Mi a véleményetek a bullmasztiff tenyészszemlékről, kiállításokról és a tenyésztőkről?
Mindenkinek a véleményére kíváncsi vagyok, akinek van értelmes hozzászólása, vagy tapasztalata.
Egy dilemmával állok szemben, mint amatőr a tenyésztői és kiállítói pályán.
A kutyámat nem tenyészthetőnek nyilvánították a tenyészszemlén, mert ollós a harapása, a mostani pécsi kiállításon egy másik tenyésztő bullmasztiffjának ugyanezért a problémáért csak hibapont járt és a kutyusát így is kiválónak minősítették. Úgy tudom, hogy az ollós harapás nem kizáró ok, csak hiba. Ki mit tud erről? Ezen kívül a kutyusommal minden ok, nagyon szép.
Egy tenyésztő azt mondta nekem, hogy nem baj, hogy nem tenyészthetem a kutyám, mert tényleg csak a legkiválóbb egyedeknek lehet megadni a tenyészszemlét. Ezzel egyet kell értenem, de akkor miért van az, hogy minden kutya nyakra-főre megkapja a tenyészthető minősítést? Ki a legkiválóbb? Nálam 5-10% a 100-ból. Ez azt jelenti, hogy egy tenyészeten belül, ahol mondjuk van 8 kutya és tegyük fel, hogy ért a gazdi a kutyákhoz, akkkor se lehetne 8-ból 8 tenyészthető kutya, hanem mondjuk csak 2-3 jó esetben, ezzel szemben, minden tenyésztő majdnem minden kutyája tenyészthető, kiváló, champion stb. Minden tenyésztőnek minden kutyája a legkiválóbbak közé tartozik? Kérdem én, ha csak a legkiválóbbak kaphatnak megfelelt, vagy jó/kiváló minősítést, akkor ennek az esélye, hogy egy tenyészetben minden kutya frankó kb. annyi, mint a lottó ötösnek. Ez mégis így működik és engem hurrognak le.
Egyre több olyat hallok, hogy aki új arc az eseményeken, azt lepontozzák, nem foglalkoznak vele, de aki már ismert, vagy ismert felvezetője van, annak sokkal simábban megy minden. Olyat is hallottam, hogy lefizetik a bírókat és diszkriminálnak elég erősen, hogy a berkeken belüli mutyi megmaradjon és ne tudjon betörni egy új ember, aki új színt, új formát ad a fajtacsoportnak. Ezen ki vagyok akadva. Hisz ennek nagyon nem erről kéne szólnia.
Tenyésztőkről: nagyon sokszor előfordul a törzskönyv hamisítás, nem megfelelő szűrések, hazudozás. Sokszor, ha amatőrnek adják a kutyát, akkor többet elkérnek tőle és azt a kutyát sózzák rá, amelyikről tudják, hogy nem fog elérni sikereket. Nem engedik kutyát választani a leendő gazdit és aztán nem foglalkoznak vele többet. Akik nem értenek úgy hozzá, azokat sajnos sok esetben átverik.
Mélységesen elítélendőnek tartom azt, aki szaporító és nem tenyésztő és sajnos szaporító rengeteg van. Valahogy meg kéne oldani ezeknek a szűrését és tényleg csak az 5-10%-kal foglalkozni, így is nagyon sok kutyus vár gazdira menhelyen, sok kutyát kínoznak, vernek, elaltatnak. Ők jobb sorsot érdemelnének, nem szabadna ennyire teret hagyni a folyamatos elletéseknek, azoknak, akik ebből élnek. Ez nem etikus és büntetni kéne. Egy állat nem tárgy, hanem érző lény, szeretni kell és nem úgy bánni vele, mint egy árucikkel. A kutya az ember legjobb barátja, akkor is imád, ha rosszul bánsz vele. Hol lesz ennek a sok igazságtalanságnak a vége?
Tényleg nem értem.
Megmondták a kutyád hibáit, Te pedig ahelyett, hogy végiggondolnád, mindenki mást szidsz.
Azt szoktam mondani, hogy olyan a kutyavásárlás, mint a Mátrixban a nagy ugrás: elsőre senkinek sem sikerül.
Járj sokat még kiállításokra, majd megtanulod a fajtát és beszerzel olyan helyről kutyát, akivel érdemes is járni.
Nem a tenyészszemlével kell kezdeni, hogy utána rögtön nekiállj almokat gyártani.
Én azt hittem, hogy a tenyészszemle alap és a kiállítás sokkal komolyabb dolog, mert az már nagyobb fegyelmezettséget igényel és sokkal szigorúbb is. Ezek szerint ez tényleg fordítva működik? Mert akkor már lehet értem miért minősítettek kiállításon kiválónak ollós harapású kutyát. De ha nem tudod tenyészteni a kutyusodat, akkor mi értelme kiállításokra járni? A gazdi saját elégedettsége miatt? Szerintem az tök hülyén néz ki, hogy valaki elmondja a kutyájáról, hogy champion, cac, cacibot nyert, stb., de nem tenyészthető, vagy én gondolom rosszul? Ez olyan ellentétes...
Na mndegy, hétfőn megyünk fogorvoshoz, aztán megkérdezem a MEOE véleményét erről az egészről, ha mégsincs semmi gond, azt az orruk alá dörgölöm és van egy ilyen sejtésem, hogy nincs, de ez ki fog derülni 28-án.
Utolsó előtti hozzászóló, aki azt mondta, hogy világosan megmondták mi a baja a kutyámnak: hát épp ez a bajom, ezért vagyok mérges, hogy nem nézték meg rendesen a fogazatát, mert Démon nem nagyon akarta, hogy feszegessék a száját és kamura ráírta a lapjára a bíró, hogy ollós és nekem azt mondta, hogy nem látta rendesen, de szerinte az. Ezért problémázok.
Egyébként hogy lehet tréningezni a kutyát arra, hogy tűrje a szájában nyúlkálást? Mert Démon már hagyja többé-kevésbé, de csak pár másodpercig, ami kevés. Én eddig azt csináltam, hogy leültettem és felhúztam az ínyét, amikor engedi, akkor nagyon megdícsérem. Mit lehet még csinálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!