Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ezt azért csinálja a mert...

Ezt azért csinálja a mert öreg, vagy mert megteheti?

Figyelt kérdés

Van egy közepes méretű keverék kutyánk, 15 éves lesz pár hét múlva.A fél szemére vak,rossz a hallása de nem süket.Többnyire csak azt hallja meg amit szeretne.(hűtő nyitás,zacskó csörgés, stb, és ha kedve van a nevére is hallgat.)

Mindezektől függetlenül életvidám, jár-kel, eszik,iszik és a nap nagy részében alszik.

Viszont rendszeresen bevizel.

A barátnőm szerint azért mert már öreg, és nem tudja visszatartani.

Amikor ő rajtakapja, akkor abszolút barátságos hangsúllyal mondja a kutyának, hogy "jaj de rossz kiskutya vagy nem szabad kisbabám" stb...tök ugyan olyan hangsúllyal mint mikor megdicséri vagy épp babusgatja.

Napjában többször is kiviszem, reggel az az első amikor felkelek.Este is sétál, és amint hazaérek akkor is kiviszem megelőzvén, hogy bevizeljen.Ez viszont nem mindig sikeres.(egyre kevésbé)

Van,hogy visszajön a házba, és az első dolga hogy pisál egy jót.

Ettől viszont agyvérzést tudok kapni.

Az az érdekes, hogy amikor én itthon vagyok akkor valahogy sosem vizel be a szobánkba, csak a ház más pontjaiba (fürdő,vendégszoba esetleg előszoba - ahol kisebb eséllyel kapom rajta).

Viszont ha a barátnőm van itthon mindig frissen mosott padló, mosásban lévő szőnyeg történet vége, sőt a szeme láttára is odapisál bárhová.

Ha az én jelenlétemben vizel be akkor megmondom őszintén, ordibálni szoktam vele, de úgy őszintén, és ilyenkor mindig lapítva elkullog a lehető leggyorsabban.Ha a szobánkba vizel akkor pedig olyan ideges vagyok, hogy megfogom és beviszem a vendégszobába, és többnyire ott is hagyom becsukott ajtók mögött egy darabig.

Sőt, ha én vagyok itthon, és behugyozik akkor már lapítva kocog ki abból a helyiségből ahol elvégezte a dolgát.

Ezért szinte biztos vagyok benne,hogy ő nagyon jól tudja, hogy mit csinál.

Aláírom,hogy ebbe benne lehet az életkora is, szvsz van hogy tényleg nem tudja tartani, de én azok alapján amiket ide is leírtam azt mondom, hogy az esetek többségében pusztán kényelemből végzi a dolgát a házon belül.

Javítsatok ki, vagy erősítsetek meg, és ha bárkinek van tanácsa szívesen fogadom.(fiatalabb korában teljesen szobatiszta volt)

2019. jan. 16. 11:52
 1/9 anonim ***** válasza:
84%
Az én kutyám 13 éves és ugyszint csak ha van kedve akkor pisil kint. Én annyit tudtam nevelni rajta hogyha bent végzi a dolgát csak a fürdőszobába, pont a wc mellet teszi ezt. Én rá tudtam hogy öregségére,mert ha kimegyünk vacog , látszik rajta hogy remeg fázik, hiába adok rá mellényt. Emiatt 5 perc séta tovább nem bírja nyuszit,remeg. Allatorvos azt mondta azért mert idős, de fiatalabb korában sem tudtunk annyit sétálni ha hideg volt kint . Nekem ő ilyen nagyon fázos Kutya mint a gazdija
2019. jan. 16. 12:06
 2/9 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem tudja, hogy mit csinal.

Kezd az elejéről, ha séta közbe pisil adj neki jutalomfalatot.

Ha a lakásban akkor ujsagpapir.

