Mi a külömbség a szügyelő és szügyhám között?
A szügyelőt lovaglásnál használjuk. A nyereghez van rögzítve és megakadályozza annak a hátracsúszását. Leginkább ugratásnál vagy terepen van jelentősége, síkon egy jól illeszkedő nyereg nem csúszkál ide-oda.
A szügyhám fogathajtásnál van, a hám része. Ezzel húzza a ló a kocsit.
Van, aki a szügyelőt is szügyhámnak hívja, ebben az esetben nincs különbség, csak az elnevezés más.
A szügyhám maga a fogatos szerszám, kápástól, haslóstól, a szügyön lévő részt is szügyellőnek hívjuk. Funkciója az, hogy a ló azon viseli a terhet, abba belefeszülve húzza el a kocsit/fát/ szánkót...stb.
Míg lovagláskor használt szügyellő a nyereg hátracsúszását célzott megakadályozni, ugratáskor vagy terepen. sokszor kombinálják martingálvillával is.
Látod, milyen nagyszerű nép a magyar?
:)
Saját anyanyelvén sem képes értelmesen kérdést kiírni, és tényleg felháborodik, mint az utolsó paraszt, ha erre felhívják a figyelmét?
s közben egy vacak lóelőtéttre képtelen ráguglizni? :)))))))
Priceless.
Mondja az angol.
Köszönöm a válaszokat!
5-ös: Nem értem a felháborodásodat, ez az első kommentem a kérdés alatt.
Kicsit összezavarodtam, mert ismerem a szügyhám szót, mint a nyakhám ellentétét, de nem tudtam, hogy a szügyelő szinonimája is lehet.
Ez zavart össze, ugyanis itt szügyhám néven árulnak szügyelőket, így nem voltam biztos benne, hogy a szügyhám nem-e egy alfaja a szügyelőknek.
8: Rendben, mostantól n-nel írom a különbséget, hogy a te lelki békéd is nyugalomra leljen. Nem háborodtam fel, csak nem tudom mire vélni, hogy ezt a témát négy kommenten keresztül ragozod. Pl.: Az 5-ös kommented elég váratlanul ért, mivel nem volt semmilyen előzménye.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!