Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogy lovagoltok osztályban?

Hogy lovagoltok osztályban?

Figyelt kérdés
Szóval, lassan 1 éve lovagolok :) és mi "vonatozunk" (egymás után megy 4-7 ember) néha csinálunk pár alakzatot (átlóváltás(akár folyamatosan), kis kör, féllovarda). Ti mit szoktatok csinálni? Mindenhol így megy ez?
2020. jún. 1. 14:40
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos sok helyen a vonatozást értik oszálylovaglás alatt. Én amikor régen osztályban lovagoltam, eloszlásban mentünk, tehát egyneletes távolságra egymástól, így mindenki maga irányította a saját lovát, nem az éllovast követték.

Amikor oktatok, akkor is igyekszem eloszlásban lovagoltatni a lovasokat, az első 1-2 óra "osztály" lehet ez alól kivétel, amikor először lovagolt az adott lovas úgy, hogy más is van a pályán. Utána szigorúan eloszlásban lovaglunk, úgy lehet fejlődni.

Vonatozásnak a lovarda szempontjából az az előnye, hogy egyszerre sokkal több lovast le lehet tudni, és nem kell annyira ügyesnek lennie a lovasnak, elég ha fenn marad a lovon. Így kevesebb ideig kell futószáron dolgozni vele, és nyilván az osztálylovagoltatás több bevétellel jár.

2020. jún. 1. 15:29
 2/7 anonim ***** válasza:

Nálunk változik. Ha csak 2en vagyunk, akkor biztosan külön kézre "raknak" minket. Ha többen vagyunk, akkor nyilván többen kényszerülnek egy kézre, de ha lehetséges kihagyunk egy fél lovardányi távolságot, ha nem, akkor minimum 2-3 lóhossznyi távolság és általában más-más feladatokat kapunk. Van, hogy pl. egy kézen mindenki kiskört kap feladatnak, de akkor azt mindenki külön lovagolja, nem ugyanabba a körbe tömörül be egymás után mindenki.

Én régebb óta lovagolok és van, hogy ha valaki épp bekerül osztályba, akkor mögém rakják és akkor én diktálom neki is a tempót, ugyanazokat a feladatokat csinálja mint én. De ez tényleg csak ilyen esetben fordul elő.

Nálunk egyébként kicsit változatosabbak a feladatok. Van kialakítva szlalom, járóiskola, ugratni is szoktunk alacsonyat. Van a pályán belül egy nagy kör + egy kisebb pálya is, szóval egy fantáziadús oktatóval igazából soha nem unatkozunk.

2020. jún. 1. 15:33
 3/7 anonim ***** válasza:

Nálunk is amúgy egész változó. Két pónival állandóan vonatoznak, néha még ugróedzésen is. A nagy lovaknál ilyen már azért kevesebbszer fordul elő, inkább az, hogy az egyik beéri a másikat és ott kezdenek rá erre kicsit. De az edzőnk mindig figyel erre és vagy közli, hogy egyikünk váltson kezet, vagy pedig, ha magunktól nem tesszük, ránk szól, hogy vagy előzzön a hátsó, vagy menjen gyorsabban az első. (viszont a póniknál nem mindig szól, vagy ha igen, akkor pedig nem mindig tesznek ennek eleget...)

Nagyon ritka, hogy csak 2-en vagyunk pályán, de olyankor viszont mindig különböző kézen megyünk.

Mint, ahogy #1 is írta, azért tud előnyös is lenni, mert én nagyon hamar lekerültem a futószárról és hirtelen nagyon sok lett, hogy rajtam kívül még ott van 4 másik lovas. Azon az első pár, futószár nélküli órán nálam is ment a vonatozás, de szerencsére nem sokáig, de amúgy a végére zavart, hogy annyira kellett az előttem lévőhöz ragaszkodni és nem saját tempóban :"D

Ha olyanok vannak kint a pályán, akik még nem olyan tapasztaltak/ ügyesek, akkor többször megkér az edző, hogy körözzek kicsit ügetésben vagy vágtában és majd ők jönnek utánam, csak figyeljek, hogy ne menjek túl gyorsan :"D

