Csak én nem értem ezt a nagy szilveszter ellenességet a kutyák miatt?
Előre szeretném leszögezni, hogy nagy állatbarát vagyok, imádom őket. Nekem is van 2 kutyám és egy macskám. Egyik kutyám fél a hangos zajoktól, a másik végig alussza, a macskusz elbújik addig a házon belül. Ennek ellenére nagyon nem értem ezt a felháborodást, ami mostanság megy...
A nagy "állatvédők" azt akarják, hogy szüntessék be a tűzijátékot, mert a kutyák félnek tőle és emiatt elszöknek. Na de kérdem én, ez megakadályozása nem a gazda feladata lenne?
Szerintem teljes mértékben. A kerítés legyen szökésbiztos, kerti kutyákat házba beengedni vagy biztonságos helyre bezárni. Egy éjszakára nem igaz, hogy nem lehet ezt megtenni... ez a minimum. Panelben lakóknak meg nem csúcsidőben kell sétáltatni. Hám ilyenkor alap. De ha ijedős, akkor inkább nyakörv + hám egyszerre. Kutyát pórázról ezen a napon nem elengedni. Chip + biléta a nyakába. Mondjuk ez utóbbinak egész évben alapnak kéne lennie, főleg hogy a chipet törvény is előírja. A chip hasznos, de leolvasó nélkül semmit sem ér, ezért fontos a biléta is, azt rögtön el tudják olvasni, nem kell leolvasóra várni. Szóval nem értem hol itt a gond.
Évek óta vannak állataim, mégse szökött el soha egyik sem. Ez nem a tüzijáték hibája, sokkal inkább a felelőtlen gazdáké. Nem hiszem el, hogy évi egyszer nem lehet a kutyákra figyelni.
Tényleg nem értem hogy lehetnek ilyen elvakultak az emberek.
Én nem vagyok "szilveszter ellenes", ilyenkor behozom a kutyákat, elvagyunk bent. Még pisilni is kikísérem őket, mert sok kutya úgy tűnik el, hogy a gazdi csak egy percre engedte ki a dolgát végezni.
Nem értem azokat az embereket, akik szerint a durrogás jó buli, a tűzijáték rengeteg szemetet termel, de ha egy rétegnek erre van igénye, akkor meg kell adni nekik ezt az örömet.
Sajnos úgysem tudok senkit meggyőzni azzal, hogy a vadon élő állatok közül is sok elpusztul az ő pillanatnyi szórakozása miatt.
Nem veszekszem senkivel, mert nem vagyunk egyformák. Mindenki másban leli örömét.
Akikre haragszom, azok a gazdik, akik otthon hagyták Fifikét, nem helyezték biztonságba. Én nem adtam a kutyáimnak nyugtatót, mert így is kezelhető volt a reakciójuk. De inkább nyugtatózza be a gazdi a kutyát, minthogy kockáztassa, hogy eltűnjön, elüssék. Sok megoldás létezik. Egy barátom pl elment bulizni, de egy hónapja le volt szervezve, hogy nálunk lesz a kutyája. Hozta a kutya motyóját, biztonság kedvéért nyugtatót, lelkünkre kötötte, hogy Gyurika csak pórázon mehessen ki a kertbe is pisilni és ennyi. Gondoskodott a kutyáról. Felelős gazdi.
A tesóm panzióba vitte a kutyáit, mert bulizni akart és nálunk már "teltház" volt. Szerintem ha valaki akar, akkor talál megoldást és átvészeli ezt az időszakot.
Én nem akarok semmit betiltatni, ami másnak fontos.
Abban igazad van, hogy a felelős állattartók vigyázzanak a kutyáikra, ennek ellenére én nem szeretem ezt a nagy csinnadrattát szilveszterkor. Aznap már félve viszem sétálni az ebet mert bármikor bárki durrogtathat, hiába az időkorlát, az enyémmel nincs gond, ő jó idegrendszerű, de a szüleim kutyája ilyenkor kész idegroncs, szó szerint be kell nyugtatózni.
