Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nagyon nagy felelőtlenség...

Nagyon nagy felelőtlenség lenne befogadnom egy kiskutyát?

Figyelt kérdés
Egyedülálló nő vagyok. Nemsokára olyan albérletbe költözöm ahol engedik a kistestű kutyust. Jelenleg nincs munkám, csak megtakarításom, de persze keresgélek. Ez ugye egyrészt jó, másrészt nem annyira. Abban jó hogy most megtehetném, hogy otthon legyek akár 3-4 hétig a kiskutyával, szoktassam, gyakran levigyem sétálni stb. Ha dolgoznék, erre soha nem lenne lehetőségem, hiszen 1-1,5 hétnél több szabadságot nem kapok egyben. A negatív része viszont az, hogy nem tudom előre, milyen munkaidejű állást találok, lesz e például 1 műszakos, 8 órás. Természetesen csak erre fogok törekedni, de azért hónapokig nem válogathatok én sem. És ugye itt jön a következő probléma... Ha találok ideális, 8 órás munkát, akkoris a kutya egyedül lesz napi 9 órán keresztül. Ez nem lenne kínzás neki, főleg így lakásban, pisi-kaki nélkül? Ami a javamra szól az az, hogy már régóta vágyom egy kutyára, sokat olvasok a nevelésükről, tulajdonságaikról. Elég magányos típus vagyok, az a fajta aki a munkán kívül eddig otthon ült, szóval csak az övé lehetne az időm. A kérdés kölyök kutyáról szól, nem szeretnék felnőttet, kitudja milyen kialakult szokásai vannak, és én kezdőként nem biztos hogy alkalmas lennék hozzá.
2018. okt. 9. 18:37
 1/6 anonim ***** válasza:
33%

Röviden: igen.

Hosszabban: benned is ott van a bizonytalanság, ezek után hogyan, miért fogadnál be egy kutyát?

Ahogy írod, ha majd elkezdesz dolgozni, min. napi 9 órát egyedül lesz. Halálra unja magát, lehet, hogy unalmában összerág valamit (mindent), vagy "csak" ugat egyfolytában és a szomszédokat őrjíti meg. Hogy kölyök kutya vagy felnőtt tökmindegy, minden kutya igényli a törődést, sőt a kölyök méginkább.

Én is szeretnék kutyát, de már csak azért se fogadok be egyet, mert napi 8-9 órát egyedül lenne, az kínzás neki. Hiába lennél vele a maradék napi 4-6-8 órában és hétvégéken, az nem pótolja az egyedül töltött időt.

Szóval megértem, hogy szeretnél egy kutyát, társaság, szerető társ és mindenféle jó, de ne csak magadra gondolj, hanem rá is.

2018. okt. 9. 19:00
 2/6 anonim ***** válasza:
89%

Ezzel a feltételekkel én lebeszélnélek róla.

1. Albérletbe laksz. Mi van, ha onnan valami okból elköltözöl és a következő, helyen már nem engednek kutyát?

2. Egyedül élsz. A nap nagy részében senki nem lesz a kutyával. Ráadásul kölyök kutyát akarsz kezdőként. Elárulom, hogy egy kölyök kutya felnevelése irtó macerás. Idő mire szobatiszta lesz. Kutyától és gazdától függően ez akár egy jó fél évig is eltarthat. (Bizony. Ilyet is láttam) De még ha szobatiszta is lesz, ha nem kertesben laksz, akkor is 3x-4x legalább le kell vinni sétálni. A kutyával kiskorában kell a legtöbbet foglalkozni, hogy a szabályok le legyenek fektetve. ha unatkozik egy kutya, szétrombolja a házat. De, az elején még, főleg a fogváltós időszakában mindent szétrág amit talál. Kezdve a cipőiddel, ha rájuk akad. (Ez nem sztereotípia, tényleg szétrágják kicsiként a cipőket) Mivel egyedül vagy, nem tudsz sehova se menni, mert akkor ki viszi le sétálni a kutyust, ad neki enni stb., ha te nem vagy otthon? És még lehetne sorolni.