Nálunk is kicsit változatosabbak az alakzatok, szlalom is sokszor van, bár inkább az elején. Én azt sajnálom, hogy keveset ugrok/ rudazok, meg néha jobban figyel az edző az ugrósokra és kicsit a többiek ilyenkor hanyagolódnak sajnos :c nah, de mindegy is, ha végre mehetek majd újra lovagolni (szülők még nem tartják úgy, hogy jó ötlet lenne a járvány miatt...), akkor úgyis kértem volna az edzőt, hogy kicsit rudazzunk, mert nagyon rég volt:)

De egy szó, mint száz, a tapasztaltabb, ügyesebb lovasnak a vonatozás inkább visszahúzás, mint fejlődés, de a kezdőknek egész jó önbizalomnövesztő.

2020. jún. 1. 16:25
 4/7 anonim válasza:
Hát én nálunk a kezdőbb osztályoknál az van h kvázi vonatozás, de minimum másfél lóhossznyi távolságra. Vagy elosztásban, és ott mindenkinek ugyanaz a feladat amit az edző mond. A haladóbb osztályoknál ahol én is vagyunk ott általában egyéni bemelegítés van egész pályán (nagyon nagy a palya szóval elférünk) az edző pedig nézi a melegítést és javít. Melegítés után pedig vagy idomító feladatok vannak vagy elosztásban vagy egyesével, illetve ugrómunkánál meg az van h egyesével megvárjuk még az előttünk lévő megcsinálja a feladatot és az edző elmondja a javításokat, jön a következő és így tovább.
2020. jún. 1. 16:33
 5/7 anonim ***** válasza:

Ahogy előttem is írták, az osztálylovaglás akkor jó, ha valaki még annyira kezdő, hogy sok lenne annyi felé figyelnie egyszerre, így talán kevesebbet ráncigálja feleslegesen a lovat. Viszont pár alkalom után sürgősen menekülnék arról a helyről, ahol 5-6 lovas kóvályog egyszerre a pályán vonatban, ott nagy eséllyel a pénzre hajtanak és nem arra, hogy átadják azt a tudást, hogy a lovas önmaga legyen képes befolyásolni minden körlmény között a lovát.

Mi általában ketten vagy hárman vagyunk egyszerre, nagyon ritka a négy fős osztály, de minden esetben megfelelő távolságra, eloszlásban. Feladatok ugyanazok, de függetlenül hajtjuk végre egymástól. Lovak nem is ismerik a vonatozás fogalmát, ha esetleg utolérjük a másikat, nagyon egyszerűen le lehet szakadni egy kis körrel, nem akar a másik után menni. Bemelegítés után általában állításokra, hajlításokra vonatkozó alakzatok, idomító feladatok vannak (kígyóvonalak, csizmára való engedés), rudazás, ügyesebbeknek kis ugrások.

2020. jún. 1. 18:06
 6/7 anonim ***** válasza:
Max 4 lovásszal dolgozok, általában elosztásban. Nem szoktak unatkozni alakzatokból mindent lovagoltatok, középből, 1-2-3-4 ívű kígyóvonalakat, csinálunk sok átmenetet, pl ügetés-állj-ügetés, haladókkal vágtában. Persze a feladatokat is hol kengyel nélkül, hol könnyítve csinálják vagy tanügetésben. Emellett szoktunk cavalettizni is, illetve ügyességi versenyekre készülni, szóval szoktam kitenni bójakapukat, zsákutcát, szlalomot, folyosót. Az ügyesebb haladókkal ugrunk, meg alap idomító feladatokat veszünk.
2020. jún. 2. 10:06
 7/7 anonim ***** válasza:
Mi mindig elosztásban lovagolunk 2-5 lovasig kb. A régi lovardámban még sorrend is volt hogy ki megy ki után és konkrétan egymás s@ggébe mentünk. Na ilyenkor váltottam lovardát.
2020. jún. 26. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!