Tarthatok otthon lovat, jogi következmények nélkü?
Úgy értem, hogy van egy hatalmas telkem, lenne rendesen egy kis istálló, 2 lovamnak, tarthatom őket akkor a kertben? Lenne legelőjük és figyelnék rájuk. Az a konkrét kérdésem, hogy lovász szakma illetve lótartó-és tenyésztő szakma nélkül lehet így a kertben lovat tartani?
Van itt a közelemben pár ember akik nem a legjobb indulatúak és nem tudom hogy tehetnek-e bármit hogy elvegyék a lovaimat (persze rendszeresen felügyelné az állatorvos is, parkolókovács is stb. Szóval mindent meg tudok oldani)
Maga a lótartás nincs végzettséghez kötve, megvannak a tartási követelmények, pl hogy kúttól milyen messze legyen a betonozott és fedett trágyatároló, de kb ennyi. Viszont a lovas szolgáltatáshoz már végzettség kell szóval pénzért nem lovagoltathatsz vagy kocsizhatsz, de ha csak hobbi szinten magadnak ellovazol abból nincs semmi.
Egyszer valamelyik jóérzésű még évekkel ezelőtt ránkküldte az ÁNTSZ-t (akkor még az foglalkozott ezzel), hogy nálunk 10+ ló van, és hegyekben áll a gané..., aztán kijöttek, láttak 3 lovat, mondtuk nekünk ennyi van, a szomszédban van még több, de az másik telek. Nem kért se papírt semmit, körbenézett rend tisztaság, bekukkantott a szomszéd kerítésén ott se látott az udvaron gondot, írt egy jegyzőkönyvet, hogy nem volt semmi és elment.
#11-es köszönöm szépen!
Nem fogok lovagoltatni, csak van lehetőségem arra, hogy a közelemben legyenek és csak ez aggaszt igazán, hogy tényleg van itt egy személy akiből kinézek kedvességeket.
11-es vagyok.
A helyet úgy kell kialakítani, hogy a lovak karámja ne a telek határon legyen, hanem kb 1-1,5 m-el beljebb így nem tudják őket idegenek piszkálni. Sajnos a jóakaróktól és az irigy emberektől ez se véd meg, viszont amennyiben állattartásra alkalmas a terület, így nem kell kikérni a véleményüket.
Szabályozhatják az állattartás.
Illetve nálunk pl. akart bevezetni az önkormányzat lóadót.
Szóval az önkormányzatnál érdeklődj, de elvileg szabad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!