Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nem akar enni. Kizárt, hogy...

Nem akar enni. Kizárt, hogy beteg. Ez makacskodás lehet? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
10 hónapos kiskutyáról van szó, eddig Orijen illetve Acana tápokat evett, elég jóizűen. Azonban kapott néha finom konzerveket, meg házi kosztot (főtt hús, rizs, répa) s most pár napja a kedvenc tápját nemigen akarja megenni. Persze tudom, hogy éhenhalni nem fog, de sajnálom :( Ez makacskodás lenne, hogy majd úgyis adok mást? Ha most elé tennék akár egy gagyi párizsit is, tudom, hogy megenné. De nem ilyenekkel szeretném táplálni.. Szóval mit tegyek, tartsak ki én is a makacsságom mellett s ne sajnáljam meg, hanem holnap este is elé teszem a tápot kb 15-20 percre s újra falni fogja egyszer? (Táppal etetők válaszait várom, nem leugatást, hogy nem kell a táp a kutyának! Köszönöm!)
2010. jún. 24. 21:23
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha csak így egyik napról a másikra nem eszik hirtelen, azért elég gyanús.

De ha csak az van amit írtál, hogy hozzászokott a finom falatokhoz, akkor valóban ki kell tartanod és csak a tápot adni neki, előbb-utóbb úgyis lesz annyira éhes, hogy megeszi.

2010. jún. 24. 21:31
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Hozzá se nyúl? Vagy csak nyammog és ott hagyja? Mert ha az utóbbi, akkor, igen tarts ki te is. Kövezzetek meg, de nekem volt, hogy 4 napig nem evett. Aztán megéhezett. Kitartás és következetesség! HA viszont egyáltalán nem nyúl hozzá, meg se szagolja, akkor figyeld, hogy minden rendben van-e a hangulatával, meg iszik-e rendesen, mert lehet, hogy mégis beteg.

Volt már rá példa, hogy nem kérte és kapott más? Esetleg valaki a családból sunyiban adott neki?

2010. jún. 24. 21:43
 3/13 A kérdező kommentje:
Nah igen, pont ez van: nyammogja. Eszik belőle pár szemet, keveset, s utána néz rám, ránk.. Látszik rajta, hogy "ennék én,de a múltkori vacsi pl. hus, vagy konzerv jobban izlett, abból nincs?" Szóval ebből gondolom, hogy makacskodásról lehet szó. Élénknek élénk, mint mindig, rengeteget sétálunk, játszunk ugyan úgy. Inni is ugyanannyit iszik. Szóval ezért gondolom, hogy semmi baja nem lehet, simán csak arra játszik, hogy hátha kap valami mást.
2010. jún. 24. 22:02
 4/13 A kérdező kommentje:
Sunyiban etetés nincs, sőt most, hogy csak nyammogja a tápot, még jutalomfalatok sincsenek, csak ha rendesen evett. Olyan nem volt, hogy nem ette meg és kapott mást, hanem olyan volt, hogy pl egy héten két egymást követő nap nem tápot kapott hanem főztünk neki húst,rizst,zöldséget, azt ette s utána jött ez most, hogy akkor inkább a tápból csak csipeget. Szóval valószínűbbnek tartom, hogy válogatni szeretne, nem pedig betegségről van szó. Én viszont ezt nem szeretném, hisz nem tudom olyan táplálóan etetni mint úgy ha jó minűségű tápokat eszik elsősorban, aminek az összetétele is jó (legalábbis szerintem). Egyébként nálad a 4. nap után falta újra a tápot? S azóta ha eléteszed eszik rendesen?
2010. jún. 24. 22:07
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Akkor valószínűleg makacskodik igen. Tedd el. Csak addig engedd enni, amíg ki nem emeli a fejét a tálból (nyilván ha valamit kivesz, vagy rág és folytatja, akkor ne). Ha nézelődik, szagászik, elmegy onnan, akkor azonnal vedd el, és csak következőre add oda. Nem lesz baja egy kis koplalástól, van aki tart is direkt heti 1 koplalónapot egy éves kor után. Viszont ha tartósan nem eszik, ti meg mindenféle párizsikat adtok neki, hogy hadd egyen szegény, akkor hosszútávon sokkan alultápláltabb lesz, mint egy-két nap koplalástól.
2010. jún. 24. 22:09
 6/13 anonim ***** válasza:
65%

Nálunk más volt a gond, nem érdekelte a jutalom falat (főtt máj sem), ezért nem tudtam tanítani. A tápot mindig ette, de ingerkörnyezetben nem érdekelte egyáltalán a párizsi sem. A 4-edik napon csillogó szemekkel nézett rám, elkezdtünk gyakorolni, és azóta tudom jutalomfalattal motiválni. Mostmár a sima táp is jó jutalomfalatnak, pedig már eszik is rendesen.

