Miért baj ha nem ivartalaníttatom a kutyám? Nem a pénzt sajnálom rá, csak féltem hogy baja lesz, vagy megváltozik a személyisége. Tudományos tény, hogy minimum elhíznak, de lehet más baj is tőle.
Akiknek nem jut eszükbe jobb érv az ivartalanítás mellett az ivarszervi ráknál, azok remélem, magukat is kipakoltatják:(
Miért nem lehet mindkét oldalon egy kicsit NYITOTTNAK lenni, és elfogadni, ha a másik esetleg máshogy oldja meg ugyanazt a problémát???
Te vagy a kutya gazdája, a te döntesz, nem mások. Az elhízás nem jó példa, mert ha egy kutya többet kap enni, mint amennyit igényel, ivarosságtól függetlenül elhízik. Legfeljebb az ivartalannak kevesebbre van szüksége. A nem kívánt szaporulatot viszont biztos meg tudod vele előzni, ahogy hererákja sem lesz egy herélt kutyának.
Sokszor jó megoldásnak tűnik az ivartalanítás, de egyrészt senki nem lát a jövőbe, hogy az ő állatának ez most jó lesz-e vagy sem (megelőz mondjuk egy méhgyulladást vagy a kutyának vizelettartási problémái lesznek tőle), másrészt a tájékoztatás igen egyoldalú. Saját példa: a helyi rendelőben viszonylag új doki van, hozzánk pedig nem olyan régen került egy fiatal kutya. A doki szinte egyből élezni kezdte (verbálisan) a szikét, hogy akkor ivartalanítás mihamarabb, mert ilyen, olyan előnyei vannak. Mondtam neki, hogy akadnak hátrányai is, ezért az első tüzelés előtt nem. Próbált győzködni, nem kötöttem az orrára, hogy ugyanazokat a padokat koptattuk egyetemen, csak én más szakra jártam. A kutya 7 hónapos korában mondta, hogy biztos tüzelt már a kutyám, csak nem vettem észre. Lehet, csak azt nem értem, hogy miért viselkedik kölyökként, miért olyan az alkata és miért kezeli a többi kutya is úgy, mint egy kölyköt, ja és rendszeresen ellenőrzöm, hogy mi odalent az újság (duzzadt-e a péra). A munkám miatt több állatorvossal is napi kapcsolatban vagyok, érdekes módon ők már meg szokták említeni a témában a hátrányokat is. Ettől még ők is, én is inkább a támogatók körét erősítjük.
Aki szerint hülye, aki mást állít és nincsenek hátrányai az ivartalanításnak, legyen szíves és hivatkozzon már egy olyan cikkre, ahol ezt megbízható adatokkal alá is támasztják! Tényleg érdekelne.
Miért rossz a példa?
Ivartalanítás: szuka kutya hormontermelő szervét kiveszik, ha peches, hormonhiány miatt nem tudja rendesen szabályozni a vizelést, bevizel. Ha kap hormon tartalmú gyógyszert, csökken vagy megszűnik a tünet.
I-es típusú diabétesz: a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, hormonhiány miatt nem tudja rendesen szabályozni a vércukorszintjét. Ha a vérébe mindig a szükséges mennyiségű inzulint juttatnak, csökken vagy megszűnik a tünetek egy része (ami már károsodott, az értelemszerűen nem javul meg).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!