Miért hagyják abba az emberek a lovaglást, miután leesnek?
Renegszer hallom, hogy "jajj régen én is lovagoltam, de leestem és ezért félek a lovaktól".
Ez furán fog hangzani, de ez hogy lehetséges?
Én is estem egy csomószor, soha meg se fordult a fejemben, hogy féljek tőlük/megutáljam őket.. Nyílván nem mindenki van oda a lovakért,amit nem értek, de elfogakok.
Viszont a valaki egyszer elkezdett lovagolni, hogy hagyhatja abba egy esés miatt?
Nem utálkozó kérdés, nem azért kérdezem, mert ördögtől való dolog abbahagyni. Szimplán csak magamból kiindulva nem értem és szeretném megérteni, miért okozhat egy esés (vagy akármilyen más negatív élmény) akkora "törést" egy emberben, hogy abbahagyjon, esetenként megutáljon egy sportot, ami iránt nemrég még lelkesedett.
Igazából minden benne van, amit az előttem szólók írtak.
Van, aki annyira elhivatott, hogy folytatja egy kis kórházi pihenés utná is, de olyat is láttam már, aki egyszerűen lépésben lefordult a ló oldaláról, és neki ez elég ijesztő volt ahhoz, hogy ne lovagoljon többet (hozzá tenném 1-2 évet lovagolt a kislány előtte).
A helyzet súlyosságától és kezelési módjától is függ.
Pl. azért nem mindegy hogy reagál az oktató/edző, illetve a szülő sem, főleg gyerekek esetében nagyon fontos a kellő higgadtság és természetesség.
Nekem a lovaglás a mindenem, később megélhetési szinten szeretném űzni, heti 6x lovagolok naponta 1-3 lovat. 8 éve lovagolok és 3x estem, nagyon nagy bajom igazából nem lett, csak 1 bordám megrepedt, meg lehorzsoltam egyszer az állam (a kobak pántja húzódott meg rajta) .
A vicc az egészben, hogy soha életemben nem tört el semmim az előtt, hogy az egyik tesi órán rosszul nem estem el :,D (fáradt és éhes voltam, na ).
Na most mérlegelek:
- a lovaglás éltet
- komoly sérüléseket okozhat egy esés, akár le is bénulhatok (de magyarországon eddig csak 1 haláleset történt díjugratás közben versenyen)
- de akár hétköznapokon is összeeshetek az utcán egy szívroham miatt
Ha amúgy is bármelyik pillanatban meghalhatok, miért ne űzzem tűzön vizen át azt, ami életben tart?
Ez az én érvem, persze ahogy említették is, számít az hogy kinek mit jelent a lovaglás. Akinek csak egy pont a bakancslistán hogy lóra üljön, az valószínűleg alapvetően nem űzné elég kitartóan.
13-as, meg azért a lovaglás nem extrémsport, hogy majd a halálod miatt károgjanak amiatt, hogy "bezzeg, ha nem lovagolt volna"...
Benne van, hogy rádzuhan egy 500 kilós állat, de amikor kimész az utcára az is benne van, hogy elüt egy 5 tonnás jármű...
Nem szabad félni a haláltól.
Én az első esésem előtt tartottam jobban a dologtól. 2 hete meg is volt az első, megijedt a ló, kifordult alólam. Abszolút nem ütöttem meg magam, nem is tudom hogy sikerült így esnem. Az edző rögtön visszaültetett, léptünk, ügettünk még kicsit, nem engedte, hogy rossz élménnyel menjek el. De nem is volt rossz élményem, mert sokkal rosszabbra számítottam és lehet a szerencsén is múlt, de utána megkönnyebbültem, hogy túl vagyok az elsőn, kicsit magabiztosabban ülök azóta lóra.
Meg biztos számított az is, hogy nem szándékosan dobott le magáról, hanem csak megijedt.
Igazából minden sportban történhetnek balesetek, sőt. Volt már olyan is a történelem során, hogy sétált az ember az utcán, megbotlott, elesett és olyan jól sikerült esnie, hogy lebénult, meghalt.
Köszönöm a normális válaszokat!
Az kimaradt, hogy elsősorban nem a komoly, kórházas esésekre gondoltam, hanem a "lépésben lefordult a lóról" kategóriára.
#8 Azt a kislányt és az apját csak szánni tudom. Meg persze irigyelni.. Remélem nem mentek többet állatok közelébe.
Én 17 évesen estém le a lóról.(terepen, megbokrosodott, megijedt)
Eltörött a csuklóm, a lábam és megrepedt egy nyaki csigolyám. Le is bénulhattam volna.
Utána ha ló közelébe mentem pánikrohamom volt. Próbáltam párszor, de egyszerűen nem ment. 20 év kellett, hogy újra lóra üljek, bízzak a lovamban, ne féljek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!