Mit csinál egy szaporító? Miért hívják így az illegális tenyészeteket?
Beássa a kutya egyik lábát, hogy gyökeret verjen, és kinőjön még egy kutya?
A 80-as években még valószínű nem volt ennyire fejlett a tudomány, de azt mondták a biológia órán, hogy az állatot tenyészteni szokták, a növényt termesztik, és a kertész szakzsargonból ismerem amikor a növényeket szaporítják a fent leírt módon.
Akkor miért így hívják?
Az állatok egészségügyi állapotát figyelmen kívül hagyva, kizárolagos nyereség érdekében való pároztatás. A pároztatás során egyik kutya sincs szűrve örökletes betegségek ellen, így rengeteg beteges, gyenge egyed születik. A saját kutyáikat is általában élhetetlen körülmények között tartják, miután többet nem tud szülni, megszabadulnak tőle.
Keress rá youtubeon nyugodtan.
A tenyésztésnek pedig azt nevezzük amikor a fajta tökéletesítése a cél nem pedig az egyedszám növelése, profit szerzés. Ez komoly szabályozáshoz van kötve, mindenféle egészségügyi szűréseket kell elvégezni ami nem két fillér. Tenyésszemlén kell megjelenni a kutyával ahol eldől, hogy bevonható-e a tenyésztésbe. stb.
Szaporítók nem feltétlenül illegálisan tevékenykednek, mert tenyészet is működhet illegálisan ha a tenyésztő nem adózik a bevételéből, ezt nem a tenyésztés minősége befolyásolja, tehát szaporítók nem feltétlenül "illegális tenyészeteket" üzemeltetnek.
Minden élőlény szaporodik, ami szaporítószervvel rendelkezik, így a növények is, állatok is, emberek is. A szaporító csak az egyedszám növelésére figyel, a minőségre nem, nem szelektál, nincs szakmai tapasztalata, nem tagja faj/fajtaegyesületnek, beltenyészthet stb..
Amúgy növényeket is lehet tenyészteni. :)
Azért mert a tenyésztés mint fogalom egy állatfaj nemesítését, jobbá, egészségesebbé, szebbé tételét jelenti és ez a tenyésztés célja - tehát ez egy tudatos, megtervezett folyamat.
Nem csak a kutyáknál, hanem bármelyik állatnál. Ha én tehenet akarok tenyészteni, akkor is megválogatom, hogy olyan állattól legyen az utód, ami sok tejet vagy húst ad, vagy ami a cél - tehát jobbá teszem ezzel a következő generációt.
A szaporító, ahogy a neve is mutatja, csak a mennyiségi szaporodásra hajt, kizárólag pénzszerzési célból. Neki mindegy hogy milyen satnya, beteg állatokat párosít, nem érdekli az állatok és utódok egészsége, nincsenek szűrések és a családfákkal sincs tisztában (mivel nincs törzskönyv), így akár az is megeshet hogy a két állat közeli rokon...
Dióhéjban az a lényeg, hogy a tenyésztés egy tudatos, tervezett dolog, a szaporításnak meg semmi célja nincs csak a pénzszerzés.
Na most kutyánál, lónál értem ezt a dolgot, hogy nemesítsünk, meg nem az egyedszám és a haszon érdekel.
De ezt nehéz elképzelni a marhatelepeken, ahol az eladott hús mennyisége a lényeg. Ő rájuk még nem hallottam, hogy szaporítók, pedig a definíció alapján azok lennének.
Egyébként az illegális tenyésztőket német műsorokban hallottam a romániai és lengyel telepekre, ahonnan nagy eséllyel beteg egyedet kap a vásárló. (egy adásban 16 kölyköt hoztak egy kombi autóba bepaszírozva.
Nem így van Kérdező. Például az itthoni Magyar szürke marha állomány is fontos génbank, Nyugat-Európában is velük nemesítik a saját fajtáikat, emiatt nagyon értékes fajta, nem csak szentimentalitásból tarjuk őket.
Vagy mondjuk összehasonlíthatjuk a holsteini teheneket a magyar tarkákkal, a boltokban kapható tejek nagyrészt holsteini tehenektől fejik, mert nagy a tejhozamuk de nem annyira zsíros a tejük viszont a magyartarka kevesebb tejet termel viszont sokkal zsírosabbat, így sokkal minőségibb, intenzívebb ízű tejtermékeket lehet belőle előállítani pl. sajt, ezért utóbbival inkább gourmet boltokban fogsz találkozni 3x annyiért.
Ezek mögött a fajták mögött is ugyanolyan komoly és tudatos tenyésztői munkásság van mint pl. lovaknál. A húshozamot ill. húsminőséget is ezáltal nagyban befolyásolja a tenyésztői munkásság, pl. magyar szürkék garantáltan nem szenvednek kergemarha-kórban. De ugyanígy van ez disznókkal(mangalica), háztáji szárnyasokkal(húshibrid, kettős felhasznállású) stb.
Utolsó, nyilván nem ezekre gondoltam, akartam is írni, hogy nem azokra gondolok, amit sörrel itatnak, és 80 euró egy steak belőle.:)
(Nem jut annak a fajtának a neve az eszembe, ugye az a másik véglet)
Hanem azokra gondoltam, amit olcsó húsként a szupermarketekben kapunk. Volt egy rokonom aki csirkézett.
Hivatalosan, foglalkozásszerűen elég nagyban.
Jött 10 ezer csibe, 70%-ukat 8 hét alatt felfújják vágósúlyra aztán mennek a vágóhídra. Itt igazából én azt láttam, hogy csak a kiló számít. (mondjuk itt ugye magát a keltetést nem az ismerős csinálta, hanem kapta a napos csibét mint írtam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!