Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztő nem ad törzskönyvet?

Tenyésztő nem ad törzskönyvet?

Figyelt kérdés

Éppen kiskutya vásárlás előtt állok és számomra fontos, hogy törzskönyvezett legyen.

Először a neten néztem körbe, majd felhívtam pár tenyésztőt is. Nem túl népszerű fajtát szeretnék, így nagy választék nincs.

Találtam egy aranykoszorús mestertenyésztőt, akinél gyönyörű kutyák vannak és éppen van szabad kiskutya is. Többszöri egyeztetés után kiderült, hogy ezt az almot nem törzskönyveztette, így tk nincs. Ez miért lehet?

Miért jó egy tenyésztőnek, hogy nem tenyészt hanem szaporít? Árban kb 50-100.000-rel olcsóbb, mint azokon a helyeken, ahol tk is jár a kutyához.

2018. aug. 21. 16:24
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Kérd el a szűréseket, nézd meg a szülőket és úgy döntsd el.

Az aranykoszorut ma már bármelyik tk-s szapi is megtudja csinálni.

2018. aug. 21. 21:07
 12/19 anonim ***** válasza:
77%
Igazából ha neked fontos a tk, akkor nem is kérdés, hogy nem hozod el. Fene tudja milyen mögöttes indok van, de ez a túl sok kölyök erősen sántít. Az én kutyám 12-es alomból van, mindegyik kapott tk-t. Volt már olyan, hogy a korábban nagyhírű tenyésztőtől végül ki kellett menteni a kutyákat, mert időközben alkoholista lett és teljesen elhanyagolta őket. Idén a puliknál volt olyan eset, hogy bebizonyosodott, nem fajtatiszták az eladott kutyák (nem lettek törzskönyvezve, de bejegyzett kennel volt). [link]
2018. aug. 22. 09:03
 13/19 anonim ***** válasza:
A kérdésben azt mondtad, hogy fontos, hogy tk-s kutya legyen. Adott egy tk nélküli kutya. Akkor mi a kérdés?
2018. aug. 22. 10:22
 14/19 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm a választ!

Csak azért kérdeztem, mert furcsának találtam, és kíváncsi voltam milyen okok lehetnek a háttérben.

2018. aug. 22. 10:26
 15/19 anonim ***** válasza:
57%

Egy jó tenyésztő nem csinál "véletlen" vagy túl sok kölykös almokat. Valami nagyon nem jó. Én biztos nem vennék tőle kiskutyát, főleg ilyen indok után.

biztos valami súlyosabb van a háttérben. Lennie kell egy komoly oknak amiért nem törzskönyveztet. Lehet hamarabb fedeztetett mielőtt valamilyen egészségügyi szűrés van egyéb megérkezett volna, és így nem is tud törzskönyvezni. sok sok ok lehet a háttérben, de egyik sem túl bizalom gerjesztő.

Sajnos ma már sok ember villog a mesterkoszorús jelzővel, nem mindig jogosan. :(

Ja igen, egy jó tenyésztőnél nincs olyan, hogy véletlenül összeragad egy másik kutyával a szuka és megtartja a kölyköket.

2018. aug. 24. 09:09
 16/19 anonim ***** válasza:
Az utolsónak igaza van, ezek után törzskönyves kutyát se vennék onnan.
2018. aug. 24. 09:18
 17/19 anonim ***** válasza:
#15: Ha valamelyik szűrése (és ezzel a tenyészszemle vagy vizsga) hiányozna csak, de a szülő törzskönyves, akkor a kölyköknek még mindig tudna adni regisztrációs lapot ("felülbélyegzett törzskönyvet"). Ez még mindig több, mint a sima törzskönyv nélküliség és a kölykökért is többet kérhetne, mert a származási lap és a regisztrációs lap közötti különbséget valószínűleg sokan nem tudnák.
2018. aug. 24. 13:58
 18/19 anonim ***** válasza:
51%

# 17

Igazad van, én azonban az ilyen tenyésztőket is kerülném nagy ívben.

Hogy miért? Mert ez azt jelenti fontosabb neki a pénz mint a minőségi kiskutya, és a jó híre. :(

ez egyéni vélemény, de egy jó tenyésztő úgy ad el kiskutyát, hogy annak minden papírját a kezedbe adja a vásárlásnál, vagy ha az egyesület csúszik a papírokkal szerződésben rögzíti a késést, és kompenzál, mondjuk a vételárban. Ha úgy adja oda a kutyát, hogy nesze itt vannak a papírozáshoz szükséges papírok, az véleményem szerint nem korrekt. De ez csak az én véleményem. Egy mesterkoszorús tenyésztőnek nem illene ilyet csinálnia.

2018. aug. 27. 08:15
 19/19 anonim ***** válasza:
18-as: abban igazad van, hogy ha valaki regisztrációs lappal ad kutyát, ott nem árt a gyanakvás. OFF: Az egyik kutyánknak egyébként csak az van, de már a legelején mondták, hogy mi a helyzet és miért (volt pár éve az a kavarás, hogy melyik szervezet törzskönyvezhet, nekik pedig a régi, MEOE féle tenyészvizsgájuk volt csak meg). A szülőkkel találkoztam, mindkettő dolgozik, de emellett családi kutyák is, a szűréseik rendben voltak. Elég sokat beszélgettünk rólunk és az adott fajta igényeiről, karakterteszteltettek is, úgyhogy nekünk így vállalható volt a félig papírtalanság. Ha kiderült volna, hogy a jó képességek mellett a legszebb küllemű is, akkor meg lett volna a lehetőség a tenyésztésre.
2018. aug. 27. 09:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!