Milyen betegségek ellen vad védőoltás?
Kedves Kérdező!
A kombinálton kívűl ahogy írták van a Lyme-kór ellen, Corona ellen oltás. Ezen kívűl van még ahogy írtad a kennel köhögés elleni oltás is. Tulajdonképpen van még sok minden ellen oltás. Vannak alyanok is amelyek kimondottan fajtaspecifikusak.
Lehetmég pl. dermatomycosis, tetanusz ellen, herpes vírus ellen is. Még van sok de azokat már nem tudom. Én a kutyámat a veszettségen és a kombin kívűl még lyme, dermatomycosis és kennelköhögés ellen oltatom. Coronavírus az igazából Önmagában nem veszéjes, csak pl. ha a parvo vírussal együtt kapja el a kutya, akkor felerősíthetik egymást, és akkor többnyire halálos kimenetelű betegséget okoznak. Amúgy önmagában a corona gyenge hasmenéses állapotot okoz, van, hogy észre sem veszi a betegséget az ember, mert átmegy gyorsan a kutyán. Nekem ezt mondta az állatorvos. Kullancs ellen a Lyme vakcina nagyon jó. Igazából az nem risztja el a kullancsot, hanem véd a betegség ellen. Babeziózis ellen ha jól tudom védőoltás nincs még jelenleg, noha már létezik egy vakcina, nemrég fejlesztették ki, de az EU-ban is csak egy-két nyugaton lévő országban elérhető(Hollandia pl.). A vakcina neve: Nobivac Piro. Utánna néztem. Azért megkérdezheted az állatorvost, mert lehet, hogy tud rendelni.
Nekünk volt már koronavírusos bélgyulladásunk, hát nem kívánom senkinek azt az állapotot. Nem egy egyszerű hasmenés... Annál sokkal durvább és pillanatok alatt kiszárad a kutya. Ha beadatod az oltást és elkapja a korona vírust, akkor enyhe lefolyású, oltás nélkül azonban elég veszélyes és durva.
Jelenleg a babéziára adott imizol mint védőoltás is funkcionál, ha babéziás lesz a kutya, imizollal kezelik, ami aztán 4 hetes védettséget is nyújt egyben. Védőoltásként azonban nem adják, mert iszonyatosan erős gyógyszer, nagyon megterheli a szervezetet. Kizárólag akkor adja az orvos, ha megfertőződik a kutya. Utána viszont tényleg véd 4 hétig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!