A show vonalú border colliek testesebbek?
Vagy csak a szőrüket fésülik úgy, hogy testesebbnek tűnjenek? De olyan, mintha a munka bordereknek az orruk is kicsivel hosszabb lenne, de nem tudom eldönteni.
Nézzétek meg ezt a képet és hasonlítsátok össze a videóval:
https://www.youtube.com/watch?v=_lPFwT7K5F4
Csontozatilag erősebbek és szőrösebbek.
Ezeknek a kutyának nem vágják a szőrét, hanem szimplán kevesebb van nekik.
Más a cél, más az érték. :)
Hogy van nekik kevesebb? Én ezt nem értem. Úgy tudom, hogy van az egyenes és a hosszú szűrő változat, a képen pedig a kettő közötti állapot látható.
De találtam itt egy hozzá hasonlót, ezen jobban látszik a szőrzete:
Ez most akkor nyírva van vagy én nézek be valamit nagyon csúnyán?
Szerintem egyik sincs nyírva, viszont a téli és a nyári bunda között baromi nagy a különbség, télen jóval több szőrük van.
Az én kutyám nem ilyen fajta, de télen kb 10 centi a szőre, nyáron 3-4, miután levedlik olyan, mintha 20 kilót fogyott volna.
A show vonalú kutyák vastagabb csontozatúak és kicsit más felépítésűek mint a munkavonalúak. A munkavonalúakat jól látog, nyúrgábbak, mindenük kicsit hosszabb és vékonyabb. Vannak eltérő változatok, a képen látható kutya szőrés nem nyírták hanem kevesebb van neki mert egyszerűen nem arra szelektálják, hogy nagy szőrű, minél macisabb és szép legyen. Funkciónálisan ne zavarná a sok szőr a munkában, másra van szelektálva. Nézd meg például ezeket a kutyákat, tipikus példája a munkavonalnak: [link]
aztán ezeket akik tipikus show vonalúak:
Uh, nagyon köszi! Én abban a hitben voltam, hogy borderből csak hosszú szőrű és egyenes szőrű (rövid) változat van.
Ha teszem azt valaki a képeken látható rövid szőrűt szeretne hobbikutyának, akkor erre nincs is lehetőség? Mert ahogy nézem csak a munkavonalúakat tenyésztik ilyen szőrzettel, azok pedig nem hobbira valóak. :( Egyáltalán show-vonalú borderrel lehet agilityzni hobbi szinten? Írtátok, hogy zömökebb a lábuk és erősebb a csontozatuk.
Sportvonalat nem adnak el teljesen hobbira. Nem is bírná a gazda azt a mértékű aktivitást és ösztönkészletet.
A küllemesekkel pedig persze lehet hobbi szinten sportolgatni, de magasabb szinten nem nagyon. Viszont ha első kutyád lenne, akivel dolgoznál, küllemet vegyél! Ha kitapasztalod, hogy mennyi munka, foglalkozás, ráérzés kell a sportoláshoz és neked mire van szükséged a kutya habitusát tekintve, akkor érdemes munkavonalú kutyát választani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!