Hány napig tart a klikker kondicionálása? A kutyámnál egy hete csinálom, de még mindig nem reagál rá.
Kifejtenéd? Mit csinálsz, hogyan? Mit jelent, hogy nem hallgat rá?
Elvileg ha meghallja a klikket, mennie kell a jutifalatért.
Hát ez érdekes. Elvileg pár perc alatt rá kellene jönnie a kutyának, hogy klikk után kaja jár. Persze az hosszabb idő, amíg tényleg reflexszerűvé válik nála, de egy viszonylag rövidebb kondicionálás után már el lehet kezdeni a gyakorlást egyszerűbb dolgokkal, mint pl. lábnál követés, ültetés, fektetés, ilyesmi.
Hogyan csinálod a kondicionálást? Jutalomfalat tartó rajtad, klikker a kezedben, kutya előtted, klikk, nyúlsz a falatért, odaadod, klikk, nyúlsz a falatért, odaadod... A sorrendet véletlenül sem kevered össze? Nem nyúlsz a falatért hamarabb, mint ahogy klikkelnél, nincs állandóan falat a kezedben, igaz?
Naná, hogy baj. Klikkerezésnél a falat soha nem lehet a kezünkben, különben a kutya arra figyel, nem a hangra. Be kell tartani a sorrendet, amit célszerű előbb egy emberrel begyakorolni, hogy a kutyánál már ne bénázzuk el: Klikk, nyűlsz a falatért, odaadod neki. Nem nyúlhatsz a falatért egy fél pillanattal sem előbb, mint ahogy elhangzik a klikk, mert akkor meg a mozdulatodra fog figyelni a kutya. Sok buktatója van a klikkerezésnek. Ha em tudsz beíratkozni egy Tükör módszeres kutyasuliba, akkor javaslom, hogy legalább ezt a könyvet olvasd el:
Te honnan próbálsz klikkerezni tanulni?
De ha jól értem, a napi 3 azt jelenti, hogy háromszor kattintasz, és utána adsz kaját? Lehet, hogy nem jól értem, de ha ez a helyzet akkor rosszul csinálod.
Leülsz, leülteted magad elé, és mondjuk úgy 10 percen keresztül: klikk, kaja, klikk, kaja, klikk kaja. Aztán a következő, hogy elkezded rávezetni a szemkontaktusra. Egy idő után már nem csak a vakvilágba klikkelsz, hanem ha rád néz. Ha nem rád nézős, akkor először az is elég, ha kicsit felnéz, aztán rávezeted a szemkontaktusra. Aztán egész étkezéseket úgy adsz neki oda, hogy szemkontaktra. ELvileg pár nap és figyelni fog rá. Olvasgasd ezt: klikker.hu
először a tanuljunk részt olvasd el, és utána a tanítsunk részt. DE jó ha megveszed a könyvet is. Bár nekem volt könyvem is, és sose ment magamtól, pedig próbálgattam házilag én is. Aztán a suliban megértettem. Nem olyan egyszerű eszköz, mint amilyennek tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!