Lovaknak milyen hangjelzések vannak?
Szoktam látni, hogy amikor a ló megtorpan vagy vezetik és nem akar menni, akkor a lovas ilyen kattogó hangot ad ki a szájával és a ló abbahagyja a nem kívánatos viselkedését.
Milyen hasonló hangjelzések vannak még? És amúgy hogyan kell kiadni ezt a kattogó hangot? Remélem értitek, hogy mire gondolok.
Tereplovaglás, a ló bizonytalan, kattog neki, hogy menjen a gödörbe:
https://www.youtube.com/watch?v=_igTWOvwJOo&t=355s
Lovat megpróbálja odahívni:
Olyan hangjelzést használ a lovas, amilyet szeretne.
Vannak pl. Mozgásra bíró hangsegítségek, mint a csettegés, cuppogás, "klakk-klakk", a tapsolás (nyilván földről)
Vannak nyugtató hang segítsék pl. Mély hangok (hó), sss, pürrögés ( ez a németeknél elterjedtebb), de én például attól függőem hogy hogyan akarom lassítani, vagy nyugtatni a lovat egyszerűen beszélhetek nyugodt hansúllyal, "pszpszpszpsz" hangot adhatok ki, vagy kuncoghatok(, amiből a ló egyből megérti, hogy nem jelent komoly veszélyt amitől fél), faluhelyen és néha én is alkalmazom a lóhoz amikor azt akarom hogy 1-2 jármóddal lassabban menjen, az a fütyülés, füttyentés.
Tényleg akármilyen hangot meg tudnak szokni jelzésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!