Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Lovagoltatás a saját lovaimon?

Lovagoltatás a saját lovaimon?

Figyelt kérdés

Mostanában egyre több embernél látom, hogy oktat kicsiket a lován + pénz szerzési lehetőségként. Van közöttük olyan is aki még nem is nagykorú, vagy ha már éppen nagykorú is akkor nincs papírja róla. Ezeket az embereket lovas közösség által ismerem.

Nos kérdezem én, hogy egy mennyire veszélyes?

Őszintén én is simán meg tudnám tenni, mivel van két halál nyugodt oktató lovam itthon, akik idősek már és engem is ők tanítottak. Nagykorú vagyok viszont konkrétan papírom nekem sincs róla.

Most nyilván ha pl ismerős gyerekeit lovagoltatnám akkor attól nem kérnék el pénzt. Illetve volt is rá példa. Viszont ha nem ismerem az illetőt akkor nagyon meg tudnám járni, főleg ha véletlenül baj lenne. Amire nyilván mindneki tudja, hogy lovak mellett megvan az esély, hiába szuper nyugodtak a lovak.

Van esetleg olyan aki csinált ilyet ? Vagy szintén ismer olyanokat akiknek ez bejött? Vagy hagyjam az egészet és én ne álljak be úgymond a sorba és ne kockáztassak ilyenekkel ?

2021. ápr. 22. 10:15
 1/7 anonim ***** válasza:
92%

Figyelj, addig nincs baj, míg valaki nem akar neked rosszat és nem jelent fel, vagy amíg egy gyermek nem esik le és a szülő nem jelent fel.

De ami utána jön, az nem hinném, hogy megérné azt a kockázatot ennyi kis zsebpénzért.

Végezd el az OKJ-t, nem olyan borzasztó nehéz, sőt, de szerintem ez nem az a helyzet, ahol a papírral csak feneket törölni lehet. Komolyan megütheti az ember a bokáját.

Persze mindig lesznek olyanok, akik "ch hát mi már 10 éve így csináljuk, meg a Marika a szomszédba, meg a 23. ismerőse is", de én mindig amondó vagyok, hogy védjük be magunkat előre.

2021. ápr. 22. 10:24
 2/7 anonim ***** válasza:
84%

Neked is keg a lovaknak is kell papír.

Ha nincs és valaki feljelent akkor sokkal több lesz a kiadásod mint amennyit össze szedegettél zsebpénzt.

2021. ápr. 22. 10:26
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Kérlek, ne tedd...

Tudom, hogy nagyon jól hangzik, meg pici pénzkereset is, jó móka, de ne. Egy az, hogy jogilag nagyon hamar belesülhetsz, bírságok stb. Aztán már nem is kerestél semmmit, hanem szarban vagy. Ismerősömék úgy oldották ezt meg ha kérdezték, hogy nem oktatnak, csak megengedik hogy felüljenek a lovakra. Cserébe persze kaptak 'fagyipénzt'.

De egyrészt felelőtlenség is. Ha a gyerek leesik és megsérül, és véletlen elmebajos az anyja-apja (biztos az, hiszen a gyereket nem szakértőkhöz viszi, hanem magánszemélyhez), aztán jól pereskedhettek.

A másik meg, hogy felelőtlenség. Nem tudom mennyi a lovas tudásod, az legalább értékelendő hogy nyugodt,tanító lovaid vannak, de szerintem érted mire gondolok. A legtöbb okjs oktatónak/edzőnek nem engedném hogy edzést tartson, nem hogy a papír nélkülieknek, akiket be is tudnak perelni azért ha ilyet csinálnak. Sőt, durvát mondok, de sok, szövetségnél vizsgázott edző sem üti meg azt a szintet, amivel én oktatni engednék.

Az ilyenek miatt megy egy csomó gyerek ide-oda csomó lovashibával, hogy hát ő tud lovagolni, oszt közbe szart se tud, ügetésbe se tudja elindítani a lovat.

Megértem a motivációdat, de ez nagyon nem helyes dolog, főleg azokkal szemben, akik szeretnék magyarországon a lovasoktatás színvonalát emelni.

2021. ápr. 22. 10:48
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Amíg nincs baj, addig nincs baj... DE Ha nincs végzettséged milyen jogon vállalsz felelősséget mások életéért (főleg kiskorú)? (az megint más, hogy a papírral nem jár sajnos mindig tudás) A lovasoktatást, lovasszolgáltatást csak vizsgáztatott iskolalovakon szabad végezni, ráadásul a lótartó helyet be kell jelenteni....stb. Nálunk a lovardánál is van felelősség biztosítás kötve, nem véletlenül. Eddig nem volt szerencsére semmi komolyabb esés, de sose lehet tudni, ahogy azt sem, mit fog reagálni a lovasod vagy annak szülője. Másrészt a "jóakarókkal" is meggyűlhet a bajod, főleg, hogy számla, minden nélkül feketén csinálod. Több százezres büntetés lehet a vége, nem éri meg kockáztatni, egy balesetből fakadó pernél, meg akár milliók is lehetnek.

Most őszintén, ha te szülő lennél elengednéd a gyereked egy ilyen helyre lovazni? Jah és a lovaglás csak egy dolog, a ló mellett is történhet baja, véletlenül megüti, rálép, odanyomja... az egy dolog, hogy olcsó, de azért mégis testi épségről van szó, szóval nagyon nem mindegy milyen a szakmai háttér.

Edző vagyok magam is, és őszintén szólva szerintem nekünk is kéne évente egy elsősegélyképzés is...

2021. ápr. 22. 11:38
 5/7 anonim ***** válasza:
87%
Nem leszek most népszerű, de ez van... Én feldobnám őket. Felelőtlenség, amit csinálnak, akármilyen jóhiszeműek is. A lovaglás önmagában is veszélyes sport, hát még ha más hülyeségéért kell felelősséget vállalni egy lovon. Biztosan nem csinálnék ilyet.
2021. ápr. 22. 12:05
 6/7 anonim ***** válasza:
67%

NE CSINÁLD!!!!!!!!!!

qrva sokat bukhatsz rajta

2021. ápr. 22. 12:19
 7/7 anonim ***** válasza:
64%
Na ez elvileg nagyon veszélyes. Viszont szerintem a gyakorlatban nem lehet jogi következménye annak, ha a szomszéd néni kislányát egy héten egyszer felülteted 15 percet sétálni és kérsz érte 1000 forintot. De ez attól is függ milyen a szomszédnéni. Ha jóban vagytok, régóta ismered, és tudod, hogy nem rosszindulatú, illetve még az elején leszögezed, hogy nem vagy lovasoktató, nincsenek papírjaid, nem vállalsz felelőséget. Ha ezt így meg tudod beszélni, akkor ez nem helyes, de lehet titokban csinálni. De tényleg nagyon kockázatos.
2021. ápr. 22. 12:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!