Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Belevágjak a lótartásba?

Belevágjak a lótartásba?

Figyelt kérdés
Pár éve lovagolok, középhaladó-haladó szinten, amatőr versenyeken is részt szoktam venni. Egy ideje már nézegetem a lovakat, ugyanis nagyon szeretnék már egyet. Bértartásban lenne ideális, ugyanis itthon anyum nem nagyon támogatná az ötletet, de a legközelebbi jó lovarda egy órányira van kocsival tőlünk, így ez kilőve. Itthon lenne hely neki, lenne legelője meg boxa kifutóval. Már fél éve olvasgatok utána, mindent, amit csak lehet, de még mindig maradtak kérdéseim. Kiszánoltam, mennyi szálastakarmányt és mennyi abrakot kellene neki adni, erre mind lenne elég pénz, illetve minden plussz kötlséggel tisztában vagyok, ismerem valamennyire a lehetséges betegséginek tüneteit, lenne állatorvos is közel. Leginkább fiatal/kezdő lótartóktól kérdezném, nincs olyan, hogy meguntátok?(néha elég könnyen megunom a dolgokat, így ettől tartok a legjobban) Ha elutaztok, hogyan oldjátok meg? Lovardába viszitek, vagy marad otthon? Ha 2-3 naponta lovagolom, a többi idejét pedig boxban/legelőn töltené, az hanyagolásnak számítana? És ha pl lebetegedek(fekruárban egy egész hónapot ágyhoz ragadtam tüdőgyuszi miatt, ilyen esetben például nem tudom, mit csinálnék) hogyan oldjátok meg? És, bár tudom, a ló csak társaságban érzi magát biztonságban, ha egyedül tartanám, mennyire károsítaná őt? Illetve, ha valaki van olyan szíves, leírná iskola melletti lovas rutinját? Nagyon sokat segítene, mivel még én is iskolába járok. Ha valami zavaros, sajnálom, és a válaszokat előre is köszönöm!

2020. júl. 8. 21:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
87%
Persze! Látszik,hogy jó gazdi lennél... azt tartsd szem előtt,hogy a ló nem egy tárgy hogyha majd nehagyj Isten megunod akkor is muszáj lesz vele foglalkozni.
2020. júl. 8. 22:26
 2/11 felhasználó190 ***** válasza:
100%

Én is anno beparáztam, hogy megunom, vagy nem lesz kedvem vagy bármi ilyesmi, mert volt h tökre nem volt kedvem lovardába menni, mikor nem volt saját lovam. Ahogy nekem lejött, nem szeretnél versenyezni és nem hívnál magadhoz edzőt sem, szóval így sokkal kötetlenebb lesz a dolog (de arra figyelj, hogy legyen valamiféle rendzser azért). Mindenképp vegyél mellé valakit, nem feltétlen kell, hogy ló legyen, lehet szamár, kecske, vagy akár egy póni. Nyilván nem szeretnél nagyon plusz költségeket egy másik állatra, szóval egy igénytelenebb állatot ajánlanék.. 2-3 naponta jó ha lovagolod, de azért foglalkozz vele többet (akár mindennap, csak lepucolni kiviszed ha nem szeretnél lovagolni, vagy szőrén sétálsz rajta, futószár, földről való munka, stb.). Az angyon nagy előny ha van ismerősöd aki lovas és rá tudod bízni a lovad, ha nyaralsz, vagy beteg vagy és jó esetben ő is örülni fog, hogy foglalkozhat vele. Azért az elég necces, ha egy hónapig senki nem ül rajta és nem foglalkozik vele.

Az én rutinom hétköznap: én bértatásban tartom őket, szóval a reggelt nem nekem csinálnom. Általában suli után egyből kimegyek a lovardába pucolás, lelovagolom őket és olyan 6-7re haza is érek és akkor tanulok.

Ha van bármi kérdésed, vagy valamit nem fejtettem ki eléggé nyugodtan írj :)