2019. jan. 16. 12:08
 3/9 anonim ***** válasza:
88%
Juj! mintha magunkat olvasnám, dettó ugyanez a helyzet. Én fogadtam be egy 17 éves kutyát. Lakásban nálunk nincs kutya, egy műhelyben alszanak télen ami fűtött. Ha éjszaka bepisil azért nem is haragszom, nem bírja már tartani reggelig, de sokszor van olyan hogy megáll mellettem, rám néz, és elereszti. Bezzeg mikor kiküldöm, akkor tudja jelezni, kaparni az ajtót hogy végzett és vissza jönne. Kifelé miért nem tudja mutatni? A másik kettő tudja, nem igaz, hogy ezt még nem tanulta meg. Sokat vagyok a műhelyben, mert itt van a munkahelyem a háznál, itt dolgozom egész nap. A férjem már ettől van a plafonon, mert ő is azt érzi, hogy a kutya szopat minket. Néha én is ezt érzem, hogy csak szívat. A kajával is ugyanezt csinálja. Az előző gazdájánál a konyhai maradékot szokta meg, de az itt nem mindig van. Ha nem kap az ínyére valót, játssza a halfoklót.
2019. jan. 16. 12:13
 4/9 anonim ***** válasza:
94%
Teljesen összezavarjátok szerencsétlen kutyát. A barátnőd konkrétan megdícséri amiért bent végzi el a dolgát, azt hiszi, hogy ezt kell tennie. Ezért ő "jól" viselkedik, erre te leordítod a fejét
2019. jan. 16. 12:16
 5/9 anonim ***** válasza:
78%

Kezdetnek a barátnőddel beszélj, hogy legyen szíves nem keresztül húzni a nevelésed. Nálunk olyan volt a kutya, hogyha rosszat tett, akkor már akkor láttam, mikor beléptem a lakásba, mert nem jött köszönni. Ha felfedeztem, hogy mit tett, akkor hirtelen láthatatlanná vált. Én ilyenkor mindig addig hívtam, amíg igenis oda nem jött (vagy inkább kúszott), és bár ordításnak nem nevezném, igenis nagyon erős hangnemben rászóltam, hogy mit csinált, miezitt. Bántani sose bántottam, maximum egy ujjal rákoppintottam az orrára, bár ilyenkor úgy viselkedett, mint akit vernek. :D Kellő tudatosítás után elzavartam a helyére.

Szóval a magadból kikelt ordítás nem feltétlen kell, de a nagyon határozott "rákiáltás" igen.

De nálunk ez a határozottság minden parancsnál megvolt, szóval mondjuk séta közben is, az "útszéle", "mehetsz", "várj" és társai is ugyanezzel a parancsoló hangnemmel mentek, csak szidás nélkül nyilván. Párom volt, hogy rám szólt, hogy miért beszélek ilyen csúnyán a szegény kutyuval, hát nem tett semmi rosszat. Pedig egyszerűen a parancs, az parancs.

Bocs, kicsit nagy volt a vargabetű, szóval arra akartam kilyukadni, hogy azt kell megértetni a barátnőddel is, hogy az, hogy határozottan, szigorúan, csúnyán beszélsz a kutyával, az nem jelenti azt, hogy utálod. És ha eredményes akarsz lenni, akkor igenis neki is tartania kell magát ehhez, hogy nem dicséri meg a kutyát, mikor bepisil. Egy "micsináltál csúnya rossz kutya" szidástól még nem fog világgá bujdosni... De kel, hogy ő is értse a határokat. Ha öreg kutya, akkor is.

(Én a helyedben kiválasztanék egy helyet, mondjuk előszoba vagy konyha, ahol nincs szőnyeg, nincs laminált padló, szóval könnyű takarítani, és ha ott pisil be, nem szidni. Nem kell nyalizni vele, ahogy most teszi a barátnőd, itt se kell pozitív megerősítés, egyszerűen reakció nélkül hagyni, nem szólni a kutyához, feltakarítani, amit csinált.

