08:11
 5/7 anonim ***** válasza:
Egyes vagyok, tényleg bocsi.
2021. máj. 5. 08:57
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is rendkívül kisarkított cikk. A környezetemben egy olyan ember sem volt aki vágóhídra adta volna az idős lovát, pedig elég régóta Lovas körökben mozgok. Az igazi lovasok, akik tisztelik és szeretik a lovukat egy életre vállalnak a lóért felelősséget, és nem adják vágóhídra. Szóval azért ne állítsuk, hogy MINDEN ló odakerül.

A cikk írója valószínűleg tipikus igénytelen, olcsó helyekkel találkozott, én nem állítom hogy nincsenek. (3x esni egy óra leforgása alatt, nem egy normalis gyerekekre odafigyelo helyet feltételez) A vemhes/idős ló túlzott dolgoztatásával én sem értek egyet. Ettől függetlenül ahogy nem minden kutyatartó állatkínzó/szaporító (de vannak), úgy a lovasokat se általánosítsuk kérlek.

Ezek alapján az lenne a jó a lónak ha kicsapod egy ménesbe és nem is lát többet ember, csak éli világát. ( meg ugye herélésről mondjuk gondoskodunk) De ez azért nem olyan könnyen megvalósítható a mai világban, ahogy a kutyák úgy a lovak is háziasodtak, más igényeik vannak, érzékenyebbek stb.

Ha helyesen minden szempontnak megfelelően a lovat óvva lovagolsz igazából meg sem érzi a dolgot, nem okoz neki fájdalmat.Nyilván ehhez finom kéz, összehangolt mozgás elsajátítása kell. Igen, a lovak nem nyeritek el magukat, hogy: Kérlek lovagolj! De a kutyák sem jókedvükből csinálják az agility pályákat, meg engedelmeskednek a legalapabb parancsoknak hanem a pozitív kondicionálás miatt. A sarkantyú sem kínzóeszköz ha az ember tudja hogy kell használni, hanem meg inkább finomítja a lovas segitsegadasait.

Zárásként pedig még annyit szeretnék mondani, hogy ha szeretném se temethetném el magam a lovamat, vagy legalábbis illegális lenne mert veszélyes hulladék. De amúgy úgy tudom van opció hamvasztásra, az talán ebből a “szempontból” humánusabb(?).

Megértem a cikk író nézőpontját de a saját véleményem szerint a helyes állattartás egy spektrum, és nem szabad ennyire sallangosan gondolkodni róla. Vagy akkor ebből a szempontból minden állatnak az lenne a legjobb ha nem lenne ember a világon, és akkor senkihez sem kéne alkalmazkodniuk, senkinek sem kéne engedelmeskedniük.

2021. máj. 5. 09:22
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Köze nincs a lovakhoz a cikk írójának. Fals következtetései vannak, és alapjában véve hülyeség, amiről ír.

Lovas vagyok, van egy lovam, és ha csak egy kötelek dobok a nyakába, és úgy megyek vele terepre (akár ismeretlen helyen), akkor is arra megy és olyan tempóban, ahogy én kérem tőle.

2021. máj. 5. 09:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!