A lovaglás rossz a lovaknak?
Szerintem ez nekik nagyon rossz, hogy ülnek rajtuk és mennek velük.
Nem hinném, hogy emiatt boldog percei lennének a paripának.
Tegyük fel, hogy van egy több milliós lovad (sőt, több száz milliós is lehet). Állatkínzás rajta lovagolni, szóval kiengeded egy több hektáros területre. Tegyük fel egy lóval együtt, mert a ló egyedül ideges.
Veszélyforrások:
- a lovak összerúghatnak - legrosszabb esetben lábtörés, de hallottam már olyanról is, hogy fejbe talált és a ló azonnal elpusztult
- a ló nyugodt, több órán át legel, majd megijed, vagy egyszerűen szaladni vágyik, hirtelen megindul, meghúzza magát/ szalagszakadás, stb.
- Ha meg van patkolva (egy több milliós ló meg szokott lenni patkolva, kivéve ha csikó) kicsid nedves lesz a fű, a ló lába ügetés vagy vágta közben előrefelé mélyedve kicsit beljebb csúszik a füvön, a szalagok megfeszülnek, részlege szakadás vagy apró sérülések keletkeznek az inain, te észre sem veszed, és következő kisebb megerőltetésre ott is a baj.
Egy kevésbé értékesebb ló talán nem ilyen sérülékeny, de akik meg is akarnak élni a lovazásból, és nem csak hobbiként csinálják nem ilyen lovakkal dolgoznak. Vettél egy több milliós lovat, aminek a kezeltetése szintén sok pénz, a sérülése miatt nem dolgozol vele, csak szeretgeted, és az értéke is csökkent.
És ehhez nem kell több hektáros legelő, 20-30 méteres szakasz is bőven elég ahhoz, hogy a ló lesérüljön.
Én azt szoktam csinálni, hogy kiteszem jártatóba jó 50 percre, mielőtt átviszem a fedelesbe, és elengedem hagy szaladja ki magát (ilyenkor már bemelegedett a ló, és nem sérül le) . Egy box méretű karámban napozhat, legelhet, tavasztól őszig pedig friss füvet kapnak kaszálva.
4-es: Honnan szedted ezeket az információkat?
A legtöbb helyen a lovak a napjuk nagy részét a legelőn töltik. Estére, Etetéskor és ha rossz idő van mennek be a boxba. De még akkor is többnyire kimehetnek egy kisebb, saját karámba.
A lovaglás közben nem kell “ütlegelni”. A lovaimat én képeztem ki erőszakmentes módszerekkel. Ha utálnának a lovaim nem szaladnának oda a karámhoz amint meglátnak. És mielőtt ezzel jössz, nem félelemből jönnek oda, még ahhoz is van pofájuk, hogy kiegyék a zsebemből a jutalomfalatot :D
Az a baj kérdező, hogy te humanizálod az állatokat. Az ember ember, tudattal, lélekkel. Az állatokat az ösztöneik irányítják. Nagyon rossz példa, hogy képzelje el valaki, hogy milyen lenne, ha.. Hát persze, hogy rossz, hiszen emberi mércével méred.
Anyám szerint is nagyon rossz sora van a kutyámnak, mert dolgoztatom (tereltetem és súlyt húzatok vele), ahelyett, hogy nyugiban hagynám a kanapén a dögleni. Mert a helyébe képzeli magát, és ő nem szeretné ezt csinálni. Persze, mert ő ember. A kutyám meg csillogó szemekkel várja, hogy végre dolgozhasson.
Nézd meg az Ostwind című filmet!
Sok mindent megtudhatsz lovakról és lovasokról.
Rosszul esik.
Éveken keresztül a lovak szeretete éltet. Ha nem lennének a lovak lehet már nem is élnék. Kapcsolatot alakítottam ki a lovakkal, és lovagoltam őket, így nem kerültek vágóhídra. Mit kaptam cserébe? El tudták adni a lovakat olyan helyre, ahol szeretik őket. Nekem nem volt pénzem lóra. Csak annyit tudtam tenni, hogy kineveljem belőle rossz szokásait, hogy ne öljék meg. Megtettem.
Azt mondod rossz volt a lónak, hogy a hátán ültem?
Ember még nem szeretett engem úgy, ahogy a lovak szeretnek. És most azt mondod nekem, hogy ártottam azoknak, akiket legjobban szerettem az egész világon?
Beleszakadtam az elvesztésükbe, de sosem vagyok hajlandó megbánni amit tettem.
kedves kerdezo! latszik, h nm lovagolsz, ha lovagolnal, tudnad, hogy ez egyaltalan nem igy megy. a lovak majdnem az egesz napjukat a legelon toltik, reggel kimennek es vagy akkor jonnek vissza, ha delutan lovagolnak rajtuk, vagy ha rossz ido van, maskepp sotetedesig kint vannak. nalunk pl nyaron tobbszor maradtak kint ejszakara is.
ha a lo felne/utalba az embert, nem kovetne minden szerszam nelkul, hanem elmenekulne mellole/alola, hiszen siman megteheti, ugyanis egy 400-700 kg-s allatrol beszelunk.
na es ami a 6ost illeti...a kecskek es a tehenek orvendenek ha megfejik oket, mert a tej fesziti a togyuket, ami faj nekik, ezert szeretik a fejest
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!