Az állati fehérjelisztet illegális?
Ha jólemlékszem több táp összetevői között is láttam már húslisztet és/vagy csontlisztet...
Viszont a Markus-Mühle táp oldalán ezt írják
"Sohasem tartalmaz állat fehérjelisztet,
(még annak 2000-ben történő törvényes betiltása előtt sem)."
Akkor most hogy van ez?
Bocsi, előszőr úgyakartam írni, hogy "Az állati fehérjelisztet betíltották?"
De véletlenül csak az utolsó szót írtam át...
Az állati fehérjeliszt illegális?*
Bizonyos állati melléktermékek felhasználása lett betiltva. Itt olvashatsz róla bővebben: [link] [link]
Valószínűleg félre lett fordítva vagy el lett írva.
A Markus Mühle összetevői :
Összetétel: szárított csirkehús, őrölt (28%), teljes kiörlésű kukoricaliszt, teljes kirölésű rizsliszt, pacal liszt vadból (8%), rizs csíra, csontliszt vadból (5%), kukorica csíra, csicsókaliszt, tengeri halliszt (5%), cukorrépa pép szárított, lenmagolaj hidegen préselt, repceolaj hidegen sajtolt, tojássárgája por (2%), száraz tőzeg, gyümölcspor (2)% (A következő gyümölcsökből: szentjánoskenyér, ananász, papaya, banán, acerola cseresznye, alma, körte, áfonya, mangó, málna), szárított fűszernövény keverék, lazacolaj, algaliszt, jukka-Schidigera szárítva és őrölve.
Minden szilárd összetevőt speciálisan lisztté őrölnek.
Forrás: [link]
Szóval van benne pl. csontliszt és halliszt is.
Egyébként a húsliszt a hús szárítása (dehidratálása) majd utána ennek liszt állagúra való őrlésével jön létre.
Pontosabban: húsliszt a hús szárítás utáni őrlését jelenti, a húsmennyiséget egy kutya-, macskatápban leginkább ez tükrözi. Nevezhetjük szárított húsnak is. Talán ez fejezi ki leginkább a valóságot. A húsliszt állati szövetekből készült liszt. Nem tartalmazhat szőrt, patát, vért, szarvat, irhadarabokat, gyomortartalmat vagy bélsarat. Nem tartalmazhat továbbá hozzáadott egyéb anyagot és 14%-nál több nem emészthető anyagot. A húslisztben az emészthetetlen nyersfehérje maximum 11% lehet. A húslisztet feldolgozás után használják fel és tényleges súlyt mutat az összetevők listáján az egész húsok vagy nyers-súlyú húsok mellett. Tehát ha valahol azt írják, hogy 20% húsliszt, akkor az valóban 20% hústartalmat jelent. Tanulság, néha a magas hústartalom megtévesztő lehet.
Hű, nagyon köszi a magyarázatot!
Látom, Te hozzáértő vagy...
Esetleg még arra tudnál magyarázatot adni, hogy a "nyers (xy)hús", "friss hús", "szárított hús" és "egész hús" megfogalmazások mit takarnak?
Illetve a "hús és állati származékok", bár úgysejtem, hogy ez a legrosszabb, esetlegesen nem húst hanem pl. baromfi esetében tollat, csőrt tartalmaz...
De ez csak tipp.
Nyers hús, friss hús ugyanaz.
A hús a levágott marha, sertés, csirke, hal, birka vagy kecske tisztított húsát jelenti. A hús tartalmazhat harántcsíkolt vázizmot, nyelvet, rekeszizmot, szívet, nyelőcsövet, zsírszövetet és bőrdarabokat, inakat, idegeket és vérereket. A feldolgozás során a hús nyers súlyának akár 80%-át is elvesztheti.
Az egész hús az általában a tőkehúst jelöli, pl. egy darab karaj, szóval a vázizmok.
A szárított hús, az ezeknek a szárítása és őrlése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!