3. Jelenleg nincs munkád. Az első egy évben rengeteget kell rá költeni. (És később se ingyen él a kutya. Étel kell neki, oltások, de az első 1 év a legmegterhelőbb, még akkor is, ha egy egyébkét egészséges kutyáról beszélünk.) Beszerezni az alap cuccokat, orvoshoz vinni 2 hetente, hogy beadja neki az oltásokat...a kölyök táp drágább mint a felnőtt stb. Mivel kezdő vagy, érdemes lenne legalább egy kutyaoviba elvinni, már csak azért is, hogy szocializálódjon az állat. Ez se két forint.

Összegezve, túl bizonytalan a helyzeted. Fogalmad sincs, hogy mi lesz 1 hónap múlva, nem hogy egy kutya kb. 10-15 éves életidejére tudj tervezni. Nincs kutyás tapasztalatod és ráadásul kölyök kutyát szeretnél, ami meg még több pénzt, időt, tudást és erőfeszítést igényel, mint egy felnőtt, már lenyugodott, jól nevelt kutya tartása. A jelen körülmények között én óva intelek attól, hogy kutyát vegyél magadhoz. Valószínűleg az lenne a vége, hogy végül megválsz tőle.

2018. okt. 9. 19:20
 3/6 anonim ***** válasza:
84%

Csatlakozom az előttem szólókhoz és lebeszéllek róla.

1. Egy kutya rengetegbe kerülhet. A mienk az első 3 hóbapban,mindennel együtt 200ezer ft-ot emésztett fel. Giardia,ivartalanítás,kennelköhögés és 2 sérülés, plusz ugye az kötelező oltások. Az állatorvos baromi drága. +Felszerelés, kaja. Persze nem mindenki szívja meg így, de benne van a pakliban. Már az alap dolgok:oltasok,ivartalanítás, kaja,felszerelés is kb 100ezer. Suliba se árt elvinni,ha első kutya és az sem olcsó.

2. Oke, hogy a mostani albérletben engedik a kutyát, de csak a héten 3 ilyan posztot láttam facen,ahol új gazdit kerestek a kutyának,mert új albérletbe kell menni és nem találnak olyat,ahova a kutya is mehet.

2. Egy kölyökkutya irtózatosan sok időt felemészt. Sok foglalkozás kell neki. + Rengeteg pisi/kaki szünet. Egy kertesben bár nem ideális ott sem,ha ennyit egyedül van, de legalább a dolgát el tudja végezni, ha van pl. kutyaajtó, amin ki tud menni. Egy kölyök kb. annyi órát bír ki ürítés nélkül, ahány hónapos. Vagyis ha kb. 9 órat van egyedül otthon, akkor akár 8-9 hós koráig is be fog piszkítani a lakásba.

Mi párommal gondoskodunk a kutyáról és lakásban élünk. És bizony voltak helyzetek, amikor fogalmam sincs,hogy oldottam volna meg egyedül a kutyázást. Pl. elkap egy hányós/hasmenős vírus .

Ha szereted a kutyákat én inkább azt javasolnám,hogy keress a közeledben egy menhelyet. Mindenhol örülnek az önkénteseknek. Oda eljárhatsz kutyázni, sétáltatni, játszani velük. Sok helyen van támogatói program, ahol az önkéntes 1 kutyára koncentrál és őt látogatja, foglalkozik vele.

2018. okt. 9. 19:39
 4/6 anonim ***** válasza:

Bevállalhatod,de nagyon mérlegelned kell.

Nekem is 8-9 órát egyedül van a kutya,előző kutyám is.

Sose volt semmi gond!

Ha már szobatiszta nem lesz semmi baj ennyi idővel.