Évekig jól elvoltam azzal hogy a városi tűzijátékot megnéztem az udvarról. Különösebben nem hiányozna ha a civil durrogtatást betiltanák, SŐT! Tegnap is ma is séta közben még a város határában is otthagyott tűzijátékos szemetet találtam lépten-nyomon. Ameddig az emberek nem képesek normálisan csinálni ezt a baromságot addig legyen betiltva.
Szerencsére egy állatom sem szökött el még ilyenkor, de teljesen megértem amikor az állatvédők tiltakoznak ellene. A vadvilágnak sem lehet túl jó ilyenkor.
A kutyások többsége egyben fotelállatvédő is!
Nem értik meg, hogy 2-3 napot elvan a kutya láncon, hogy nem az ördög műve a nyugtató, és ráadásul SZILVESZTER VAN!!!
Én vidéken a nagyszüleimnél rendszeresen gyakorolok ostorral, lövök az udvaron gázpisztollyal és használok egész évben rakétát, mert igen, az 1. kategória EGÉSZ ÉVBEN LEGÁLIS!!!
Eddig 2 alkalommal jöttek miatta, 1X a szomszéd nő, aki kutyás kért rakétázást a lánya kórházból való hazaérkezésére, és 1X állt meg a rendőr, mikor látta, hogy lövök, megkérdezte, hogy az miaz és felírta a bolt nevét, mert neki is kell sorozatlövő gázpisztoly. Ennyi.
A kutyás tartsa felelősséggel az állatát, vagy tiltassa be a durrdefektet, a hangos autót, az ostort, a gázpisztolyt, a vihart, a villámot, ...
#15-ös. Nekem is van riasztópisztolyom, engedélyem is-önvédelemből. De nem lövöldözök vele otthon, mert állati hangos, nem akarok másokat zavarni.
Én sem örülnék, ha a szomszédom lövöldözne.
Remek ötlet kikötni a kutyát, aztán otthon hagyni. Aztán ha Buksi menekülés közben felakad valahová és megfullad, gondolom lesz helyette másik.
Én speciel kibírom ezt az időszakot, beviszem a kutyáimat és kész. Nem hagyom őket kint rettegni, mert ők nem tudják, hogy mi ez a zaj. Abban igazad van, hogy a kutya a gazda felelőssége.
Amúgy a tűzijáték egy veszélyes dolog, mert minden hülye használhatja. Sok baleset származik belőle.
A fotelállatvédőkről annyit, hogy míg mások másnaposan fetrengtek, én addig a trehány alja nép után szedtem a szemetet és mellesleg hazavittem pár talált kutyát. Mákom volt, mert már keresték őket és volt chip.
A szemétszedés sem a hobbim, de szúrja a szemem a ganaj, amit széthagynak a bepiált pirománok. Újév napján már rutinosan gumikesztyűvel, szemetezsákkal járok kutyát sétáltatni. Meg plusz pórázzal, mert ritka, hogy ne találkozzak ilyenkor néhány rémülten rohangáló kutyával. Nem vállonveregetést várok, csak lásd, hogy nem mindenki a fotelból dirigál. Sokan vagyunk, akik nem megyünk el egy egyedül lófráló kutya mellett.
De továbbra sem verem a tamtamot, hogy tiltsák be a tűzijátékot, csak ne kelljen sajnálnom azokat, akinek lerobban a keze, vagy a feje.
Én már azzal elégedett lennék, ha BETARTATNÁK a szabályokat, és a tiltásokat. És ez vonatkozik kutyásokra és mulatozókra egyaránt. Mert a petárda tilos, mégis hozzájutnak és szórakoznak vele, a tűzijáték este 6-tól engedélyezett, de korábban is elkezdik, és közterületen a póráz kötelező, de Fifike gazdija cseszik rá, aztán meglepődik, ha meglóg a kutyája. Ja, és a Facebookon szerintem ugyanazt a posztot láttam, mint a korábbi hozzászóló, elütött kiskutya, állítólag kibújt a nyakörvből vagy hámból, de akkor nem volt rendesen megszorítva, vagy nem jót választottak, az enyém nem tud kibújni, van póráz. De én sem merek kimenni az utcára, amikor elkezdődik a hacacáré, mert elég egy hülye, aki csak úgy poénból dobálózik, vagy aki nem tudja megfelelően körültekintően használni ezeket a rakétákat, igen tudom, hogy van, aki tudja, de nem csak azok használják, és attól, mert én felelős állattartó vagyok és odafigyelek, és minden állatomnak pontosan ismerem a személyiségét, a viselkedését, a reakcióit, mert figyelem, megfigyelem őket, figyelek rájuk, még nem minden állattartó ilyen, és igen, vannak idióták, vannak nem elég körültekintők, őket nem védem, melléjük nem állok oda sajnálkozni, akár idegen, akár ismerős.
