Folyton nyüszít, egyre visszataszitóbb mit tegyek?
Egy nagyon jól nevelt kis testű kutyáról van/volt szó. Most lesz 1 éves, rettenetesen szófogadó volt, mindent megtanítottam neki, amire szükségünk van az együtt éléshez, nagyon jól fogadta, nagyon okos kutya.
Az utóbbi időben észrevettük, hogy ha elmegyünk itthonról, felugrik az ágyra, pedig ez is tiltott neki. Amúgy sem szabad ugrálnia, mert az allatorvos mondta, hogy a hátsó lábai nem túl jók, és ez csak ront rajta. Ha bármit odateszunk én nem tudom hogy, de kijátssza.
Mindezt úgy, hogy nyüszít mintha gyilkolnák.
Ha valaki hív, hogy megjött, még le se teszem a telefont de már nyüszítésbe tör ki, s póráz nélkül rohanna kifelé. Azzal nem lenne bajom h kikísér a külső kapuig, de ott izomból kirohan és az első dolog amivel találkozna az egy bkv busz lenne. Egyszerűen nem fel attól, hogy elüti valami.
Minap szüleim kertes hazánál teszteltem pórázzal, simán a kocsi alatt maradt volna. Nem érdekli, hogy mindjárt elütik.
A hosszú szöveg lényege, bárhová megyünk, bár ki jön, nyüszítésben tör ki, rosszalkodik egyedül stb.
Ja! Arrol nem is beszélve, hogy mi sose adtunk neki kaját az asztalnál, csak gyakorlásnál jutalom falat, de persze hiába szólunk szülőknek stb mindenki "jaj de cuki vagy" s tömik... így már hozzánk is száj nyalogatva közelít, simogatni nem is lehet már mert keresi a kaját.
Továbbá nem képes leülni. Más kutya orul ha a gazdája közelében lehet, ő folyton megy, ha leülteted rá 1 percre feláll és totyog alattad...
Nagyon szerethető kutya volt, de sajnos egyre inkább eltaszít magától. Emiatt nem kérek negatív kommenteket. Hanem megoldást.
Hidd el átérzem.... a kamaszkor A LEGNEHEZEBBEK egyike egy állat életében.
Én tuti nem vinném a szülőkhöz míg ez tart.
Amúgy a gyerekkel is figyeld meg ez lesz. Te nem akarsz valamit, ők csak azért is. Hidd el.. tudom miről beszélek.
Val9szinuleg azért nyuszit mert ő a falkavezér nálatok és úgy érzi ha ő nincs ott veszelyben vagytok.
Keménynek kell lennéd! Különben kezelhetetlen lesz
11: ment a zöld kéz bár a stílusod bicskanyitogató.
Nem engedem magam elé ha a lakásba lépünk. Sétánál leül míg mindenki kimegy a kapun.
Póráz nélkül rohan ki a labam alatt.
A kérdés mögött félelem is van h kirohan a busz alá mert ezt az egyet valószínűleg rosszul tanítom neki.
A kamaszkor legnehezebb része ez az időszak. Ilyenkor "meghülyülnek" sok mindent újra kell tanítani. Az sem megoldás, hogy amíg ez tart addig otthon hagyod, mert fajtától-egyedtől függően egy halom új kutatás szerint akár 2-2,5 éves koráig is elhúzódhat.
Ivartalanított?
A felugrálás, nyszűítés lehet attól, hogy most több foglalkozásra vágyik, és több mozgásra. Ebben a korban sajnos újra kell tanítani neki mindent, naponta gyakorolni vele, mintha 0-ról tanítanád. Utána ugyanolyan okos lesz mint volt. Ebben a korban még többet kell vele foglalkozni. Nálunk ugyan már elmúlt a kamaszkor, de még mindig sokszor "követeli", hogy tanuljunk és nem a juti falat miatt, hanem vágyik a közös munkára. Egyetlen egy "megoldás" van az idő és a türelem. Naponta foglalkozni kell vele, néha sokat néha kevesebbet. De megéri, mert utána ha ezt az 1-1,5 évet (tudom rengeteg időnek tűník) átvészelitek lesz egy imádni való kutyusod. Nekünk törpe uszkárunk van, nem sokára lesz 5 éves, de még mindig követeli a tanulást, és ha nem kapja meg akkor utána pár nap és "bepörög" és "kezelhetetlen" lesz, ha megkapja a tanulását akkor meg kezelhető, okos stb.
