Szobatisztaság?
Sziasztok.
Van egy lassan másfél éves kan csivavám. Eddig semmi probléma nem volt mindig a pelenkára végezte a dolgát. A nagydolgot most is oda vagy az udvaron de kb 2 hete folyamatosan lepisil mindent...már nem birom. Ágyat, bútort, ruhákat bármit. Mit tudnék tenni?
Hátha valakinek van tapasztalata
Olvasd el kérlek újra amit írtam.
Szobatiszta kutya. Van olyan hogy 12-14 órát nem vagyok itthon így nem tudom kiengedni az udvarra, ezért van a pelenka. Írtam eddig mindig erre végezte a dolgát ha nem voltam otthon. Ha otthon voltam jelzett és kiengedtem! TEHÁT SZOBATISZTA!
De télen nem fogom kint hagyni ameddig dolgozom. Ilyenkor a pelenkára el tudja végezni a dolgát.
A következőkön lehetne elgondolkodni:
- ivaros? (ha igen, akkor ivartalanítani, tegnapra)
- orvosnál voltatok-e már ezzel? (könnyen lehet egészségügyi probléma is, első körben ezt kellene kizárni)
- mennyi pisit látsz? teljes adag vagy kevéske? (utóbbi jelölésre utal, de az is, hogy a kakival megtalálja a pelust)
- történt-e mostanában valami, ami kiválthatta ezt a viselkedést? változás otthon, más állat (akár szomszédban is), változás a te életedben, stresszforrás stb.
- milyen a kapcsolatod a kutyával? (ha nagyon sokat vagy távol, romlott a kapcsolatotok, akkor a stabilitás, biztonság hiányát is próbálhatja jelöléssel kompenzálni)
-----
És nem, aki a szobában végzi a dolgát, az nem szobatiszta. Ebben az a ciki, hogy a kutya az eleve egy tiszta állat, nem szereti oda végezni a dolgát, ahol lakik, szóval a pelenkára / alomra / bármire szoktatás az az alaptermészetével ütközik.
Ettől függetlenül jól látod, hogy baj van.
Köszönöm a választ.
Alapjáraton kintre végzi a dolgát de sajnos vannak napok mikor későn érek haza és ilyenkor szoktam a pelenkát kirakni hogy ne kelljen tartogatni ilyen hosszú ideig vagy kint lennie esőben,hidegben.
Másfél évig teljesen jól működött ez a rendszer.
Aprókat pisil úgyhogy én is jelölésre gondolok. De mindenképp felkeressük a dokit. Inkább mint hogy baj legyen.
Ez a baj, hogy egyesek még egy szimpla szót sem képesek értelmezni. Segítek, mert látom túl nehéz neked a magyar nyelv. Szobatiszta = "szoba tiszta". Vagyis nem ürít bentre. Bonyolult, igaz?
Mégis hogy várod, hogy.leszokjon a jelölgetésről, ha te magad tanítottad erre? És újra csak, minek kutya, ha szobatisztaságot sem tudsz és akarsz tanítani?
A pelenka meg az igénytelenség teteje, mikor azt neveled a kutyába, hogy a szoba közepére ürítsen. De nyilván persze mindenki eldöntheti, hogy mennyire akar gusztustalan lenni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!