2020. júl. 8. 22:39
 3/11 anonim ***** válasza:
Köszönöm a válaszokat! Második: igazad van, edzőt nem hívnák mellé, sokkal inkább hobbilóként tartanám, a versenykről is lemondanák. Ki szeretnék vele építeni egy jó kapcsolatot, így utánakerestem rengeteg természetes lókiképzési módszernek, mint a parelli játékok, vagy egyéb kapcsolatépítő feladatok. Az, hogy lovagolnám-e, nem a kedvemen múlna, ha tehetném, napi 10 órát a lóval lennék. Csak suli mellett néha sok a dolog, így könnyen lehet, hogy néha 1-2 napra egyedül marad, de azért persze rendesen etetném és pucolnám, csak nem ülnék rá. Illetve köszönöm, hogy megosztottad a rutinodat, már ezek is nagyon sokat segítenek. Lovas ismerőseim vannak szinte a szomszédban, akikre azért bíznám a lovamat, de nem biztos, hogy állandóan tudnának segíteni. Illetve a szamár vagy póni igényes? Gondoltam egy olyanra is, hogy esetleg előbb megveszek egy szamarat/pónit, vele pár hónap alatt hozzászokok a rutinhoz, így a lónál már nem lenne akkora váltás. Ez így szerintetek jó ötlet lenne? És ezeknek is kell abrak, ha nem dolgoznak keményebb munkát, vagy elég a szálas takarmány?
2020. júl. 8. 22:52
 4/11 anonim ***** válasza:
A harmadik én voltam, a kérdező, de nem tudom, miért nem mutatja ki ezt. Most regisztráltam és valamiért elkeveredett a kérdés.
2020. júl. 8. 23:09
 5/11 felhasználó190 ***** válasza:
Nem kell abrak nekik, szalma viszont kell főle tavasszal és nyáron, de érdemes ennek is kicsit jobban utánna olvasni. Ősszel és télen pedig takarmányrépát, tököt és egyéb rostban gazdag zöldséget adni neki. Inni nagyon sokat isznak a nyalósót is szeretik... Róluk ennyit tudok, de ezeket mind csak hallottam szóval nézz utánnuk is egy kicsit.
2020. júl. 8. 23:48
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Én belepofáznék kicsit azért, ugyan én nem tartok lovat csak látom már tizenéve a barátom mit küszködik velük. Szóval az ok, hogy lenne pénz meg hely, a legelő meg a kifutó szuper jó. De egy ló ellátása (és nem egy! kell mellé valaki mert begolyózik hosszú távon! legalább egy póni) azért nem kis fizikai munka is. Abrak tényleg nem kell, ha hobbiszinten 2-3 naponta lovagolod (napi 1 óra munkához sem) széna viszont sok, (persze ez függ a legelő méretétől is) a trágyát is össze kell szedni, és itatni is kell/víz legyen neki mindig (nyáron, nagy hőségben 100l-ével isszák, nem tudom önitató megoldható-e) Etetni/szénázni többször kell naponta, vagy egy nagy bálát kell begurítani, hogy legyen neki (nem könnyű). Télen is, sárban is esőben is. Szóval ezt is számold hozzá, sztem jó lenne valaki aki segít neked ezekben. Akkor is kell, ha beteg vagy/elutazol - ha most még nem ért a lovakhoz, még kitaníthatod. Egyébként meg nincs se utazás se betegség :-) de király amúgy ha van az embernek saját lova, csak kell hozzá egy kis beütés :-)
2020. júl. 9. 11:33
 7/11 felhasználó190 ***** válasza:
az 5. a szamarak tartásáról írtam :)
2020. júl. 9. 11:51
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Először is el kell gondolkodni a hosszú távú terveiden, milyen suliba jársz, hova mész, ha leérettségiztél, maradsz otthon, vagy mész máshova dolgozni. Sokszor az egyetem a vízválasztó, mert ha Pestre mész tanulni ott egyrészt drágább lehet a bértartás, másrészt simán utazhatsz 1,5 órát csak hogy a lovadat lásd.

Másik dolog, az otthoni lótartásnál mindent te csinálsz, ha esik, ha fúj, ha szarul vagy... Stb. Erre mindig kell legyen időd minden nap. Na most egy utazásnál vagy megbízol valakit hogy gondozza, vagy nem mész, vagy olyan helyet keresel, ahova a lovadat is viheted. Lovardákban nem szokott "heti" bértartás lenni.

A másik sarkalatos pont az anyagiak és a takarmány. Mivel nem nagyon lehetett kaszálni, idén kevesebb a széna, emiatt az a bála ami tavaly 5000 volt idén 8-10 ezer, és még nyár van, ha őszre nem változik a helyzet, akkor 15-20 ezer is lehet télen 1 guriga széna. Ezzel is számolni kell, most sokan adják el a lovukat pont emiatt, mert nem tudja már a takarmányt fizetni. Viszont lehet jövőre megint jobb év lesz és visszaáll a széna ára.

Ha nem 150 nmen tartod a lovad heti 3 lovaglás bőven elég, ha csak hobbizol.

2020. júl. 10. 08:07
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az igazi gond ott kezdődik, hogy anyukád nem támogatná az ötletet...Ami a "megunást" illeti az ember nem tudhatja mi lesz vele 5-10-15 év múlva, még felnőtt dolgozó emberek sem. Ha olyan a szituáció maximum eladod, ez egy teljesen normális dolog...
2020. júl. 14. 14:17
 10/11 anonim ***** válasza:
Én érettségire kaptam lovat 10 évvel ezelőtt, és igen, most felnőtt dolgozó emberként egyre inkább csak teher már. Havonta 2x jó ha kijutok és terepezgetek, de valljuk be anyagilag nagyon nem éri meg ezért egy lovat fenntartani. Mivel budapesti vagyok én nem tudnám hazavinni. Arról nem is beszélve, hogy a kevés foglakozás miatt az a pár alkalom is inkább csak kínlódás mert teljesen "otthonfüggő" lett a ló (érthető módon) szóval úgy kezdődik a dolog, hogy fél óra vita van azon ,hogy elinduljon egyáltalán, hazafelé meg azon szenvedünk, hogy ne vadgaloppban menjünk vissza.
2020. júl. 14. 14:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!