Mit jelent a zárt ülés?
Sokszor hallottam már róla, amikor a helyes ülésről volt szó, viszont amikor utána kerestem akkor azt írták, hogy a ló hátuljának tehermentesítésére szolgál és közben előredőlünk, combjainkra terhelünk, de a nyeregben maradunk.
Akkor végülis most mit is jelent?
Zártan üléskor össze tartod a lovat.
Mindig zártan kell ülni a lovon.
A térd nem lötyög el a nyeregtől, összetartod a lovat alattad. A szá se löttyenik, szép feszesen tartod (nem húzod).
Tehát a helyes ülés=zárt ülés.
Sokszor elhangzik ez a zártan ülés járóiskola feladatoknál. Ez azért van mert ha nem zárod le teljesen a lovat akkor kisodródik. Ha zártan sz megakadályozod hogy a ló elsodródjon, ellépjen.
Jól leírja, kb olyan, pongyolán fogalmazva olyan mint a könnyítés, csak nem állsz fel. Viszont az iskolalovagláson kívül nem igazán láttam még.
Sokan a zárt ülést azzal azonosítják, hogy a térded, combod, lábszárad zár a ló oldalán nem lötyög, lifeg. Viszont itt a kettő nem ugyanaz, szóval nem csodálom, hogy összezavarodtál.
A zárt ülést Gróf Erdődy Pálffy Zsigmond: A lovaglás vezérfonala című művében jól leírja:
"...sorolom fel, melyek a lóval állandóan érintkeznek. Ezek: az ülőcsontoK, a combok a térdek belső felületeivel és a lábszárak. Ezek a testrészek, könnyebb vagy esetenként erősebb nyomással, a ló törzsének súlypontja felé hatnak és az eredményes befolyásra okvetlen szükséges zárt ülés tényezői."
Mostanában írta valaki a neten erről a könyvről, hogy a legjobb lovaskönyv.
Hasonló definíció olvasható a módszerváltás után reprintben kiadott Munkabizottság: Díjlovaglás című műben, melyet a valaha volt örkénytábori lovaglótanárképzőben tanult vagy akár ott oktató lovasemberek írtak.
Említettek értettek a lovagláshoz. Kizárólagosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!