Más a kutyatartás, városban, mint farmon, tanyán, faluban?
A lakásban nem tud pisilni a kutya, legideálisabb, ha napi ötször viszed le sétálni. És a kakit ki kell dobni utána.
És fürdetni kell, hiszen veletek együtt lakik, nem kint.
És nem szabad hogy ugasson, zavarja a többi lakót.
Ha egyedül van, ideges, szétrághatja az ajtókat, falat, tapétát, stb., tehát több milliós kárt is tud tenni a kégliben.
Alapvetően nem. Mindegy, hol él a kutya megfelelő ellátás, minőségi foglalkozás, nevelés, tanítás, játék kell neki.
Más kérdés, hogy sokan kib. Szák a kutyát a kertbe, löknek neki kaját, meg vizet, aztán annyi.
Igen, mivel más az életvitel. Nem is értem miért kérdés.
Mari néni nem fogja napi 3 alkalommal sétálni vinni a kutyáját, ha egyszer is elég mivel nem panelben, hanem kertben él.
Ő nem fogja kutyaoviba hordani mert ha a tanya többi állatával növekszik a kutya és figyelnek rá, nincs szükség ilyesmire.
És még sorolhatnám...
A kutyatartási szokásokra gondolsz vagy arra, hogy melyik helyen milyen jellegzetességek vannak?
Ha a szokásokra gondolsz, akkor sarkítva(!) falun őrültnek néznek, ha a lakásban tartod a kutyád, a lánc simán belefér, a séta úri huncutság, míg a belvárosban már akkor is állatkínzónak tartanak, ha nem engeded be a házba a kutyát, láncra kötésért pedig lincselés jár ;).
Jellegzetességek alatt azt értem, hogy a belvárosban alap a sok kuka, futtató is akad, de azt leszámítva a kutya kb. az aszfalton és a lakásban éli le az életét (kivéve a jófej gazdiknál, akik viszik kirándulni). Viszont általában van kutyasuli (több is), könnyebb a kutyás cuccokat beszerezni és állatorvosból is lehet válogatni. Falun több lehetőség van a természetközeli sétákra (ha a gazda elviszi), a kutyás infrastruktúra tart a nullához, ahogy néha a közeli állatorvosok száma is. Kutyasuli a közeli városban (ha van), a minőségi etetést megoldani bonyolultabb. Tanya: általában már a saját területén belül is elég nagy mozgástere van a kutyának, bizonyos szempontból több inger éri (háziállatok), de kevesebb idegennel, más kutyával, "városi" ingerrel találkozik.
Az előbbiek egy része nem első kézből szerzett tapasztalat, mert a külvárosi lét sok szempontból átmenet: kuka nincs, a kaka hazáig jön velem, üres telek, mező nincs, ahol szabadon rohanhatna, de a futtatók is messze vannak. Viszont van kert (megátalkodott kerti kutyatartó vagyok), nyugodt környezetben lehet sétálni, három kutyaiskola is van 1 óra sétán belül, ahogy egy erdő is, kutyás cuccból pedig szinte bármit be tudok szerezni a városban. A kert valószínűleg lehetne nagyobb a kutyánk szerint, mert a szőlőhegyen sokkal inkább elemében érzi magát: keres egy stratégiai pontot, ahonnan belátja a birodalmát és onnan indul őrjáratozni (van egy kis köze a pásztorkutyákhoz a "kicsikének").
Ami kimaradt: a gyakoribb kutyafajtákban (vagy jellegben) is van különbség. Tanyán furán nézne ki egy csivava, 40 m2-en a hetediken pedig egy kuvasz.
Igen, az utolsó jól mondja. Alig van normális átmenet.
Falunk kb bármit lehet amit városban nem, viszont ha mégis azt teszed, a falu bolondja leszel
Városban pedig a kutyás sportért is állatkínzó vagy nem csak a láncért (ami amúgy önmagában nem is lenne tragédia - ez is megérne egy regét)
Városban általában több a felelős állattartó. Persze eg gazda függő mer ha valaki akarja Peste is tudja láncon tartani a kutyát míg más Mucsaröcsögén napi 3x sétáltatja.
Falu helyen ahogy már írták furcsán néznek ha pórázon sétáltatod a kutyád de az természetes hogy bizonyos személyek agreszív kutyája egyedül sétálgat az utcában. Ha láncra kötöt kutya minden napos látvány.
Egy nénike bejelentete a szomszédját a fél méteres lánc miatt. A kutya azóta is láncon, a gazdák kaptak egy irgumburgumot, a nénike kutyáit megmérgezték és szét vágták a hátsó kerítését.
Falun elégé el van maradva a kutyatartás bár városba is lattam érdekes dolgokat. Gyakran látok póráz nélküli kutyát forgalmas utak mellett és nem láb mellett sétál illetve agresszív kutyát.
Szerintem a településtől függetlenül inkább a gazda hozzá állása a döntő.
Látom, erre jártak páran a "lepontozunk mindenkit, aki szerint nem a lakásban a legjobb kutyát tartani" mozgalomból :P.
"Szerintem a településtől függetlenül inkább a gazda hozzá állása a döntő." 9-essel ebben egyetértek. Városban szerintem ugyanúgy vannak felelőtlen állattartók, csak másként felelőtlenek. Faluban, tanyán inkább az önsétáltató kutyáktól kell tartanom, városban a visszahívhatatlanoktól és az alulszocializált kicsi kutyáktól*. Az egyik helyen sovány, maradékot kap, máshol felhizlalják. Igaz, függ a kutyatartás attól is, hogy ki, mit látott fiatal korában, ami eltérő faluban és városban.
*Szerencsére vannak, akik a társasági kutyákat is normálisan nevelik, a mi 30 kilós kutyulink is játszott már csivavával, westie-vel stb., de az anyuci karjából acsargó pöttömöktől majdnem annyira kivagyok, mint a lánc végén őrjöngőktől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!