Melyik alomfajta a legjobb?
Sziasztok!
Érdekelne, hogy melyik alomfajta a legjobb. Itt gondolok a szalmára, faforgácsra és hallottam homokról is.
Válaszokat előre is köszönöm!
A szalmát sokan azért nem szeretik, mert nehéz kezelni (pl. kiszedsz egy trágyakupacot egy csomó jó szalma is jön vele, ami pazarlás; a trágyakupac is kétszer akkora szalmával, mint anélkül; a bálát úgy kell tárolnod, hogy ne legyen penészes; nehéz megszabadulni a trágyakupactól; stb.). Ráadásul sok ló feleszi, kehes lónak meg túl poros. A nedv-szívóképessége pedig nem a legjobb, a szalma alatt simán elcsordogál a húgy.
Van darált/tört szalma. Azt jobban szeretik, mert általában portalanított, zsákokban kapni, könnyebb kezelni és sokkal több nedvességet felszív. Persze ez drágább, mint a sima szalma.
Van a forgács, itt nem mindegy hogy mekkorák a darabkák, mert ha picik akkor össze-vissza szállnak. Könnyű vele bánni, jól szívja a nedvességet, jobban megköti az ammóniát.
Hátrány, hogy ez is lehet poros, illetve sokan félnek hogy felszippantja a ló és megfullad (hasonlóan, mint a csirketollnál). Vannak fura lovak, akik még ezt is képesek felenni. +drágább is, mint a szalma
Fűrészpor is jó nedvszívó, stb, de a nevéből is ítélve borzasztóan porzik. Hosszútávon az egészséges ló tüdejének sem tesz jót, ráadásul az érzékenyebb lovaknál kólikához vezethet, ha letapad a beleikben.
Sokan kombinálják ezeket, például felül szalma, alul forgács.
Nagyjából ennyit tudtam leírni róluk, de biztos lesz még, aki többet tud. :)
Attól is függ mire almolsz, illetve mire érzékeny a ló.
Téglára, betonra szalma az ideális, kicsit vastagabban. Naponta csak a trágyás-hugyos megy ki, plusz rá a friss szalma. Hetente, meg kipakolod az egészet. Sok ló feleszi a szalmát, ha nem kap elég szénát. Volt dolgom olyan lóval, ami alá nem lehetett rakni, mert ha megette bekólikázott tőle.
Gumira, döngölt földre jó a fűrészpor vagy a forgács is. Előbbit értelemszerűen kehes ló alá nem tesszük, a forgács jó nedvszívó, a farkából kiszedni viszont rémálom. Ezeknél még arra érdemes figyelni, hogy legyen egy szénás rész, pl etető alatt, ahova nem szórsz, hogy minél kevésbé keveredjen a takarmánnyal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!