Nálunk ez bevált, a szándékos "rosszaságot" leszámítva, ha bármi miatt nem bírta kivárni a sétát, akkor ha a konyhába sikerült be a baleset, nem kapott ki érte, így oda"szokott", ha muszáj volt.

2019. jan. 16. 12:26
 6/9 anonim ***** válasza:
63%
Szerintem meg inkontinencia van a háttérben, illetve lehet már annyira szenilis is, hogy nem tudja hova kell végeznie a dolgát. Basszus 15 éves!!! Matuzsálem már csóri, örülj, hogy ennyi ideig veletek van! S ne üvöltözz vele, szedj nyugtatót, ha nem bírod a feszültséget!
2019. jan. 16. 14:45
 7/9 anonim ***** válasza:
55%

Ezt sajnos a párod rontotta el. Inkontinencia van kutyáknál is, de abban az esetben alvás közben maga alá pisil, vagy akár ébren is csöpöghet belőle. Ha ez a helyzet, ez gyógyszeresen lehet hogy orvosolható.

Az egyik kutyám szintén 15 éves, világ életében szobatiszta volt, és ez a korral sem változott. Ha a szokásos 3 sétáján túl esetleg dolga akadna, szól hogy vigyük le (tényleg nagyon ritka még ez is, ha havi 1x előfordul, lehet sokat mondok). Pedig már azért ő sem olyan mint hajdanán, le van lassulva (kivéve ha biciklis jön, olyankor érdekes módon felveszi a nyúlcipőt :D), 24 órából 23-at alvással tölt, és néha már csak bambul maga elé.

Említette az egyik válaszoló, hogy nem tudja hova kell pisilnie a kora miatt. Hát ilyenről sem hallottam még kutyánál (biológus vagyok, 2 évig voltam állatorvosok mellett asszisztens, láttam pár cifra dolgot :D). Ha szenilisek, sokkal inkább eltévednek ismerős helyeken, nem tudják hol vannak (bemegy az egyik szobába, nem találja meg az ajtót és nem tud kijönni, ilyenek) vagy esetleg nem ismerik föl a családtagokat.

Attól még hogy nem egy mai csirke, ugyanúgy elvárható tőle a normális viselkedés (főleg egy olyan, amit az élete nagy részében evidens volt neki). Beszélj pároddal, hogy ne abajgassa amikor bepisil, ha rajtakapjátok nyugodtan le lehet gorombítani, nem cukorból van attól még, hogy 15 éves...

2019. jan. 16. 22:02
 8/9 anonim ***** válasza:
44%

Miért eddig a 15 év alatt nem tehette volna meg??

A kutyák tiszta állatok, nem szívesen vizelnek oda ahol laknak, és ha eddig nem volt probléma, biztos hogy szervi vagy agyi okai vannak.

Nagyon idős már, majd ha te becsinálsz 100 évesen - már ha szerencséd van megélni - akkor téged is elővesznek mit csinálod a hisztit.

Amúgy talán konzultálj egy állatorvossal, egy ilyen korú kutyát néha látnia kellene orvosnak is.!

2019. jan. 16. 22:26
 9/9 anonim ***** válasza:

Én is azon a véleményen vagyok, hogy a barátnőddel beszélj.

A miénk 12. Néha bepisil, van már elég baja neki is, de attól ha rajtakapom, nyilván rászólok, hogy nem szabad. Ès ha sikerült felénél elkapni, akkor futunk ki, hogy csurrantsa a maradékot.

De ha utólag veszem észre, akkor is kérdőre szoktam vonni, hogy ő volt-e :D olyankor lapul, pedig nem mondom neki csúnyán. Szerintem tudja, hogy rossz, amit csinált.

Legyen rendszer, vigyétek ki többször, minden nap ugyanabban az időkben. Legyen mindig veletek egy szobában. Ha látod, hogy készülődik, usgyi. Kb kezeljétek úgy, mint egy kiskutyát, aki még csak most tanulja a szobatisztaságot.

2019. jan. 17. 17:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!