Mi a baj a labradorommal? Ugye nem kell elaltatni?
Szóval 10 hónapos labradorom van. Én úgy tudtam, hogy ez egy ilyen békés fajta, meg kifejezetten családosoknak jó, de az én kutyám egyszerűen rossz. Mindenkire felugrál, nem hallgat ránk, és néha van olyan, hogy egyszerűen bekattan. Ilyenkor fel-alá rohangál az udvaron, mint egy őrült. De a legrosszabb... Van olyan, hogy nekem ugrik. Pl. ma is. Játszottam vele. Labdáját dobáltam neki, és amikor elvettem tőle, megint ez a rohangálás, aztán rámtámadt. Most a kezem tiszta csík, a harapásaitól, meg véraláfutás, a lábam is vérzik, mert megkarmolt, ahogy felugrott...
Elég zűrös időszakon vagyok túl, és nem nagyon tudtam vele mostanában mozogni, játszani, sétálni, meg ilyenek. Lehet hogy ez az oka? Egyszerűen nem tudta levezetni az energiáit? Mit tegyek? Írassam be egy ilyen "bentlakásos iskolába", amég nyaralunk, hogy megtanuljon pár dolgot? Kérlek segítsetek, de a hülyézést, meg az ostobázást mellőzzétek, mert az nem segítség! (Akinek nem inge, ne vegye magára!!!!!
)
Ez a baj a divatkutyákkal. Hogy boldog-boldogtalan beszerzi, mert azt mondták meg a szomszédnak is van, meg milyen hűde.
Csak épp elfelejtik, hogy nevelni is kellene.
A labrador egy munkakutya. Következetes nevelés nélkül kezelhetetlenné is válhat. Mint ahogy igen sok példa van rá.
Menjetek vele iskolába sürgősen.
Persze, hogy meg lehet nevelni.
A bentlakásost felejtds el, semmi értelme.
De egy labradornak kell napi 1-2 óra foglakozás, rohangálás. Nem egyedül a kertben, hanem veled. feladatok, játék. Menjetek szépen kutyasuliba, ott te is megtanulod, hogy hogyan kell bánnod a kutyával
Miből gondoltad, hogy azért, mert labrador, gyárilag lesz egy nyugodt, minden szóra hallgató, működő kutyád?
Egyszerűen magával egyenrangúnak tekint és úgy játszik veled, ahogy egy másik kutyával tenné.messze nem támadás az, amit csinál.A bentlakás egy vészmegoldás. De ami működni fog a kiképzőnél, az nálatok nem biztos.Menj vele iskolába. Ott majd kapsz segítséget, hogyan NEVELD a kutyádat.
Nem támadott meg, ez egyértelmű abból, amilyen sérüléseket okozott neked. A támadás messze nem így néz ki.
A labrador emberszerető, családcentrikus kutya, de ettől függetlenül mozgás és feladatigényes.
Ha ezek az energiák lekötetlenek maradnak, akkor "megőrül", tehát ugrál, rohan körbe-körbe a kertben, ahogy te is leírtad.
Az ugrálás, a vad harapdálás pedig a félre nevelés eredményei. Kölyökkorban kellett volna neki megtanítani, hogy ezeket nem szabad.
Ha ugrál, fordítsd neki hátat, fond karba a kezed, és ne is nézz rá egészen addig, amíg meg nem nyugszik. Ha lenyugodott, dicséret.
Ha harapdál, azonnal hagyd abba a játékot.
Ha ezzel a viselkedéssel nem kap figyelmet (elfordulsz, elmész tőle), hamar rá fog jönni, hogy nincs is értelme csinálni.
Fontos a következetesség és a kitartás. Többször, rengetegszer meg kell csinálni, hogy eredményes legyen, 1 db hátat fordítástól ne várd, hogy álomkutya legyen.
A kutya jelenlegi viselkedése a te hibád, nem az övé. Attól, mert labi, még nem kell mindent magától tudnia. Nem lett megtanítva neki, hogyan kell bánni az emberrel, fogalma sincs, mit várnak el tőle. Ő, a maga kutya módján játszik veled úgy, ahogy a fajtársaival szokott.
Rendezd a falka sorrendet, és tanítsd meg neki az alapszabályokat. Nincs ugrálás, nincs harapdálás.
Vidd minél gyakrabban sétálni, hogy a feles energiái lemenjenek. A labradorok iszonyú játékosak, imádják a vizet, nagy az apportkészségük.
Ha egyedül nem megy, menjetek el kutyaiskolába. A bentlakásos iskola semmire nem jó, mert hiába tud a kutya, ha neked hiányzik a tudásod, nélküled a kutya sem fogja tudni használni az övét. A kutyaiskola 60%-ban téged tanít meg arra, hogy értelmezd és jól használd a kutya nyelvét.
Alap olvasmány a falka sorrend rendezéséhez:
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Szerintem ha lesz egy kis időd (és szeretsz olvasni) akkor olvasd el ezt:
John Grogan: Marley és mi
Egy érdekes és tanulságos könyvecske egy labradorról... (és talán némi választ adhat a problémádra)
Egyébként a bentlakásos suli nem az igazi, mert nem CSAK a kutyának kell tanulnia hanem a gazdinak is. (ráadásul egy igazán kellemes közös program)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!