Ha a Border Colliek, Skót juhászok, Ausztrál juhászok tetszenek, de csak kirándulni erdőt jármi fogok a kutyámmal, nem agilitizni stb, akkor milyen kutyám legyen?
Skót juhászt nyugodtan vehetsz, ha a napi rendszeres séták megvannak, és hétvégente elmentek kirándulni.
Ég és föld, összehasonlíthatatlan pl. egy borderrel. Itthon a skótok szinte 100%-ban szőrös show kutyák (sajnos).
Bocsánat a pontatlan fogalmazásért :)
Azt akarom vele mondani, hogy a tenyésztők olyan kutyákat tenyésztenek, amelyeknek rengeteg, hatalmas szőrük van, nem a munkájuk, teljesítményük a lényeg, hanem az, hogy a ringben jól mutassanak.
Tehát nem olyan erős ösztönű munkakutyák, mint egykor voltak (és amúgy amilyenek vannak még állítólag külföldön), hanem kiállítási, küllemkutyák.
Skót juhász vagy seltie.
Okosak és nincs extrém mozgásigényük, de kirándulni remekül lehet velük. Es nem mellesleg nagyon szépek.
skót juhász. ott valóban annyira a show irányba ment el a fajta, hogy nagyon sokat kéne dolgoznod a kutyán, ha komolyabban szeretnél vele pl agilityzni, viszont a túrázás pont megfelelő neki.
én inkább agilitys körökbe mozgok, a sheltiet nem ajánlanám, amiket eddig láttam inkább olyanok voltak, mint egy mini collie külsővel megáldott border.
Skót juhász szerintem is. Azzal viszont nem értek egyet, hogy ne lennének alkalmasak komolyabb kutyás sportra, csak nem mindegy, hogy melyik kennelből veszik őket, van olyan, amelyben igenis nagyon fontos a munkaképesség és temperamentum. Tőlünk északabbra pedig, elsősorban a skandináv országokban, nagyon is sokan dolgoznak és sportolnak skót juhásszal. Nem a kizárólag küllem-tenyészetekből kell választani.
Egy 28 éve skót juhászos gazdi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!