Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szeretnék egy sportos kutyát,...

Szeretnék egy sportos kutyát, akivel sötétedés után is elmehetek futni. A pumi alkalmas erre?

Figyelt kérdés
Nem túl nagyok, de azt olvastam tűzbe megy a gazdájáért és nagyon éber. Vékony csaj vagyok, volt már necces helyzet, de szerencsém volt. Van kutyás tapasztalatom, időm rá, kinti-benti lenne, futás mellett trükköket tanítanék neki. Sokat járok közösségbe és van cicám is. Fajtaválasztásnál ez is szempont volt.

2018. szept. 19. 09:14
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Személyes tapasztalat, hogy ivarérés után konfliktusnál kimarad a figyelmeztetés, egyből ráfog a másikra a bull. Barátnőm borderét nem akarta elengedni és ez egy iskolázott kutya volt, a,saját gazdája is ledöbbent. Tk-s amstaff. Emberekkel szemben aranyosak, de én kutyások közé is járnék meg túrázni, canicrossra is esetleg... Erre nem ez a típus való, nem bandázós kutya alapvetően, a pár kivétel ellenére sem.
2018. szept. 19. 11:20
 12/17 anonim ***** válasza:
80%

10-es!

Feltehetőleg olyan pumival találkoztál, akit csak azért tartottak otthon, hogy elmondhassák, nekik van ilyen, de szrtak megnevelni, tanítani, foglalkozni vele. Talán nem ebből a negatív példából kéne kiindulnod és általánosítanod.

Akkor valóban nehéz egy pumival, önállósítja magát, de éppen azért, mert határozott, nem hagyja magát: a vérében van.

Viszont alakítható, tanítható, hiperintelligens. Hidd el, nem itt tartana az emberiség, ha sok embertársunkba szorult volna annyi ész és életrevalóság, mint némelyik magyar pásztorkutyába! Ezt persze lehet tagadni, de attól még tény.

Mit gondolsz, vajon miért merték akár napokra is egy-két ilyen pásztorebre hagyni az egész nyájat?

Nem egy ölbéli utyuli-kutyuli-mutyuli, akinek rózsaszín strasszos szalagot kell a nyakába tenni, hanem egy önérzetes egyéniség: tény, hogy tudni kell bánni vele. A pumi, a mudi a vele való foglalkozást és a gazdi közelségét, szeretetét igényli. Viszont ha megkapja, amire szüksége van, ha nem engedi a gazdi, hogy a "fejére nőjön" a kutya, akkor engedelmes (!!!), kiegyensúlyozott és határozott társ lesz belőle, akinek a gazdi az isten.

Amint megmutatták neki, "hol a helye" a rangsorban, amint megtanulja, mihez tartsa magát, azt is pontosan tudja, milyen esetekben miként kell viselkedjen. És bizony nem szrik be, ha a tanult és az őseitől hozott tudását a gyakorlatban is alkalmazni kell. Pumiban és mudiban nem lehet csalódni, ha a kutya nem hanyagolja, nem pazarolja és megbecsüli a társa tudását.

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=N_UUGyIeLq8

2018. szept. 19. 11:32
 13/17 A kérdező kommentje:
A 10-es szerintem a pitbullra reagált :) Legalábbis én így értettem. Pumiból kutya kompatibiliset láttam csak, kiállításon, suliban..
2018. szept. 19. 11:34
 14/17 anonim ***** válasza:
92%

Elnézést, kutya szőrére tett utalás (mackó) szülte félreértést. :)

Ahogy én tudom, a pit simaszőrű, nem igazán "mackós" a külseje, a szőre.

Szintén elnézést a slendrián elírásokért.

korr : * Pumiban és mudiban nem lehet csalódni, ha a kutyát nem hanyagolja a gazdi és nem pazarolja hanem megbecsüli a társa tudását.

2018. szept. 19. 11:41
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
10-es vagyok. Természetesen a bullokra gondoltam, nem a pumira. Az írta hogy bújós mackó, aki a kérdezőnek ajánlotta a fajtát. Érdemes alaposabban elolvasni a kommenteket, és hogy ki írja :D
2018. szept. 19. 11:56
 16/17 lugoka ***** válasza:
100%
Tökéletes lesz neked a Pumi. Nagyon intelligensek és aktívak. És nem is gondolnák sokan milyen határozottak tudnak lenni ha kell. Ha a haszonállatokat sarokba tudja állítani akkor a rosszarcúakat is :)
2018. szept. 19. 12:10
 17/17 beatka77 ***** válasza:
91%

Én is kezdő pumis vagyok. Egyenlőre úgy látom, hogy ő inkább agiltyre termett, vagyis sprinter. Testmagassága alaőján 4-5 kme-kben gondolkodom futásban.

8-10 km-re jobb a bearded collie, míg 15-re a border collie, amit tapasztalatból írok. Maratonra az erdélyi kopót ajánlom, és mindegyik szereti a lakást. Az erdélyi kopó fegyelmezett, de kertből szökik (bár nekünk ivartalanítás után kevésbé)

2018. dec. 6. 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!