Yorkshire terrier vagy bolognese, melyik kutyust válasszam? Nektek melyik tetszik jobban?
Ha kicsit pörgősebb típus vagy, szeretsz mozogni, és szívesen bevonnád ebbe a kutyádat is, akkor yorkshire terrier lenne ajánlott. Ugye a terrierek kotorékkutyák, tehát nagy a mozgásigényük, és sokat is mozognak, ehhez megfelelő foglalkozást igényelnek. A bolognese egyszerű "toy", társasági kutya, ők abban lelik örömüket, ha sokat simogatják őket, stb., bár őket is lehet tanítani (nem olyan intenzív foglalkozást igényelnek, mint egy yorki). Persze, a yorkit is el lehet kényeztetni, és a bolognese is lehet sportosabb, de ez vérmérséklettől is függ.
Az én véleményem az, hogy yorki. Sok foglalkozást igényelnek, általában többet, mint a bolognese, de én még mindig több mulatságot látok bennük, több odaadást, mint egy bolognese-ben.
De ezeket mint németjuhászos mondom, tehát ne vedd tapasztalt toyosnak azt, amit mondtam, mert én egy viszonylag aktív életmódhoz, foglalkozáshoz szoktam németjucisként.
Szóval ha jól vettem le, nem rendelkezel túl nagy kutyás tapasztalattal, és két teljesen különböző vérmérsékletű és mozgásigényű fajta között őrlődsz. Ezért ajánlanám a nagyságrendekkel nyugodtabb, visszafogottabb bologneset első kutyának, sokkal egyszerűbb vele bírni, gazdacentrikus, nem kell a nevelésével annyit küszködni. Ugyanúgy megköveteli a következetességet, de mondhatni, őt nehezebb elrontani.
Ha csak azért vennél yorkit, mert cuki, akkor ott később jelentkezhetnek gondok, hiszen egy terrierről beszélünk. Vehemensek, pörgősek, temperamentumosak. Ha ezt nem tudod a helyén kezelni, a te kutyádból is könnyen válik majd agresszív vér-yorki, sajnos rengeteg ilyennel találkozik az ember úton-útfélen...
Ha kevésbé érzed magad határozott jellemnek, és megelégedsz egy közepes séta mennyiséget, viszont annál több kényeztetést igénylő kutyával, akkor a bolognese.
Ha aktívabb vagy, naponta rá tudsz szánni több órát, elveid, esetleg tapasztalataid vannak a kutyanevelés terén, akkor yorkshire terrier.
Mindkettőnél lényeges, bármelyiket válaszd is: jó helyről, tenyésztőtől hozd el a kölyköt, mert mindkét fajtát megtalálták a nagyipari szaporítók, akik nagyon beteges, idegroncs példányt sóznának a nyakadba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!