Mik a kilátásaink? Túl sok csontot evett, hányt, étvágytalan.
Sziasztok! Munkában ülök, az állatorvostól még elválaszt pár óra, de megőrjít a bizonytalanság.
Tegnapelőtt adtam (ezután soha többet!) egy egész kacsafarhátat-törzset a kutyának, amit be is nyomott.
Tegnap estig semmi probléma nem jelentkezett. Majd mikor beengedtük a szobába, hányt egy adagot, amiben csont is volt jól láthatóan.
A vacsoráját már nem ette meg, viszont az étolajat, tejet fellefetyelte. Bíztam benne, hogy ez segít kipucolni az emésztőrendszerét.
Ma reggel viszont már az sem kellett neki. A hasa nem kemény, vagy puffadt.
Délután rohanok haza, hogy elvihessük orvoshoz, de addig is szeretnék valami információt gyűjteni a kilátásainkról.
Ugye nem lesz baja?! Van valakinek tapasztalata ilyen problémával?
Bocsi, adok még részletet, úgy pontosabb lehet a probléma meghatározása is:
a kutya 30 kilós keverék. Brit care-t eszik alapból, de most anyu meglepett minket ezzel a kacsa "csontvázzal". Tényleg nagy darab volt, rajta a bordákkal, gerinccel, farhát részével. Sütőben megmelegítettem kb. tíz percen át. Az utolsónak abban igaza van, hogy rajta volt a szivacsos zsír-rész is meg nem kevés hús. Rá néhány órára kapott tápot is a hidegre való felkészülés jegyében, igaz, nem teljes adagot.
Mivel csontot hányt vissza egy nap után, csak arra tudok gondolni, hogy az lesz a gond. Egyébként acélgyomrú kutya, sosem volt baj az emésztésével. :(
Rettegek, hogy meg kell műteni vagy -jobb esetben- beöntést kell kapnia. Sajnos azt nem tudom, hogy székrekedése van -e, tegnap pont nem voltunk sétálni. Erőlködő mozdulatot pedig nem csinált eddig.
Felkel amúgy, azzal nem volt gond reggel.
Remélem, rövidre zárul és csak tapasztaltabbak leszünk ezzel is…
Nem szokott hozzá. Mamám pulija húst, csontot, maradékot evett világ életében és virul. Csirke farhátat (nyersen vagy főve, néha szétvágva kisebb darabokra), pulyka-csirkenyakat, csirkeaprólékot, csirkelábat, velős csontot. Maradékból a sima hús- vagy zöldséglevest (szereti a főtt zöldséget is), szaftot kenyérrel, néha tésztát, májkrémes kenyeret, vagy épp tojást kap. Télen langyos, cukros tehet ad neki mama (meg az összes cinyónak). Minden maradék csontot megeszik vagy elássa valahol. Még nem láttam, hogy hányt volna, de ő tényleg kicsi kora így eszik. Meg hát kinti. Be csak simiért jön meg szunyókálni napközben.
A tápot nem eszi, vidéken nehezebb, pláne az időseknek beszerezni minőségi tápot, a bolti pedigree meg társai rettenet rosszak.
Az étolaj az hashajtó, de annál már jobb a paraffinolaj. De azért ha látható szorulása van, doki az első. Amúgy "jó jel", hogy nem puffadt és nem fáj a hasa, hagyja hogy megfogd.
Azt is mondják az okosok, hogy kell tartani böjt napot hetente, pláne a nagytestű kutyáknak. Nem tudom. Jobbulást neki.
Azonnal irány az orvos, általában itt nincs idő késlekedésre. A csont sajnos okozhatott bélelzáródást is.
Mindenkinek köszönöm a választ!
Délutánra sokkal jobb lett a helyzet, ismét elfogadta az ételt. Sétára szívesen és lelkesen jött, így nem vittük el orvoshoz, mivel úgy ítéltük meg, valóban csak túlterhelődött az emésztőrendszere, és mégsincs akkora baj, mint amire elsőre gondoltam.
Ma már csak egy natúr joghurtot fog kapni felvizezve.
Nagy kő esett le a szívemről, remélhetőleg, hamar rendbe jön a nehézségek után!
Mindenki gondolja meg, milyen és mennyi csontot ad a kutyájának, mert nagy baj származhat belőle... :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!