Belevágjak a lótartásba?
Én is anno beparáztam, hogy megunom, vagy nem lesz kedvem vagy bármi ilyesmi, mert volt h tökre nem volt kedvem lovardába menni, mikor nem volt saját lovam. Ahogy nekem lejött, nem szeretnél versenyezni és nem hívnál magadhoz edzőt sem, szóval így sokkal kötetlenebb lesz a dolog (de arra figyelj, hogy legyen valamiféle rendzser azért). Mindenképp vegyél mellé valakit, nem feltétlen kell, hogy ló legyen, lehet szamár, kecske, vagy akár egy póni. Nyilván nem szeretnél nagyon plusz költségeket egy másik állatra, szóval egy igénytelenebb állatot ajánlanék.. 2-3 naponta jó ha lovagolod, de azért foglalkozz vele többet (akár mindennap, csak lepucolni kiviszed ha nem szeretnél lovagolni, vagy szőrén sétálsz rajta, futószár, földről való munka, stb.). Az angyon nagy előny ha van ismerősöd aki lovas és rá tudod bízni a lovad, ha nyaralsz, vagy beteg vagy és jó esetben ő is örülni fog, hogy foglalkozhat vele. Azért az elég necces, ha egy hónapig senki nem ül rajta és nem foglalkozik vele.
Az én rutinom hétköznap: én bértatásban tartom őket, szóval a reggelt nem nekem csinálnom. Általában suli után egyből kimegyek a lovardába pucolás, lelovagolom őket és olyan 6-7re haza is érek és akkor tanulok.
Ha van bármi kérdésed, vagy valamit nem fejtettem ki eléggé nyugodtan írj :)
Először is el kell gondolkodni a hosszú távú terveiden, milyen suliba jársz, hova mész, ha leérettségiztél, maradsz otthon, vagy mész máshova dolgozni. Sokszor az egyetem a vízválasztó, mert ha Pestre mész tanulni ott egyrészt drágább lehet a bértartás, másrészt simán utazhatsz 1,5 órát csak hogy a lovadat lásd.
Másik dolog, az otthoni lótartásnál mindent te csinálsz, ha esik, ha fúj, ha szarul vagy... Stb. Erre mindig kell legyen időd minden nap. Na most egy utazásnál vagy megbízol valakit hogy gondozza, vagy nem mész, vagy olyan helyet keresel, ahova a lovadat is viheted. Lovardákban nem szokott "heti" bértartás lenni.
A másik sarkalatos pont az anyagiak és a takarmány. Mivel nem nagyon lehetett kaszálni, idén kevesebb a széna, emiatt az a bála ami tavaly 5000 volt idén 8-10 ezer, és még nyár van, ha őszre nem változik a helyzet, akkor 15-20 ezer is lehet télen 1 guriga széna. Ezzel is számolni kell, most sokan adják el a lovukat pont emiatt, mert nem tudja már a takarmányt fizetni. Viszont lehet jövőre megint jobb év lesz és visszaáll a széna ára.
Ha nem 150 nmen tartod a lovad heti 3 lovaglás bőven elég, ha csak hobbizol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!