Mondja ő, a bicskanyitogató stílusról :D
Ez lófütty. A szülők az ő szemszögéből tökéletesen úgy viselkednek vele, mint egy falkavezérrel. A falkában a falkavezér eszik először. Még ha te nem is adsz neki kaját az asztalnál, gondolom, nem eszel bele a tápjába, lerakod elé, ő úgy látja, hogy odaadtad neki az egészet. A családod osztja vele az ételt, már meg is bizonyosodott róla, hogy semmi kifogásotok a tekintélye ellen, kész a káosz. Te ezt úgy tudod ellensúlyozni, hogy úgy teszel, mintha ennél az ételéből, mielőtt odaadod neki. Muszáj, hogy megerősítsd a tekintélyed. Én még a macskáimmal is így szoktam :) Mindig tiszta tálból kapnak, így leteszem magamhoz az asztalra míg vacsizom, és csak utána adom oda. Kutyánál nyilván kicsit finnyásabb az ember, ha ez a megoldás nem játszik, akkor fogsz valami nassolnivalót az egyik kezedben és hogy jól lássa, megeszed a tálja fölött. Utána kapja csak meg, ha szépen csendben leül. A családot kérd meg, hogy ha már etetik az asztalnál, tegyék neki félre a falatot és a legvégén adják csak oda, úgy már bevállalható a dolog és ebbe talán még ők is belemennek.
Sokan javasolják, hogy a kutya pofáját, orrát ne simogasd, mert puncsolásnak tekinti, itt szokták az alsóbb rendű kutyák a falkavezért tutujgatni. Az jó, ha nem engeded magad elé, de tényleg tartasd is be. Én simán visszavonszolnám az udvarról ha kiszaladt és addig nem indulunk, míg nem viselkedik rendesen. Az ülj parancsot sokat kéne gyakorolni, de itt is az a legfőbb baj, hogy a falkavezér azt csinál, amit akar... a jutiért végrehajtja a gyakorlatot, aztán lazán felülbírál.
Az elkolbászolás, a nyüszítés, szorongás mind mellékterméke annak, hogy vezérnek képzeli magát, ha visszaállítod a sorrendet, nyugton fog maradni, mert nem érzi úgy, hogy neki kell megvédenie téged, nem kap pánikrohamot, ha nincs melletted.
Ezernyi tippet találsz neten, hogy hogyan légy falkavezér, próbálj meg kísérletezni és most legyél nagyon szigorú vele, mert pont abban a korban van, amikor próbálgatja a határait. Ha most elszúrod, később még nehezebb lesz bírni vele. Inkább most fogd rövid pórázzal, hogy később lazíthass a szabályokon, mindenkinek egyszerűbb lesz.
Sajnos még nem ivartalanított, a doki azt mondta, hogy a térdei miatt még várjunk meg 1-2 szezont, mert elvileg utána nagyon elhízna, és a súly csak ront a helyzeten. :) édes kutyátok lehet! nekünk egy csivava-tacskó keverék van
Jó hát na... bicskanyitogató voltál :D lehet én sem fogalmaztam úgy a kérdést, ahogy kellett volna, de amúgy szeretve van a kutya, és nem érzi egy cseppet sem, hogy kezdi kiverni a biztosítékot, mert tudom, hogy ha én ideges vagyok, attól ő csak jobban bepörög.
köszönöm a tanácsokat, mindenképp megfogadom, úgyis időnk mint a tenger!
Jó, na én is elég érzékeny vagyok ma :D
Gyorsan helyre lehet billenteni az egyensúlyt, csak légy nagyon következetes. Utána már sokkal könnyebb lesz vele és egyszerűbb utólag lazítani a szabályokon, mint egy teljesen meghülyült felnőtt kutya fölött tanakodni, mi legyen vele.
Sok sikert hozzá :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!