Hogy javítsak a tanügetésemen?
Sziasztok!
Egy éve lovagolok (osztályban vonatozok két hónap futószár után.. :)) és most egy jó ideje egy 26 éves magyar félvéren ülök ami ügetésben nagyon gyors és kíméletlenül nagyokat lép. Na most, ott ezt biztos, hogy nem fogják megtanítani (ott a tanítás megáll amikor, már rajta maradsz a lovon..), mert amikor megkérdeztem, hogy mit rontok el és, hogy kéne tan-ügetni, annyit mondtak, hogy "Előbb-utóbb ráérzel, úgyis gyorsan tanulsz.. Ha-meg, azon megtanulsz utána már az összesen fog menni."
Szóval, a lényeg, hogy nagyon-nagyon pattogok a lovon és nem igazán tudom, hogy miért. Más lovarda nincs a közelben, szóval muszáj leszek itt maradni, (mert abbahagyni nem akarom és szeretem a lovakat) könyörgöm segítsetek!

Első sorban, rövidítsd le a lovat. Ne rohanjon. Az elején míg tényleg rá nem érzel akár vánszroghat is és ha nagyjából megtaláltad a mozdulatot akkor mehet a normális tempó vagy akár gyorsabb.
Lazulj le derékból viszont a lábaiddal fixáld magad a nyeregben hogy óriásiakat azért ne pattogj meg nem kellemes mikor lepattogsz a ló oldalán és a lónak se érdemes.
Mivel az edződ ennyire tojik rátok, az is lehet hogy azért pattogsz mert bevan feszülve a ló. Mindenképp próbáld lelazítani.
Nem kapja fel a fejét tanügetés közben?
Én is ültem már olyan lovon akit mindenki utált a tanügetése miatt pedig annyi volt a baja hogy tudta hogy a tanügetés fáj mert sokan pattognak rajta és azonnal befeszült amikor leültem a nyeregbe tanügetni. Megpróbáltam a legjobban odaszorítani magam a nyereghez hogy ne verjem a hátát és rámozdítottam a szárra párszor és a feje is lejjebb került, a háta is kényelmesebb lett tehát én is lelazulhattam és rohanni se akart már.

Először is lassítani kell, sok sok félfelvétel, plusz közben annyi csizma, hogy ne essen vissza lépésbe. Ezt gyakorolhatod könnyű ügetésben is. Ha már lassabban is tud közlekedni, akkor szépen lelazítod a a derekad, combbal szorítod, hagyod, hogy az altested a lóval mozogjon, szárat megtartod, közben minden ütemre csizma. Ha beleenged, te is engedj kézzel.
Viszont a rohanás, beejtett hátat okozhatja fájdalom is, vagy szájba kapaszkodás is. Fájdalom oka lehet rossz felszerelés vagy már korábban szét lett verve hupogással a háta.
Vagy még az is segíthet, ha visszakéred magad futószárra. Esetleg egy gumis kikötő a lóra, hogy ne tudja felcseszniba fejét, illetve legyen mire támaszkodni,mert ha az ülésed bizonytalan, akkor a szárkezelés is általában az.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!