Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért írják az felhasználók a...

Miért írják az felhasználók a kérdéseikben, hogy kislány kutya meg kisfiú kutya?

Figyelt kérdés
Egy kutya lehet szuka vagy kan. Kislánya, kisfia az embernek van.

2018. dec. 14. 20:44
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
49%
#5 Bocs, véletlenül lepontoztalak, de teljesen igazad van! Elnézést! Amúgy engem ami idegesít ha egy kutyára azt mondják, "megdöglik". Nem, inkább meghal, akkor is ha ezt az igét néhány humán egyed csak magának tartja fenn!
2018. dec. 14. 21:41
 12/21 anonim ***** válasza:
39%

Elkezdhetünk nyelvészkedni, de sokszor egyszerűbb a fiú/lány, mert sokszor az jön az ember szájára. Soroljak még példákat? Pl. olyan jármű sincs, hogy kamion, 7,5t megengedett össztömeget meghaladó jármű létezik. De kutya sem létezik, mert szinte a teljes magyar joganyagban EB néven szerepel, nagyon kevés helyen szerepel a kutya szó. De ha szörszállhasogatni akarunk akkor nőstény és hím lenne a megfelelőbb.

Sok helyen (és egyre több helyen) találkoztam már olyannal, hogy a "kislány" "kisfiú" az ivartalanított egyedre értették kislány=ivartalanított szuka (nőstény), kisfiú=ivartalanított hím (kan).

Pl. ha kisgyerek is van a közelben így egymás között meg lehet beszélni, és nem kell esetleg a kisgyerek előtt megvitatni az ivartalanítottság kérdését (pl. mert idegen a gyerek és nem tudhatod,h ogy a szülő hogyan nevelte, szóba került-e már). Én ezt városi futtatóban hallottam már többször ezt a "virágnyelven" megnevezést. És a magam részéről el is fogadhatónak tartom.

2018. dec. 14. 23:30
 13/21 anonim ***** válasza:
67%

Lehet, hogy túl hivatalosnak érzik a kan és szuka megnevezést, vagy nem jut eszükbe, esetleg gyerekként tekintenek rá. A múltkor én is kis csajként utaltam rá az állatorvosnál, de értette. Általában kant és szukát mondok, de olyankor sokszor visszakérdeznek. Ilyenkor vagy megismétlem, vagy hímet/nőstényt fiú/lányt mondok.

12-es: felénk általában a kan (vagy szuka) VOLT jelzi, hogy ivartalanították már.

2018. dec. 15. 00:06
 14/21 A kérdező kommentje:

Akkor lehet,hogy én jövök az ország rossz részéről, mert még se állatorvostól, se tenyésztőtől vagy vadásztól, vagy fizikai embertől (tehát nem fórumfelület, mint ez itt) nem hallottam, hogy kislánynak nevezte volna a szuka kölyökkutyát. Akkor se, ha már ivartalanított.

És valamelyik válaszolónak, azért kérdezem meg itt, hogy ne offoljak szét minden második kérdést.

2018. dec. 15. 05:43
 15/21 anonim ***** válasza:
18%

Evolúció :)

Mivel családtag már a kutya státusza, egyenlő a gyerekkel, emberiesítik a kutyával való megnevezéseket. Már nem mellső lába van, hanem keze. Nem pofája van, hanem arca,ésatöbbi, ésatöbbi.

2018. dec. 15. 09:35
 16/21 anonim ***** válasza:
69%

Kérdező: Ha valaki ért hozzá, az tudja, hogy kannak és szukának kell hívni. Egy vadász is tudja, hogy az őznél suta, a szarvasnál tehén a nőstény állat, de ez nem áll az emberek többségére.

Hiába mondok kant és szukát, a városi gazdák jelentős részének nem szokott leesni és visszakérdeznek. Ebből már volt is gondom, na nem komoly, csak épp ha a kapunkon lépek ki a nagyobbacska, sétára készülő, domináns, kan kutyámmal, akkor ha póráz nélkül nyargal felénk egy hasonló méretű kutya, akkor másként készülök, ha a másik kutya is kan. Kétszer rákérdeztem, hogy kankutya-e, azt a választ kaptam, hogy nem bánt, harmadjára már azt kérdeztem, hogy fiú, de addigra már ott volt a másik kutya, felcsapott farokkal. Aztán persze az enyémet hibáztatta, hogy morgás lett belőle. Megjegyzem: normál esetben le lehetett erről tiltani, de itt legalább 4 ok volt, ami ezt nehezítette. Szóval néha célszerűbb kevésbé szakszerűnek lenni.

2018. dec. 15. 10:59
 17/21 anonim ***** válasza:
15%

Ezt komolyan írjátok,hogy az ország közepén kutyatartó emberek nem tudják,hogy mit jelent a kan/szuka elnevezés??

Ezt nem tudom elhinni,ne haragudjatok...azért ez a minimum szerintem!!

Hogy olvasott utána az a gazda a kutyatartásnak,ilyesminek,ha alapvető fogalmakkal nincs tisztában??

2018. dec. 15. 18:52
 18/21 anonim ***** válasza:
32%
Ha valaki kutyát tart,az értsen hozzá basszus...
2018. dec. 15. 18:53
 19/21 anonim ***** válasza:
65%

Én jobban kedvelem a szuka/kan megnevezést, de fel bírom dolgozni, ha valaki azt mondja a kutyájára, hogy ő fiú :)

Nem ragadok le a jelentéktelen dolgoknál.

2018. dec. 15. 20:30
 20/21 anonim ***** válasza:
40%
Gabica27: Szerintem ha olvassák, akkor tudják, hogy a szövegben mit jelent a kan és a szuka, de az utcán valamiért sokszor nem esik le elsőre, hogy mit mondok a másiknak, pedig állítólag érthetően beszélek. Lehet, hogy az sem segít, hogy az ilyen beszélgetéseknél általában távolabb állunk egymástól és van alapzaj is. Azt a kérdést már az elején elvetettem, hogy mi a kutya neme, mert a nevét mondják :).
2018. dec. 15. 20:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!