Csak a felháborodás pont amiatt van, mert a szabályok nem betartatása miatt vannak problémák, és ebből elegük van sokaknak.
A tűzijátékozás messze túlmutat a kutyákon, csak a kutyások a leghangosabbak.
Természetesen a gazdi felelőssége, hogy az állatainak a fizikai biztonságát szavatolja. DE! hiába töltötte benn a kutyám a szilvesztert (1) a kínlódása a mi jókedvünket is elvette, tehát az ÉN szilveszteri mulatságom is hazavágták (2) NEM egy estéről van szó, amióta elkezdték árulni ezeket a sz*rokat, azóta minden este volt "műsor", és a kutya már nem mer sötétben kinn lenni, pedig alapvetően kinti-benti, szeret kinn lenni. (Mivel tavaly nem izgatta, nem készültem nyugtatóval, bár ki tudja, mennyit ér, mondják, hogy akkor is fél, csak nem tudja kimutatni, ergo csak a gazdinak jó, nem tudom, ebben mennyi az igazság, majd megkérdezem a dokit.)
A vadállatokról nem is beszéltünk. Ha csak abból indulok ki, hogy minden ismerősöm madáretetője kiüresedett az utóbbi napokban, el lehet képzelni, mekkora kárt okoz ez a vadvilágban.
Az sem utolsó, hogy EMBERT is zavar!
Ennek ellenére én nem vagyok ellene magának a tűzijátéknak, de magánkézbe nem adnám, hanem településenként/ kerületenként szerveznék egy központit éjfélkor és kész.
Nekem is fél a kutyám a nagyon hangos zajoktól még a porszívótól is,pedig kölyök korától hallja a hangját.
Fél a fúró hangjától is.
Fél a dörgéstől is.
Tüzijátéktól is.
Másik kutyám aki nincs velünk sajnos, ő sosem félt semmi hangostól. Sose mutatott félelmet,míg élt addig jelenlegi kutyám sem félt ennyire,mellette feküdt.
De mióta ő nincs eléggé felerősödöttek azok a dolgok,hogy bizonytalan helyzetben jobban fél.
Ezek mellett nem vagyok a tüzijáték ellen.
1. mondjuk fojtóval sétálunk szóval ebből nem tud kibújni. Hülyeség,hogy ne vidd ki 3 napig a kutyát sétáltatni. Tény,hogy az utolsó séta ne éjfélkor legyen.
De pl anyum is leszaladt a ház elé 22 kor vele egy pisire,2 percet töltött kint max és persze fojtó volt rajta.
31.én reggel elvittem őt a parkba lefárasztani,hogy nyugodtabb legyen az nap.
18 kor volt még egy 25 perces séta.
Direkt kietlenebb helyek fele sétáltam és ahol láttam,hogy többen állnak csoportba elkerültem. Volt durrogtatás tőlünk 100 méterre is. De annyira nem viselte meg az utcán a durrogás,mint a lakásban, amit furcsálltam illetve direkt uszítottam a tűzijátékra,hogy fogd meg, akkor morogni kezdett,ezt úgy láttam bátorító hatással volt rá :D
28.atól -2.ig vannak durrogtatások,legalábbis itt már 28.án is volt. Fel kell készülni.
Fojtó vagy hám plusz póráz össze kötése! Biléta. Illetve 2 nyakörv!! Az egyiken biléta ami nincs sehova csatolva,így ha kibújna akkor az rajta marad.
De van egy hám típus egyébként amiből egy mozdulattal kihúzzák magukat.
Utcán nem kéne szabadon engedni ilyenkor a kutyákat,mondjuk az tény.
Illetve kinti kutyákat is garázsba,lakásba becsukni.
Ha 28.atól mindenki figyelne nem lenne gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!