Venni neki egy lovat?
Semmiképp.
1) Sok éve lovagoltam, és nem jó, ha egy lovat szokik meg, amíg nem tud rendesen lovagolni. Jó dolog összeszokni egy bizonyos pacival, de utána, ha bármi miatt másik lovon kéne elindulni, az lehet nagyon nagy bukta. Tanulási szempontból akkor érdemes lovat venni, amikor a gyerek már egy bizonyos ágon többet igényel, mint amit a tanuló lovak tudnak, vagy ha már stabilan lovagol. Előbb nem.
2) Mert ami a gyerek egy éves lovastudásához elég nyugis, szuper paci, az 3-4-5 évmúlva nagyon kevéske lesz, legalábbis az esetek 99%-ában. Láttam ilyet a lovardában, ahova jártam. A kislánynak vettek új lovat, jobbat, erősebbet, az "öregecske" elsőnek meg csak a szemébe kellett nézni.
3) Egy év az egy 11 éves gyerek életében nagy szó, egy lóéban viszont semmi. Mi lesz, ha a gimi mellett nem lesz már olyan lelkes, vagy nem lesz ideje? Vagy ha a lovarda, ahova jár, bezár, a bértartott lovakat el kell vinni, és a gyereknek nem fog beleférni, hogy messzebbre elmenjen naponta? Mert lovagolni járni heti 1-szer elfoglaltság, amikor épp van az embernek ideje. Lovat tartani más, naponta pucolni kell a boxát, etetni-itatni, le kell járatni hóban-esőben-minden időben, mert egy pár négyzetméteres kis állás nulla egy akkora állatnak. Etetni kell, itatni, és állatorvos költségeit állni. Persze, vannak megoldások, felestartás, meg teljes ellátásos istálló, ahol csak heti egyszer ülsz a lovon, de ennek nincs több értelme, mint lestipizni az egyik pacit. Azért, hogy heti egyszer egy edzést + utána a lecsutakolást A Saját pacival töltse, nem érdemes.
3) Mert, mint minden állat, hatalmas kötöttség, nagyon nagy felelősség. Akkora, amekkorát egy ekkora gyerek nem lát át, és ezért nem is a nyakába tehető. Egy ló, ha ne adja az ég, beteg lesz, hatalmas pénz az állatorvosi ellátás, igazából marha kényes állatok (félre lép, kólikás lesz, egy csomó növényt ki kell irtani a környékükön...), arról nem beszélve, hogy nem lehet a pacinak azt mondani, hogy haver, elmentem két hétre nyaralni, addig légyszi, járkálj egyedül :D. Ez a felelősség nem gyereknek való, ahogy a választás sem, hogy a családjával megy, vagy a lovát választja. Az állattartás szuper dolog, amit szerintem minden gyereknek meg kell tanulni, de nem hiszem, hogy egy ekkora lénnyel kell kezdeni.
4) Mert a ló iszonyatosan okos állat, és nagyon tud kötődni. Nem olyan, mint az aranyhal, meg a teknős, hogy ha meguntam, odaadom a szomszéd gyereknek. A ló megszeret, akkor x év múlva is felismer. Nem fair vele szemben egy éves elhivatottságra építeni, és egy 11 éves nem lát előre annyit, amennyi egy lól élete.
Igen,ln szerintem egy 135-150 cm-es kislóvat vennék neki.Egy 11 éves gyereknek kijárna már egy 160cm-es ló,de írtad,hogy kezdő ezért inkább egy nyugodt kanca kislóvat vennék neki. pl:hucul,sportpóni,pintó
Anais255
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!