Elvadítás és kutyaiskola nélkül hogy neveljek a kiskutyámból jó házőrzőt?
Vidéken nőttem fel, és ott valahogy minden kutya jó házőrző...
Aztán városra kerültem, lakásba, és menhelyről lett egy félős kutyám. Azt hittem, hogy sose lesz belőle jó házőrző, aztán kb 4 hónapos korában kinyílt a csipája. Sose tanítottam neki, mégis jó házőrző lett.
Ezek után szerintem genetika, hogy a kutya jó házőrző lesz-e, vagy sem...
Attól függ milyen fajta ,vagy kb.milyen keverék,ha keverék.
Például egy vadászkutyából ritkán válik jó házőrző,mert alapból barátságos és emberszerető.
A legtöbb fajta, önmagában jó házőrző. Valamennyire mind őrzi a területét, persze vannak barátságosabb és bizalmatlanabb kutyát, ez függ a fajtától, és a kutya jellemétől.
Amúgy milyen kutyáról van szó?
Idegeneknek, vendégeknek, meg nem szabad engedni, hogy dajkálják a kutyát, mert ebből csak azt tanulja meg, hogy aki idegen, és ide jön, az azért jön ,hogy őt dajkálja.
Semmilyen vadítás nem kell. Az emberekkel szembeni agresszió és a jó házőrzés két teljesen különböző dolog.
Alapvetően minden kutya őrzi a házat, hiszen territoriális "felfogású" állatok. Van, akinél ez az ösztön erős, van, akinél kevésbé. Ez magától alakul ki, "jó" módon csak ÖV képzéssel lehet befolyásolni, de az is csak közvetett hatás.
Ha jól érzi magát, szereti azt a területet, ahol él, szereti a házban élő embereket, akkor az elősegíti, hogy meg is védje őket. Fordítva: szeresd, bánj jól vele.
Persze, hogyha egy golden retriever-ed van, akkor tőle ne várd, hogy cafatokra tépje a betörőt. Ő nem erre van programozva :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!