Miért baj ha nem ivartalaníttatom a kutyám? Nem a pénzt sajnálom rá, csak féltem hogy baja lesz, vagy megváltozik a személyisége. Tudományos tény, hogy minimum elhíznak, de lehet más baj is tőle.
Az enyémek (egy kan, egy szuka) nem ismerik a tudományos tényeket, mert egyik sincs elhízva, pedig ivartalan mindkettő. Kölyökként volt mindkettő műtétje. A riogatások ellenére mindkettő tökéletesen fejlődött. A kan teljesen kan jellegű, mély hangú "férfias" kiállású. A környezetemben nagyon sok kutyának volt méhgyulladása, vagy emlődaganata. Rengeteg kínlódással jár egy ilyen betegség. Egy rokonom két kan kutyája meg teljesen meg van őrülve, ha tüzelő szukák vannak a közelben. Több szökés is volt már. Én egyik kutyámnál sem szerettem volna az előbbieket átélni. Sajnáltam őket a műtét miatt, de nem bántam meg egyiket sem.
Valóban csökken valamennyit az energiaigényük, így picit csökkenteni kell a kajaadagjukat a műtét után, de egy jól tartott kutya, akit nem tömnek vackokkal, meg jutifalival és rendesen le van mozgatva, nem fog elhízni.
Ivartalanításkor csökken az energiaigényük, az elhízás ennek a következménye, de az igaz, hogy durva általánosítás, hogy az ivartalanításnak csak előnyei vannak. Nem is értem, hogy a 8-as válaszoló miért lett lepontozva... illetve értem, de ha igazam van, az gáz.
Jó összefoglaló cikket sajnos most nem találtam, de perverzeknek itt van egy angol nyelvű a német juhászokról, amiből azért lejön, hogy úgy néz ki, egyes bajok az ivarosaknál, mások az ivartalanoknál gyakoribbak: [link]
A kérdésre válaszolva: amíg nem lesz nálad felesleges szaporulat, addig kizárólag a te dolgod, hogy ivartalanítod-e a kutyádat.
15-ös: és lehet, hogy elhullik a kutyád - a műtétnek MINDIG van kockázata, de erről persze soha sem beszélnek. Nekem volt ismerősöm, akinek elhullott, volt egy ismeretlen betegsége, ami miatt műtét után elvérzett a hasüregébe:(
Egyszer találtam egy külföldi statisztikát (Anglia), ahol 3 év alatt 100 ezer kutyát vettek figyelembe, az elvileg egészséges kutyák körében kb. 1800 ivartalanításra jutott egy elhullás. Mindenki maga döntse el, az az 1:1800-hoz számára mekkora kockázat.
Egyébként jobban bíznék az állatorvosokban, ha őszintén beszélnének a kockázatokról és nem ködösítenének. Mert a nem kívánt jellemváltozást pl. minden állatorvos tagadta eddig, akivel beszéltem, gazdik viszont időről-időre beszámolnak róla. Ha egy szakember elmondaná, hogy mi lehet az oka ezeknek, és mekkora a kockázat, akkor lehetne felelős döntést hozni.
Úgy mondom ezeket, hogy több állatunkat ivartalanítottuk eddig, mint amelyiket nem, és szerencsére semmi szövődményünk nem volt - de minden állatnál egyedileg gondoltuk át a tartási módot, a jellemet, a kockázatokat stb.
Most nem tudom sírjak vagy nevessek ezen a tudományos tényen.
Ivartalan kanom van. SEMMIBEN nem változott ivartalanítás után, csak abban, hogy magasról letojja a tüzelő szukákat.
1 dkg felesleg nincs rajta, szép, izmos, aktív. Olyannyira, hogy le sem lehetne lőni. Úgy fut, ugrál, játszik, hogy az valami hihetetlen. És megjegyzem, hogy spotrtkutya. Aktívan engedelmességizik, agilityzik és dog-dancingel, mindben kiemelkedő sikerrel, ezek pedig nem kis aktívitást igénylő sportok, de akkor megmodnom az ebemnek, hogy illene lustábbnak és dagadtabbnak lennie, ha már voltam olyan szörnyű állatkínzó, hogy ivartalaníttattam. Köszönöm a tudományos tájékoztatást.
(Remélem érzed az iróniát ;) )
Hülyeségeket ne terjesszünk már légyszíves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!