Sőt míg otthon vagy az egyedül léthez is tudod szoktatni,hiszen elmész vásárolni,ügyet intézni és akkor már csak fél 1 órát van egyedül majd hozzá szokik.

Szobatisztaságnál meg előny ha otthon vagy hamarabb lesz szobatiszta. Viszont ha találsz melót és a kutya 5 hónapos pl akkor ne várd el tőle,hogy 8-9 órát kibírjon egyik napról a másikra.

Nekem munka mellett lett kutyám,sajnos 8 hónapos korára lett teljesen szobatiszta,mert nem tudtuk megoldani hogy jü legyen hiába többen voltunk a családból.De szobatiszta lett.

Viszont egy fajtatiszta kutya 100-200 ezer ft

Illetve a kezdő felszerelések,tálkák,póráz,nyakörv,jó minőségű kaja,kefe,játékok. Oltások.

Munka nélkül albérlet fizetés mellett ha belefér ennyi ktg akkor vállald be, biztos rövidesen majd találsz munkát. De ezekkel számolj.

12 órás munkarendben semmiképpen sem dolgozhatsz kutya mellett úgy hogy nem vagy párkapcsolatban vagy lakótárssal akivel megbeszélhető lenne a sétáltatás.

2018. okt. 9. 20:15
 5/6 anonim ***** válasza:
84%

Több egyedülálló nőt ismerek, akik normális munkarend mellett tartanak lakásba kutyát. Sőt, van aki kettőt is. Baromi boldog kutyák, a legjobb helyen vannak, lelkiismeretes, szerettettel teli gazdikkal.

Tudom, hogy itt a gyakorin mindenki gazdag, senkinek nem kell dolgoznia, max home officeba van, és ezért totál elitélendő az, ha valaki kilenc órát távol van. De menj le a környékedre délután 5-6 fele és nézd meg hány kutyát sétáltatnak. Szerinted mindenki otthon ül? A fenéket. Mindenki dolgozik, a kutyák meg nagyon jól tudnak alkalmazkodni, és amikor nincs otthon a gazdi, akkor alszanak, mert tudják, hogy délután lesz majd velük foglalkozva.

Az anyagi része viszont lehet húzós. Eleinte baromi sokba kerül a kiskutya, amikor mindent megveszel neki. Ezt mondjuk egyszerűen kitudod számolni, sőt, még a tápot is kitudod számolni. Amit nem tudsz kiszámolni: beteg lesz, kölyökkutya révén tönkretesz valamit. Ezekkel számoldnod kell.

A másik ami miatt inkább nem jó a terved (mármint nem a kutya vásárlás, hanem az időrésze, hogy most akarod) mert ha tenyésztőtől (és feltételezem nem szapitól szeretnél kutyát) szeretnél venni kutyát, akkor az hónapok. De ha még esetleg valaki most el is adna neked kutyát, akkor is cirka 12 hétig nem vihetnéd közösségbe, tehát a szobatisztaságot el sem tudod vele kezdeni gyakorolni. Nyilván ez a rész nem igaz akkor, hogy ha menhely fogadsz örökbe egy kiskutyát (én ezt ajánlom :))

Ami szerintem nagyon fontos, hogy ne járj soha úgy mint a fentebb említett hirdetésekben szereplő emberek, ezért legyen valaki akire rátudod hagyni a kutyádat. Anyukád, a nagynénid, nagymamád, keresztapád, unokatesód, legjobb barátod, a szomszéd, bárki. Én már (bár mi ketten tartunk két kutyát) kerültem olyan helyzetbe, hogy hirtelen valakire rá kellett bíznom a kutyát, pedig a kutya vásárlásnál álmomban sem gondoltam volna, hogy lehet ilyen helyzet. Pedig lehet.

