Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztő nem ad törzskönyvet?

Tenyésztő nem ad törzskönyvet?

Figyelt kérdés

Éppen kiskutya vásárlás előtt állok és számomra fontos, hogy törzskönyvezett legyen.

Először a neten néztem körbe, majd felhívtam pár tenyésztőt is. Nem túl népszerű fajtát szeretnék, így nagy választék nincs.

Találtam egy aranykoszorús mestertenyésztőt, akinél gyönyörű kutyák vannak és éppen van szabad kiskutya is. Többszöri egyeztetés után kiderült, hogy ezt az almot nem törzskönyveztette, így tk nincs. Ez miért lehet?

Miért jó egy tenyésztőnek, hogy nem tenyészt hanem szaporít? Árban kb 50-100.000-rel olcsóbb, mint azokon a helyeken, ahol tk is jár a kutyához.

2018. aug. 21. 16:24
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Ezt az egy almot nem törzskönyveztette, vagy többször is volt ilyen? Lehet, hogy befedezte a kutyáját valami nem fajtabeli, vagy akár rokon kutya. Van aki megoldja, és mást irat a tk-ba apának. Nem tudom ilyenkor mi az eljárás, kell-e genetikai teszt, vagy megoldható-e valahogy.

De ha tnyleg elismert és amúgy szimpatikus, akkor ezt vele beszéld meg, hátha van valami értelmes indoka.

2018. aug. 21. 16:41
 2/19 A kérdező kommentje:
Nem tudom, hogy csak ez az alom maradt-e ki. Telefonon beszéltünk eddig csak, mert elég messze lakik, valami olyasmit mondott, hogy túl sok kiskutya lett, azért nem jelentette be. Nem tudom, kicsit bizonytalan vagyok így, nem biztos, hogy be merem vállalni. Nagytestű fajtáról van szó, nem szeretném, hogy két kisgyerek mellett bekattanjon.
2018. aug. 21. 16:48
 3/19 anonim ***** válasza:
92%
Ez az indok bűzlik. 1 kiskutya törzskönyvezése kevesebbe kerül, mint amennyivel többet kap értük törzskönyvvel. Ha a többi almot rendben törzskönyveztette, akkor még érdekesebb, lehet, hogy az van, amit az első válaszoló tippel. Még egy telefont esetleg megérhet, de ha más fajtájú kutya (is) befedezte a szukáját, akkor azt illett volna már az első alkalommal mondania.
2018. aug. 21. 17:05
 4/19 anonim ***** válasza:
90%

Előfordulhat, hogy ha sok a kiskutya, hogy több fedezésből származik az alom, értem úgy, hogy több apától. Pl. véletlenül összeszabadult a szuka a tervezett fedezés után egy olyan kannal, amelyikkel nem kellett volna. Ilyenkor csak elég költséges genetikai vizsgálattal lehetne eldönteni az apaság kérdését, és még így sem biztos, hogy idehaza letörzskönyveznék így is a kölyköket (külföldön hallottam hasonlóról, bár ott a tenyésztő előzetes engedéllyel pároztatott két kannal és aztán a genetikai vizsgálat alapján törzskönyveztek).

Törzskönyv nélkül a kiskutyák származása mindenképpen bizonytalan. Ha eleve fontos neked a törzskönyv, akkor nem gondolnám, hogy ebből az alomból kellene kölyköt választanod.

2018. aug. 21. 17:07
 5/19 anonim ***** válasza:
15%
Nyugodtan elhozhatod a kiskutyát, mint írtad aranykoszorús tenyésztőről van szó. Valószinű, hogy több saját fedező kanja is van és a szukát nemcsak az a kan fedezte be amilyekkel tervezte az almot hanem valahogy összekeveredett a másikkal is. Így inkább olcsóbban adja tk nélkül, mint hamis adatokkal állítson ki tk.-t. Ha nem akarsz tenyészteni ebben az esetben nincs jelentősége a tknak. A kiskutyák fajtatiszták, csak nemtudni melyik fedezőkan az apjuk.
2018. aug. 21. 17:48
 6/19 anonim ***** válasza:
89%
Utolsó, de pont azért, mert nem tudni, ki az apjuk, azt sem tudni, milyen betegségeket örökölhettek, hogy csak egy példát mondjak.
2018. aug. 21. 17:51
 7/19 anonim ***** válasza:
Egy kutya nem tud "bekattanni", ilyen nem létezik.
2018. aug. 21. 17:56
 8/19 anonim ***** válasza:
29%
És utolsó, egy aranykoszorús tenyésztő kiszűri a betegségeket, így nem tudnak semmi ilyesmit örökölni.
2018. aug. 21. 17:58
 9/19 anonim ***** válasza:
92%
Egy aranykoszorús tenyeésztőnél olyan sincs, hogy nem az a kan fedez, amelyiknek kellene...
2018. aug. 21. 18:02
 10/19 anonim ***** válasza:
64%

És ha hordozó valamire mindkét kutya? Attól függ milyen betegség, de van olyan, ahol a hordozókat még szabad tenyészteni, de ugye kizárólag mentes párral. Na meg egy tenyésztőnek sokszor rokon kutyái is szoktak lenni, akár anya és fia, mi van, ha valami közeli rokon az apa?

Ez így elég bizonytalan, én szerintem más tenyésztőt keresnék, vagy legalább megvárnék egy másik almot. Ha tényleg fontos a tk, (pl. kiállításhoz, tenyésztéshez, egyes munkaversenyekhez is kell) akkor pedig már azt hiszem el is dőlt a dolog. Ha "csak" a biztonságérzet miatt, és a miheztartás végett kell, akkor pedig szintén. Tk. nélkül nem csak 50-100 ezerrel olcsóbban lehet kutyát kapni, hanem ingyen is. Az indok pedig nagyon fura, szerintem nem volt őszinte a tenyésztő. Elmondásod alapján ritkább fajta, szóval gondolom még így se lenne olcsó.

Szabad tudni milyen fajtáról van szó amúgy?

2018. aug. 21. 18:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!