Ha ilyen helyzetbe kerülnék terepen mi lenne a legjobb megoldás?
Sajnos ezek tényleg sok van, nincsenek tekintettel másokra. A legjobb, ha már ott a kutya szerintem, ha elvágtázol, valószínűleg nem ér utol a kutya, de azért egy két szép szót a gazdának is címezhetsz, hátha legközelebb nem engedi el.
Olyan is van, hogy hiába nem agresszív a kutya, a ló menekülő állat, megijedhet tőle. A kutya még ha barátsággal, játékosan közelít is, megijedhet a ló, ilyen esetben ha nem tudod vissza fogni, a lehető leggyorsabban próbálj lekerülni a lóról, mert akkor meggondolatlanul, ész nélkül cselekszik, mert menekülni akar. Esetleg paprikaspray lehet a kezed ügyében, hátha használ és megúszod az egészet.
Én ilyen helyzetre lovardában képzett kutya segítségével készíteném fel a lovam és saját magam szituációs játékok segítségével az ilyen váratlan helyzetekre hogy nyugodtan tudjon reagálni és én is.
De amúgy ilyen helyzetben nyugodtnak kell maradnod. Ha elvágtázol az a kutyában beindítja a vadász ösztönt. Ilyenkor a legjobb ha nyugodtan elsétálsz mellette a testbeszédétől függ hogy ragálsz a helyzetre. Ha támadó a testhelyzete akkor jobb ha nem moccansz.
4-es ha ismeri a terepet na de mi van akkor ha elvágtázol de falkában támadnak a kutyák bekerítve? Mármint az egyik rádijeszt de a többi előrébb vár.
Arról nem is beszélve hogy terepen ha elvágtázol előfordulhat hogy a terep neccesebb és megijedt lovadnak a lába sérül vagy ahogy irták terep ismerete nélkül esetleg mi van ha szakadék van előrébb vagy esetleg egy dühős vadkoca ugrik eléd a bokorból a malacait védve és lehetne sorolni. Van olyan terep ahol vándorló medvére is kell figyelni attól függ Magyarország melyik területén vagy.
Szóval én szerintem nem a futás a jó megoldás bármennyire is ösztönösen futnál. A legjobb ha ismered az állat testbeszédét és ha látszim rajta hogy nem domináns egyed akkor alkalmazod az alfa testbeszédet. Hogy érezze te vagy a főnök és nyugodtan elsétálsz lépésben a lovaddal úgy hogy teret hagysz a kutyának nem beszorítva.
De a szituációs játékok azért jók képzett kutyával mert ott bármilyen helyzetet gyakorolhatsz a lovaddal.
Az én lovam nem fosós, az ilyen vakarcsoknál, esetleg térdigérőeknél azt szoktam csinálni, hogy ráfordítom a lovat és megkergetem. Múltkor valami németjuhész jött szembe nagy mellénnyel, míg aztán elindultam felé egy határozott tempóban, jól meg is ijedt, de ha nem használ még oda is húzok neki az idomítóval.
Viszont a az ilyen komondor meg hasonlókkal már inkább nem kezdek, ha lehet nagy ívben kerülöm vagy ha tudok azon a részen elvágtázok.
Ha közelben van a gazda, azért rá szoktam szólni, hogy amúgy az erdőn, mezőn is kötelező a póráz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!