Milyen kutya való más állatok és gyerekek mellé?
Az "elvárások": kinti kutyus lenne, de bármikor bemehetne a melléképületekbe, kazánhoz stb, szigetelt kutyaház, négy gyermek mellé érkezne (15-10-8-6 évesek) így fontos hogy türelmes legyen. Vannak baromfik, kacsák, tyúkok, ezért nagyon fontos hogy ne bántsa őket. az is jó lenne ha nem ásná fel az egész kertet, de ez úgyis nevelés kérdése. Én, személy szerint nagytestűt szeretnék, viszont a többi családtag a kicsik felé húz. Szerintük szálkásszőrű tacskó, szerintem golden retriever. Na most ez a két fajta azért eléggé különböző, nincs valami olyan kutyus ami a tacsi termettel és goldie személyiséggel rendelkezik? :D
Amit mi biztosítanánk neki: hatalmas telek, napi több óra játék, heti 5-6 nagy séta, hétvégente kivinnénk vidékre túrázni magunkkal.
Érdekes, hogy a kuvaszt kizártátok egy tacskóval szemben. Méltatlanul mellőzött kutyafajtánk, aki rajong a családjáért és megvédi azt. Jó nevelés mellett nem bántja a baromfit, hisz eredetileg juhászeb. Az tény, hogy határozottabb és következetesebb nevelést igényel egy retrievernél.
(Ezt zárójelesen jegyzem meg: ha kölyökkortól kondicionálják a kutyát a többi állat elviseléséhez, akkor nincs olyan fajta, amit ne lehetne hozzászoktatni a baromfihoz. Némelyiküknél ezt picit melósabb elérni, de ha rendben van a nevelés, bármelyikük elfogadja, hogy a tyúk tabu.)
Ami még eszembe jutott az említett goldenen kívül az a berni pásztor, bár ő távol áll a kis termettől. Nagyon okosak, türelmesek, meglehetősen aktívak, viszont alaposan meg kell választani, honnan szerzed be, mert betegségre (szív, daganat, dp) hajlamosak.
Leonbergit, újfundlandit szintén ajánlják családi kedvencként, hasonló volumenek, mint a berni.
Mivel kisméretűt kerestek, gondoltam még a cocker vagy springer spánielre. Ők nem rövid szőrűek, gyerekkompatibilisek, bolondosak és tapasztalatból mondom, hogy inkább őket kell félteni a csirkéktől...
Ha aktív család vagytok, bevonjátok a játékba és nem sajnáljátok a kutyára fordított időt, akkor a sheltie is jó választás lehet. Ő eggyel komolyabb és pörgősebb fajta, ezért erősebben meg kell gondolni, belefér -e egy energikusabb jószág az életetekbe. Cserébe lesz egy szuper-intelligens, családszerető és kis közepes méretű szeretetbombátok.
Amik még eszembe jutottak azok a szetterek, valamint más retriever-típusú fajták, mint pl. a német fürjészeb.
Nekem van egy jack russellem és mikor a nagyszüleim épp gazdálkodós korszakjukban voltak és baromfit tartottak, simán jött velem tojást szedni vagy etetni őket. Minden csak nevelés kérdése, viszont 10 kg alatti kutyát én nem tartanék kint...
A magyar pásztorkutyák pedig nem makacsok. Iszonyú sok mudit ismerek és 0-24 csak a gazdáik kívánságait lesik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!