Border Collie kutyát szeretnénk. Már sokat olvastam utána, kérdezősködtem. Olyan család tapasztalatai érdekelnének akik családi kutyaként tartják. Nem versenyeztetik, sem agilytin, sem kiállítások. Hogy viselkedik a kutya? Mennyit foglalkoznak vele?
Haveroméknál is Border Collie van, Amy a neve.
Nagyon értelmes, okos, szerető kutyus.
Ők aránylag sokat foglalkoznak vele, hiszen mindig van valaki otthon, illetve az ott dolgozó munkások is folyamatosan pesztrálják, ebből kifolyólag rengeteg trükköt ismer. :D
A házat védi, állatokat tereli, az emberekkel meg játszik.
Nem sokszor láttam volna, hogy egy helyben ül/fekszik. Mindig mozog, s csinál valamit. :)
Nekem unokatesómnak van kettő Border Collie kutyusa. Mivel ketten vannak így a feles energiát egymás kergetésével vezetik le a kertben.
Azért foglalkozni kell velük, igénylik a figyelmet, de ha van kerted akkor nem kéne hogy baj legyen.
Sőt, tudok valakit aki Bp-n egy nagyobb panellakásban tart Collie-t... nem biztos hogy a legjobb megoldás, de gyakori sétáltatás meg egy 8 éves gyerek mellett le van foglalva rendesen
Én viszonylag fiatalon kaptam, pár évet kínlódtunk az agilityvel, jártunk versenyekre stb, de nem igazán akarta úgy csinálni, ahogy én gondoltam... Lusta és demotivált bármilyen sporthoz, ezért miután kaptam egy másik kutyát, visszakerült az eredeti családi kutya státuszába. Naponta foglalkozok vele pár órát, sétálunk vagy futunk vagy biciklizünk és emellett még ugye játszunk, trükközünk. Kertesben lakunk, kinti majd kinti-benti kutya lett, fél évente ás egy gödröt a kertben és fiatalabb korában szeretett pakolni is. :)
A huszas éveimben járok, viszem magammal ahova csak lehet(pl nyaranta a haverokkal kempingezni), imádom benne, hogy "tud magára figyelni", tehát elengedhetem a pórázról, szólok neki, hogy maradjon a közelemben és onnantól nem kell aggódnom, hogy elkószál, mindig ott van a pár m-es körzetemben, nem zökkenti ki kb semmi. Ebbe viszont nagyon sok munkám volt...
Kanokkal sokáig voltak problémák, de már ez is megoldódott.
Border colliet, vagy akár csak border collie jellegű keveréket (pl. mentett kutyák közül) akkor válasszatok, ha foglalkoztok vele, fárasztjátok fizikailag, agyilag. Ehhez nem kell versenyekre járni, de például futótársnak kiváló lehet egy ilyen kutya hobbifutóknál, kirándulásokon nem kell ölbe venni pár km után, élvezni fogja, az agytornákat otthon is lehet csinálni.
Ha nincs lekötve eléggé, akkor talál magának elfoglaltságot, és az nem fog feltétlenül tetszeni.
Nekem fajtamentéstől van ilyen kutyám, én szeretek foglalkozni vele, futóversenyre akarom majd vinni, ahova mehetek kutyával, voltunk teljesítménytúrán, letolta simán a 20km-t, játszunk olyat, hogy ki kell találnia, melyik kezemben van a jutalomfalat, tanítom neki az irányokat (balra, jobbra, tovább, hátra arc...). De ha nektek egy lazsálós kutya kell, nem ő a ti kutyátok. Ez a fajta aktív gazdiknak való, akár versenyeznek vele, akár nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!