A lóverseny állatkínzás?
Sziasztok!
Én galopp sportban vagyok már évek óta és állatkínzásról szó sincs. A kínzás onnan kezdődik, hogy ütik a lovakat és a határ a csillagos ég ugye csonkításon, éheztetésen, stb. keresztül.
Nálunk (az egész Magyarország területén lévő galopp versenylovak) kapják a legtöbb abrakot. Egyik sportló nem kap ennyi MINŐSÉGI (ezt ki kell említenem) abrakot és szálast. Rengeteg különféle tápot kapnak, vitaminokat és stb. Tehát az éheztetés kimaradt, ami kínzás.
Haladjunk tovább, verés. Kb. 5 éve nem lehet kapni egyik lovas boltban sem olyan ostort ami fájdalmat okozna a lónak. Az ostorunk párnázott, hangja van, fájdalomérzet nincsen (ki lehet próbálni is, több lovasboltban van galopp ostor). A másik fele pl. boxban rácsapsz kettőt a lóra mivel nem hagyhatod pl. egy csikóra (felnőtt lóra sem), hogy felrúgjon, megharapjon, felágaskodjon és lecsapjon. 4-5 mázsás lovakról beszélünk és bizony vannak köcsög lovak akik nem tisztelnek. Ha egy ló nem tisztel az egyenlő a balesettel. Nagyon kevés ilyen ló van, de ha van bizony meg kell tenni az óvintézkedéseket. Többen is haltak már meg azért mert ráhagyta a lóra az ilyeneket. Nagyon sok embert ismertem akik ez okból haltak meg, szenvedtek komoly balesetet. Remélem ezt is tudtam tisztázni.
Szomjazni úgyszintén nem szomjaznak, önitatóval felszerelt 4x4 méteres boxok vannak, alattuk tégla rengeteg szintén MINŐSÉGI szalmával amit egy hétig tart kihordani nagy ganézásnál. Minden nap trágyázzuk őket, tehát ganéban sem áll egyik sem.
Térjünk át a versenyre. 4 ostorcsapás a megengedett azt is úgy, hogy nem lehet egymás után ráverni (a fent említett párnázott ostornál), ha többet ütünk bizony keményen megbüntetnek minket (pénzbírság mellett x versenynapra eltiltás). Szóval az állatkínzás szó itt sem rúghat labdába.
Az, hogy eltörik a lába egy megbotlástól és “lelövik” szintén téves több okból kifolyólag is. 1., elaltatják nem lelövik (de ha lelőnék sem lenne állatkínzás mivel azonnal belepusztul) 2., ha nem altatják el, több mint valószínű, hogy szállítás közben elvérzik (ez már állatkínzásnak számít mivel hagyod hogy szenvedjen mielőtt ígyis úgyis belehal 3., ha egyszer eltörik a lába és meglehet menteni megmentik, ha nem akkor miért szenvedjen napokig ha nem nyílttörése van? 4., nem csak versenyközben törhet el a lába hanem karámban is elég sokszor előfordult már.
Továbbá egyáltalán nem egy lepusztult lovat fogsz kapni a “lenyugdíjazás” után, hanem egy ép lovat belovagolva aminek semmi baja. A legtöbb olyan ló aminek baja van egyáltalán nem tőlünk kerül ki.
Remélem tudtam segíteni és aki nem lát bele (szinte itt senki sem) megismerhette kicsit a sportot (mivel az) ebből a szempontból.
"A lóverseny állatkínzás?"
És amikor embereket versenyeztetnek az nem ember kínzás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!