Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Csak szerintem a Kaukázusi...

Csak szerintem a Kaukázusi medve ölő a legkeményebb kutya?

Figyelt kérdés
Nézzetek utána, magáért beszél.
2019. jan. 1. 12:46
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
70%

Szájzár nem létezik. A kutya akkor ereszt, amikor akar.

Amúgy nem sok esély van rá, hogy egy 16-23 kilós pitbulltól kapjon ki egy 70-80 kilós kaukázusi

2019. jan. 1. 22:55
 22/26 anonim ***** válasza:

20as:

Enyhe költői túlzás is létezik (pláne nekem a 40kilómmal). Bár a legtöbb staff, akit ismerek inkàbb a standard felső kategóriájàban van (tehát 34-37kilósak).

#11es voltam.

2019. jan. 1. 23:01
 23/26 anonim ***** válasza:

Kétlem hogy azok mind szín izmosak lennének.

Egy tenyésztőnél van most eladó sportkutyának egy tiszta izmos amstaff 16 kiló. Igaz, még csak 1 éves, még alakulni fog, szélesedni, de 20 kilónál sose lesz több, csak ha hizlalják.

Másik amstaff amelyik szintén izmos alig 20 kiló.

26 kilós amstaffra már mondja a gazdája hogy kéne leszedni róla

Másik tenyésztőnél teljesen kifejlett kutya 18 kiló

A bojler testűek nem izmosak, hanem hájasak.

2019. jan. 1. 23:16
 24/26 anonim ***** válasza:

Figyelj, legyen neked igazad.

Én, mint felületes ismerője a fajtànak annyit tudok, hogy a magasság és a kiló arányosnak kell legyen. Az ismert kutyáknál szerintem rendben van, szépen látszódnak az izmok is. De ez a kérdés szempontjából irreveláns.

2019. jan. 1. 23:29
 25/26 anonim ***** válasza:

Nos a pásztorkutyák tesztelését több mint 15 éve a Bartha Lászlóék csinálják. Minden évben van ilyen rendezvény idehaza, amit a Karakán klub (orosz pásztorkutyafajták) is támogat. Ők voltak kint külföldön is sok országban, megnézték a török kangalt/akbasht/karabasht, voltak sarplaninac tenyészetben és nyáj melletti munkát is megnéztek, Erdélyben is jártak az esztenákon, ott is ahol csak kalibakutyákkal és ott is, ahol kaukkal vegyesen őriztetnek.

A Bartháék azt látták, hogy az ideális pásztorkutya nincs több 50kg-nál. Ekkor van meg a méret és a mozgékonyság ideális aránya a pásztorélethez. Az ennél tömegesebb egyedek lassúak és kevésbé életképesek a nyáj mellett, mint a táplálék mennyisége, hasznosítása, mind a vadállatok elleni harc során.

Az évente megrendezett pásztorkutyás ösztönpróbán mindig lemérik a kutyákat. Az eddigi legnagyobb egy 69kg-os komondor és egy 67kg-os kau volt, több száz kutyáról beszélünk. A kutyák átlagtömege a szukáknál 45-50kg, a kanoknál 50-55kg között mozog. Ritka a 60kg feletti egyed. Ha egy pásztorkutya 70kg feletti, akkor az már kövérnek számít. Pásztorkutyának alkalmatlan, őrkutyának sem az igazi.

A 70-80kg-os moszkvai őrkutya, de kau, komondor, káj, stb. kövér. Az ideális súlyuk kultúrtartásban valahol a 45-65kg között van. Persze vannak kennelbe bezárt, alig-alig sétáltatott, kajával teletömött kövér, lusta, izületproblémás egyedek, amik 70-80kg-osak, de azok szintén nem nevezhetőek őrkutyának, mert még felkelni sem nagyon tudnak, sántikálva futni pedig megterhelő.

Sajnos a küllemtenyésztők körében nagy divat lett az ostoba méretnövelés. Már nem egy fajtát tettek tönkre ezzel, amiknek a méretnövelés miatt egyben 6-7-8 évre csökkent az átlagéletkora.

Egy jól izmolt, zsírtól mentes pásztorkutya nincs több 60kg-nál. Ismerek egy ~75kg-os kan kaut. Az oldalán reng a háj lépés közben, a jobb melső lábára sántít. Ismerős mesélte, 45kg-os csupa izom szuka komondor, tájfutó gazdival hetente 3-4x 15km-t fut. Ha a kövér kaus gazdi tartaná, ő is 60kg lenne.

És egy idézet a Bartháéktól:

"Amikor az ópusztaszeri rendezvényeket szerveztük sorra jöttek a 80-85 cm-es, 80 kg-os kutyák, amiket, ha mi mértünk, derékszögű tolómérőbottal, és rendesen beállított „mázsálóval”, egyből „összementek” 70-75 cm-esre, és 50-60 kg-osra.

Hangsúlyozom: ezek nem nyáj mellől hozott kutyák voltak, hanem néhány kivétellel civilizált környezetben (kennelben, családoknál, különböző telepeken) élő FCI törzskönyves objektumőrzésre szánt kutyák! Egyszer készítettem egy statisztikát:

A KÁJ kanok átlaga: 56,6 kg. A legkönnyebb kan 46, a legnehezebb 66 kg volt.

A KÁJ szukák átlaga: 48, 8 kg. A legkönnyebb szuka 40, a legnehezebb 57 kg volt.

Ugyanígy kigyűjtöttem a 2003-2005-ös szibériai bajnokságok (viadalok) statisztikáiban szereplő több mint 100 kutya (zömében KÁJ-ok és néhány KAU) adatait:

A nevezett kutyák (szinte mind kan!) túlnyomó többsége 45-55 kg körüli volt. 100-ból mindössze 14 érte el a 60 kg-ot, 3 a 70 kg-ot! A legkönnyebb 38, a legnehezebb 74 kg volt!

Ezek sem nyáj mellől hozott kutyák voltak, hanem modern táplálással, edzéssel versenyre készített kutyák!

Bár a következő téged valószínűleg nem érdekel, csak érdekességképpen: Eredeti munkakörnyezetben dolgozó kutyákról, a leghozzáférhetőbb, hiteles adatokat Pilsikov gyűjtötte közép-ázsiai expedícióján.

Ezek szerint a Kazahsztánban regisztrált 100 legjobb kutya adatai az alábbiakat mutatják:

Kanok: 65-74 cm, 40-50 kg.

Szukák: 60-70 cm, 31-36 kg.

Amúgy láttam olyan kaukázusit, ami valóban 80 kg-os volt. Tragikus volt a mozgása…

Nem állítom, hogy akár Te, akár jozo hazudtok, de a fentiek tükrében számomra teljesen irreálisnak tűnik a 93 cm, és a 103 kg. Az pedig, hogy egy ekkora kutya jól mozogjon, és 15 évig éljen, végképp!"

2019. jan. 2. 11:22
 26/26 A kérdező kommentje:
De a lényeg az hogy akkor is a kau az egyik, ha nem a legnagyobb és legerősebb kutya, nem ? :)
2019. jan. 2. 21:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!