Kutyatenyésztők és szaporítók közti különbség, árak mögött mi áll?
Tervezek egy törpe tacskót venni és sok helyről hallottam, hogy a szaporítók így meg úgy, ezzel egyet is értek. DE: több tenyésztővel is beszéltem, és számomra horror áron (150-300 ezer forint) kínálnak kiskutyákat kihangsúlyozva, hogy a szülők ilyen versenyt meg ilyen kiállítást nyertek. Viszont úgy gondolom, hogy aki hobbicélra szeretne kutyust, azt ez nem nagyon érdekli, viszont nem találkoztam még olyan tenyésztővel, aki ne ezt mondta volna és nem ilyen árakat mondott volna.
Őszintén szólva én a törpe tacsiért ilyen 80 körüli összeget gondoltam MAXIMUM, ezért tanácsot kérnék. Nekem az a lényeg, hogy valóban törpe tacskó legyen és egészséges. Mit ajánlotok? Nem támadást kérek, de ha mondjuk egy tenyésztő, aki ilyen 150-300 közötti árt mond is válaszolna és megmondaná, hogy mégis mi kerül ennyibe egy kutyuson, azt megköszönném, mert tényleg érdekelne (no offense). Szerintem nonszensz, hogy egy hobbikutyáért ennyit képesek elkérni.
Már többen leírták a különbséget, de látom te még mindig nem bírod felfogni.
Oké hogy te megnézed, hogy a szaporítóknál szépek a szülők, de szerinted mi a garancia arra hogy azok tényleg a szülök? Sokszor csak pl a kép erejéig teszik oda azokat a kutyákat.
Vagy tegyük fel, tényleg ők a szülők. A kutyatenyésztés nem csak abból áll hogy összeteszel két "szép" kutyát. Meg kell nézni pl hogy passzol e a két szülő génje, mert lehet hogy mindkettő egészséges, de pont olyanok a génjeik hogy ütik egymást, és selejt lesz az utód. Érted? Ez a nagy különbség.
Na meg amit mindenki ír, a szűrès az örökletes betegségekre.
Állatpatikában dolgoztam, az allergia gyógyszerek felét francia bulldogok, másik felét tacskók vitték el. Mert persze az összes szapis volt. És nem hiszem hogy havonta 10-20 ezreket szeretnél elkölteni csak az allergia gyógyszerre... egy év alatt több megy el rá mint a törzskönyves kutyára. Plusz a hipoallergén tápok 2-3-szor drágábbak mint egy normál táp.
Most még semelyik sem opció, de kifejezetten kölyköt szeretnék majd.
Az a gond, hogy a szüleim idősebbek, ők nem fogják fel ezt a dolgot (lassan egyedül fogok élni egyébként) és mikor szóba került, még a 35 ezret is sokallták egy szapis kölyökre.
Hajlok rá, hogy tenyésztőtől veszek, van is egy szimpatikus a közelemben, de 100%-os garancia sehol sincs. És akkor inkább bukjak 60-at, mint 150-et azon túl, hogy lelkileg megvisel.
"Továbbra is azt gondolom, hogy ez kb rablás"
Akkor javaslom, hogy szegődj egy tenyésztő mellé egy évre és kezd el számolgatni, hogy milyen költségek merülnek fel neki. Csak hogy tudd, hiába kap mondjuk 4 kölyökért 1.2 millió Ft.-ot (300e-el számolva), még így is ráfizetés számára a tenyésztésük.
De csak kicsit is átgondolva:
* Mondjuk 4 kölyök van + 1 anya.
* Ezért kap 1.2 millió Ft.-ot, ez az éves bevétele.
* Ez havi 100e Ft.-ot jelent, amiből gazdálkodni tud.
* 5 zacskó táp az a LEGJOBB esetben 50e Ft.-ra jön ki/2hó, de inkább 70e/2hó.
* Kötelező oltások kb. 40-70e Ft. ennyi kölyökkutyára.
* Felszerelés további tízezres tétel és nem folytatom.
Még így is úgy gondolod, hogy drágán adja? És ez csak az az eset, amikor 300e-t kér el egy kutyáért, képzeld el akkor milyen nehéz mindezt kigazdálkodni 150e-s eladási árból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!