Egyébként ne utasítsd el ennyire a felnőtt kutyát. Hidd el, nagyon jól tudnak alkalmazkodni, lehet, hogy van valami rossz szokásuk, például húznak séta közben, vagy kaja féltőek, de ez ugyanúgy megeshet egy kölyökkutyánál is. Én azért javaslom, hogy néz szét fajtamentőknél (pl.: Bichon Rescue), vagy a menhelyeken. Meg igazából bármilyen rossz szokásuk is van, egy kutyasuli tuti, hogy segít (ami meg azért is jó, mert már kevésbbé leszel magányos, mivel ott sok kutyás emberrel tudsz összebarátkozni).

Ha mégis nagyon félsz attól, hogy ez rizikós, akkor a menhelyen való önkénteskedés mellett van lehetőség ideiglenes gazdivá válni. Tudom, ez nem olyan, mert veled él a kutya, aztán örökbefogadják, de legalább megtudod nézni, hogy hogyan tudsz együtt élni egy kutyával úgy, hogy az nem fog egyből 15 évig tartani, maximum pár hónapig. :)

2018. okt. 10. 09:21
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

2. válaszoló vagyok. Szerintem részben félreértitek, amit írok. Persze, lehet egyedül tartani kutyát. Persze, hozzálehet szoktatni, hogy x ideig egyedül van. De kérlek titeket ne egy dolgot ragadjatok ki. Összességében vizsgáljátok meg, amit a kérdező leírt! Eleve kölyök kutyát akar! pl. Még felnőtt kutyára azt mondom, "jó rendben, elvan 8 órát egyedül", de egy kölyök! Biztos, hogy nem! Ott kezdődik, hogy összepisili a fél házat. (Ahogy írtam, fél év is lehet a szobatisztaság, és jött is a példa, hogy 8 hónapos koráig nem volt szobatiszta. 2 hónapos a kölyök, amikor megkapod + 6 hónap = 8 hónapos kutya. Igazából olvastam 1 évest is, de azt már fel se hozom példának, mert ott a gazda valami nagyon béna lehetett.) Valamint, elkezd rombolni vagy torkaszakadtából vonyítani. Nincs tapasztalata, pedig már a kiválasztáskor jó lenne, ha tudja, hogy neki melyik kölyök való, hogy lehetőleg ne a legaktívabb, legdominánsabbat válassza. Ez megint csak pár kiragadott példa, mert nem akarok oldalakat írni.

Hogy tenyésztőtől vásárol? Gondolod? Most? Amikor csak megtakarítása van, de egyébként nincs jövedelme? Így számára eleve egy 100 000+-os kiadással kezdődne és még csak a kutya van meg. Azt egyébként el is felejtettem a költségek között megemlíteni, hogy ha hosszú szőrű, akkor vagy járatod kutyakozmetikushoz (ez pénz) vagy bajlódsz vele te magad (ez idő), hogy rendbe tartsd és kihagytam az élősködők elleni védelmet. + Ivartalanítási ktg. az első évben. (és akkor az olyanokról ne is beszéljünk, hogy 5000 Ft volt kiszedetnem egy toklászt a kutya füléből, mert visított mint a kismalac és bódítani kellett)

Én nem vagyok egy "flancos gazdag", aki szuper drága cuccokat vásárolok a kutyáimnak. (sőt, még csak nem is tk-s kutyák, hanem utcai keverékek) Teljesen alap szinten vannak tartva. Középkategóriás táp, veszettség+kombinált oltás, féreghajtó, bolhanyakörv, párdarab játék, stb. Viszont van kutyás tapasztalatom. Volt "készen kapott" felnőtt kutyám is és neveltem kölyköt is. Valamint, már került hozzám családtagtól kutya, azért mert egyszerűen rosszul mérték fel a helyzetüket, képességeiket és fogalmuk sem volt, hogy mivel jár a kutyatartás.

Én nem akartam a kérdezőt megbántani. Egyszerűen a lehetőségekhez mérten kell gondolkozni és minden tényezőt figyelembe véve, a kérdező jelen helyzetében, én ezt nem tartom jó ötletnek.

2018. okt. 10. 14:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!