De volt, hogy kiskorában válogatni próbált, csak én mindig azonnal eltettem, nem hagytam neki. Hidd el nekem, minden kutya megéhezik egyszer :)

Egyébként is kulcsfontosságú , hogy tudja, hogy a kajával te rendelkezel, és nem ő. Falkában is az van, hogy aki elmegy a kaja mellől, az mégegyszer már nem férhet hozzá, hiszen megeszik a többiek. Tehát aki egyszer elhagyja a zsákmányt, az már nem éhes. Lehet amúgy az is, hogy túl sokat adsz neki, elképzelhető hogy az előriírt adagnál kevesebbre van szüksége.

2010. jún. 24. 22:15
 7/13 A kérdező kommentje:
Nem, nem, nem adok párizsit, kizárt. Csak tudom, hogy ha elétennék egy darab párizsit, húst, vagy bármi mást, megenné most egyből. De nem, ilyenek szóba sem jöhetnek. Köszönöm a segítséget, ezt teszem akkor, nem adom fel, tápot kap holnap is a szokott időben. Nekem előző kutyusom sajnos soha nem evett tápot, ő hászikoszton volt, viszont a mostani kiskutyánk igy került hozzánk, hogy már tenyésztőnél is tápot evett s ezért szeretném ha ezen is maradna, csak ugye mivel előző kutyánk nem tápon élt, ezért fura nekem most még ez a táppal való etetés, meg makacskodás. De köszönöm a tanácsokat, ezt fogom akkor tenni, következetes leszek. Egyébként előző kutyusunknak be volt tartva így is a heti egy koplalónap egészen idős koráig (mikor már idős volt akkor persze már nem volt ilyen) de addig tartottunk egy egy koplalónapot.
2010. jún. 24. 22:18
 8/13 A kérdező kommentje:

22:15

Köszönöm a segítséget. Tök érdekes egyébként amit írsz, nálunk a máj volt ez egyik legjobb jutalomfalat tanuláskor:) Meg sajtkockák, apró virslik. Imádta s nagyon jól lehetett vele motiválni, gyorsan megtanulta az alap dolgokat. Táppal pedig akkor következetes leszek, nem fogok megtörni, nem is akarok, hiszek valahogy a táppal etetésben, holott előző kutyusom nem tápot evett. De annyit utánaolvastam, tájékozódtam, hogy tényleg szeretném, ha ez lenne a fő étel amit eszik.

2010. jún. 24. 22:23
 9/13 anonim ***** válasza:
52%
Amúgy az a titka, hogy igyekszel neki keveset adni. Az én kutyám is kap házikosztot akár maradékot, akár ha olyan kedvem van főzök neki valamit direkt. Azokat is nagyon szívesen eszi, és utána általában a táppal sincs gond, pedig apumnál télen ha hazamegyünk hétvégére mindig van farhát, meg marhagége, meg pulykanyak, meg mindenféle finomságok. Aztán ha nem kéri másnap a tápot, hát odaadom harmadnap. Nincs ezzel semmi gond, fent lehet tartani az egyensúlyt, és nem is hal éhen, csak épp ha makacskodik fogy egy kicsit. Nem árt neki.
2010. jún. 24. 22:28
 10/13 anonim ***** válasza:
52%
Nálunk is előfordult ilyen. Én úgy szoktattam vissza a tápra, hogy szemenként adtam neki,( mikor ettem, vagy neki kellett volna ennie) és közben egyre közelebb vittem a táljához. De ez bevált. Nem váltottatok tápot? Mert ez nálunk akkor jelentkezett, mikor nagyobb szemű tápot kapott és lusta volt rágni :) remélem tudtam segíteni!
2010. jún. 25. 10:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!