Ez a módszer beválhat, ha a nemrég befogadott kutyám minden társát megugatja és támadná? Sajnos egyelőre kutyaiskolára nincs pénzem, de nem szeretném ezt az állapotot tétlenül hagyni.
Ezen az oldalon olvastam az egyik hozzászólásban:
,,A kutya fent leírt támadó magatartása eredhet agresszióból, de bizonytalanságból is. A lényeg, hogy a kutya ilyenkor nincs nyugodt állapotban, tehát meg kell nyugtatni. A kutyát verni nyilván nem szabad, az csak tetézné a nyugtalan állapotot. A kutyát általában úgy lehet kizökkenteni, ha váratlanul határozott mozdulattal mellbe bökjük. Aztán le kell ültetni a kutyát és nyugodt, határozott kézmozdulatokkal eltéríteni szándékától, fejét simogatva megnyugtatni. Akár negyed, vagy félórába is beletelik, míg a kutya megnyugszik, de nem szabad türelmetlennek lenni, sürgetni. Fő a nyugalom, mert a kutya átveszi a gazda lelkiállapotát! Másik alkalommal már sokkal könnyebb lesz nyugodt állapotba hozni, míg végül teljesen megszokja a helyzetet. Agresszív kutyánál, ha a bögdösés elsőre nem használ, nyakánál fogva a földhöz kell nyomni a kutyát és addig lenn tartani, míg megadó magatartást nem tanúsít. Azt kell elérni, hogy a kutya minden helyzetben, feltétel nélkül elfogadja a gazdáját falkavezérnek, akkor kezes jószággá válik."
Egyelőre nem merem kutyafuttatóba se vinni, mert csak balhézna a többi kutyával. A séták alkalmakor szeretném ezt rendezni, hátha eljutunk egy olyan szintig, amivel már tovább léphetünk valamerre.
Bármilyen tanácsot, ötletet szívesen fogadok!
Szerintem ezzel a lökdösős-földrenyomós módszerrel max azt éred el, hogy a kutya tartson tőled. Rossz élménnyel fogja összekötni így a más kutyákkal való találkozást, ezért a reakciója is csak egyre hevesebb lesz.
Mindenképp a figyelmét kellene magadra irányítanod ilyen helyzetekben. Ha otthon már megy például az "ül", akkor ezt kutyamentes környezetben gyakorold utcán is séta közben, pl 5 percenként egyszercsak leülteted, megdícséred, megjutalmazod (legjobb a parízer darabok). Ha ez már szuperül megy, akkor lehet próbálkozni kutya-közelben is. Ne a futtatóban kezd! Az utcán ha elmegy mellettetek egy másik eb, amint elkezd ugatni, morogni a kutyád, eltereled a figyelmét azzal, hogy feladatot adsz neki (az addig begyakorolt vezényszavakat), utána ha megcsinálta dicséret, jutifalat.
Ezzel a módszerrel szerintem ki tudod nevelni ebből a rossz reakcióból. A lényeg hogy ne bántsd, légy türelmes és fokozatosan haladj. Meg persze a jó viselkedésért a pozitív megerősítés!
Sok sikert ;)
Karikázz fel egy pár virslit, és menjetek azzal sétálni, ha probléma van, vegyél elő egy karikát, és tereld el a kutya figyelmét. Ültetést tanítsd neki mindenképp, az más helyzetben is hasznos lesz (például ha meg kell várni, hogy zöldre váltson a lámpa zebránál), azt lehet úgy, ha magától nem megy eleinte, hogy lenyomod a fenekét, de azt is jutalomfalattal, akkor pozitív élmény kötődik hozzá, és szívesebben fog engedelmeskedni.
Futtatóba mehettek, de kezdetben csak olyankor, amikor más nincs bent, legyen lehetősége kicsit szabadon is lenni.
Nekem a lökdösés nem vált be, csak izgatottabb lett a kutyám és a kezem után is kapott. Ráadásul simogatással nem lenyugtatod a kutyát hanem jutalmazod szóval már ez sem oké.
Én parancs szavakkal szoktam elterelni a figyelmét. Ha olyan lelkiállapotba kerül amilyet akartam akkor dícsérem csak meg.
Régebben nagyon futott ugrált az emberekhez. Amint sikerült úgy elmennünk valaki mellett, hogy nem húzott felé megdícsértem.
Kutyáknál szintén, addig állunk a másik kutya előtt amíg leül, lefekszik akkor megdícsérem és odamehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!