Miért hiszik azt az emberek, hogy a házban biztonságban van a kutyájuk?
Már évek óta megy ez a mánia, hogy kutyát csak bent lehet tartani különben mocskos állatkínzó az ember, de miből gondoljátok, hogy a kutya a házban biztonságban van, amíg ti nem vagytok otthon?
Mi van ha tűz üt ki? Természeti katasztrófa (árvíz, stb), szénmonoxid mérgezés? Most is láttam egy kérdést, ahol a kérdezővel közölték, hogy remélik megmérgezi valaki a kutyáját, csak mert ő kint akarja tartani... De szerintetek ha bent van a kutya, akkor a betörő nem tudja ugyanúgy elintézni? Hiszen legtöbb esetben a betörőnek az a célja, hogy a házba jusson. Hozzánk kétszer törtek be, bedobták téglával az ablakot, késsel felvágták a szúnyoghálót, nyitvahagyták a kertkaput... Na most ha a kutya ott van, akkor nagy valószínűséggel a kés és a tégla rajta landol volt, vagy elszökött volna/elütötték volna/megharapott volna valakit a nyitott kertkapun amíg nem érünk haza...
Én csak akkor érzem a kutyám biztonságan ha a kerítéstől távol eső kennelben van amíg nem vagyok otthon. Amikor otthon vagyok akkor aztán bent van a házban vagy a kertben.. De ti tényleg nem féltek, hogy mi történhet a kutyával amíg nem vagytok ott?
Kint is lehet jól tartani kutyát, meg bent is. De talán a pásztorkutyákat leszámítva mindegyik fajta társasági kutya. Így az, hogy pl telente napi 1-2-3 órát (jobb esetben) eltöltesz kint vele, nem sokat számít. A maradék 21 órában meg egyedül van kint.
Egyébként az én legfiatalabb borderemet a tenyésztője csak benti tartásra adta oda, ahogy az alomtesóit is a többi gazdának.
Az állatok tűz és egyéb katasztrófák esetén megvadulhatnak a félelemtől, nem olyan egyszerű csak úgy pórázra rakni őket és kisétálni. Nem rég olvastam egy esetről Amerikábhan, ahol bennégtek a kutyák az autóban, mert menekülés közben utolérte őket a tűz és a család a közeli tóhoz akart rohanni, de a kutyák egyszerűen nem voltak hajlandóak kiszállni az autóból. Mikor vészhelyzet van, gyerekek vannak plusz több nagytestű kutya, akkor azért ez nem ilyen egyszerű. Vagy ha nem vagy otthon amikor beüt a katasztrófa és már vissza sem engednek...
Amúgy meg én egyáltalán nem látom azt hogy a benti kutyák jobban lennének kezelve. Persze közel vannak a gazdához és nem fáznak, esetleg leviszik sétálni (de még azt mindig) de kb ennyi. A többség ugyanúgy nem ért a kutyához, nincs megnevelve, nem fogad szót, el van kényeztetve, mindennel tömik, mama kis kevence, uralja a házat, viselkedés problémák, stb. Dolgozni meg ugyanúgy elmész 8-10 órára a benti kutya mellől is. Még az állattartás szempontjából legfejlettebb országokban is naponta érkeznek olyan hírek, hogy állatkínzókat lepleznek le, annyi a különbség, hogy ők a házban kínozzák őket, nem a kerben.... Bezsúfolnak több 100 kutyát a szobába meg ilyenek.... Szóval engem csak az zavar hogy a benti tartás tekintik ilyen csodaszernek, pedig az ember a lényeg. Aki kint elhanyagolja a kutyáját az bent is el fogja.
Amúgy meg szerintem is vannak olyan kutyák amiket bent kell tartani, de ezek tipikusan azok a fajták amik a betörőnek sem ártanának, ezért az életük nem lenne veszélyben. Nekem mudijaim vannak, a betörőnek gondolkodás nélkül nekimentek volna. A nővéremnek rövidszőrű roti keveréke volt akkoriban, azzal még őrzővédőzni is jártak. Hát hálát adok az égnek, hogy mindkét kutya kint volt kennelben amikor betörtek, egyiket sem bántották...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!